Lastik basıncı Dolayısıyla lastik basıncınızı en az ayda bir kontrol etmeniz gerekir. Bu kontrolü yaparken sırtları da inceleyin. Tavsiye edilen basıncın ne olduğunu bilmiyorsanız, kullanım kılavuzunda veya lastiğinizin yanağında bulabilirsiniz.
Aracınızın kılavuzunda yer alan lastik hava basıncı tablosunda ya da aracın şoför kapısı alt kısmında yer alan tavsiye edilen basınç değerinde dikkat etmeniz gereken nokta ise birim kısmıdır.
Araç düz zeminde durduktan sonra sibop kapaklarını teker üzerinden çıkarın. Pompa hortumunu bir/ iki saniye açık supap gövdesine bastırın. Manuel ve otomatik araçların lastik pompalarının üzerlerinde basınç göstergesi bulunur. Göstergeye bakarak 1- 2 saniye içerisinde lastik içerisinde basınç değeri öğrenilir.
Lastiklerdeki olması gereken doğru basınç değerleri araç kullanma kılavuzlarında yazar. Ayrıca hemen her araçta kaporta altı bilgi kağıdı, kapı arasındaki sürücü bilgilendirme kısmında bulunur. Oto lastik uzmanından da doğru lastik basıncı bilgisini öğrenebilirsiniz.
Eğer ön iki koltuk dolu ve arka koltuklar boş ise ön lastiklerde 36 psi basınç, arka lastiklerde ise 34 psi basınç ayarlaması yapmak sürüş konforunu artıracaktır. Eğer sürüş esnasında arka ve önde eşit miktarda yolcu var ise tüm tekerlerde 36 psi basınç değeri olması gerekir.
İlgili 44 soru bulundu
Otomobilin şoför kapısının iç kısmında, yakıt depo kapağının hemen iç bölümünde ya da bagaj içi bölümlerindeki bilgilendirme kartlarında lastik hava basınç tablosu yer alır. Bu tablolarda lastik hava basıncının, lastiğin boyutlarına göre kaç PSI olması gerektiği belirtilmiştir.
Aracın ağırlığına, uzunluğuna ve taşıma kapasitesine göre değişmekle birlikte genellikle 34 Psi ve 38 Psi basınç değerlerinde lastik dolumu yapılması önerilir. Sürücü ve önde tek yolcu ya da sadece sürücü şeklindeki normal sürüşlerde 205 55 R16 lastik hava basıncı önlerde 36 Psi ve arkalarda 34 Psi şeklinde olmalıdır.
Lastikler Aşırı Şişirilirse Ne Olur? Aşırı şişirilmiş lastikler, çok fazla hava eklendiğinde sırtın merkezi dışarı çıkacağından, sırtın orta kısmında daha hızlı aşınma eğilimi gösterir. Bu, lastiğin merkezinin kenarlardan daha fazla aracın ağırlığını taşımasına neden olur.
Lastiğin havasının inmesi motorun daha fazla efor harcamasına neden olur. Araç hâkimiyetini sağlamak zor oluyorsa lastik basıncı düşmüş olabilir. Tekerlekte gözle görülür bir inmenin olması lastik basıncının düştüğünü açık bir şekilde gösterir.
Ön kısımda iki yolcu seyahat ediyor ve arka kısım boş ise, lastik hava basıncı ön lastikler için 34 Psi arka lastikler için 32 Psi olmalıdır. Ön ve arka kısımda ikişer yolcu seyahat ediyor ise, önler 36 Psi ve arkalar 34 Psi olmalıdır.
Pounds Per Square Inch yani PSI; lastiklerdeki hava basınç değerini belirten bir ölçüdür. PSI olarak ifade edilen bu bilgi bazı araçlarda “bar” olarak da geçer. Bu nedenle lastiğe hava basılacağı zaman bar ölçüsünü PSI'ye çevirmek gerekebilir. 1 bar yaklaşık 14.50 PSI'dir.
Lastik sibobuyla entegre biçimde yer alan bataryalı sensör, direkt olarak lastik boşluğundaki hava basıncını ölçer. Bu özel sensörler, her bir tekerlekte yer alır. Buradan ölçülen bilgi, kablosuz bir şekilde aracın merkezi bilgisayarına aktarılır.
Bu konuda 195 55 R16 Lastikler için ağırlık önemlidir. O yüzden genel olarak aracın içi dolu olduğu vakit 34 psi üzerinden hava basıncı ele alınır. Arka taraf boş ve ön taraflar dolu ise o zaman 34 ile 32 psi şeklinde ön ve arka lastikler ideal hava basıncına getirilir.
Araç 2 km'den daha kısa sürüldüğünde lastik basıncınızı kontrol etmeniz önerilir. Bu size lastik basıncının gerçek değerini verecektir. Gerekirse, basınç düşükse hava basarak ayarlayabilirsiniz.
Radyal lastiklerde dönüş yönünü değiştirmeden, öndeki lastikler arkaya, arkadakiler de öne takılmalıdır. Uzun yola çıkarken ve araç yüklüyken hava basıncı 2 PSI arttırılmalıdır.
Eğer lastik hava basıncı az olursa o zaman yüksek yakıt kaybı yaşanır ve araç gereksiz yere ciddi anlamda efor sarf eder. Aynı zamanda lastiğin patlama riskini artırır ve kaza riskini de doğal olarak ciddi noktaya ulaştırır. Fazla basıncı ise lastiklerin taban bölümünün kısa sürede aşınmasına sebep olur.
Yaz aylarında lastikler ısındığından hava basıncı yükselir. Isınma sonucu yükselen basıncı azaltmak için lastiğin havasını boşaltmayın. Basınç konusunda yanılmamanız için lastik basıncınızı lastik soğukken ölçmeniz gerekir. Yaz aylarında kış lastiği kullanmamalısınız.
Lastikte yazan 44 psi, azami basılabilecek basınç değeri. Aracın lastiklerinin hangi ebat lastikle ne kadar psi şişirileceği kitapçıkta da yazar. Ama ortalama ideal değer 32 psi'dir.
Lastik havalarının fabrika verilerinden daha az şişirilmesi bu tip aşınmaya neden olur. Bunun sonucunda ise lastiğin taban kısmının kenarları daha fazla aşınırken orta kısmı çok daha az aşınarak dengesiz bir aşınma meydana gelir. Lastiğin yere temas alanı da azaldığından dolayı yol tutuş azalır.
Lastiklerin Yetersiz Şişirilmesi
Heavy Duty Trucking, gerekli basıncın % 10 altında çalışan bir lastiğin 20 derece daha sıcak çalıştığını belirtti. Yan duvardaki esneme nedeniyle aşırı ısı oluşumu meydana gelir ve iç lastik hasarının yanı sıra patlamalara neden olabilir.
Bu durumun en önemli nedeni lastiklerin zaman içerisinde hava bırakmasıdır. Jant, meydana gelen hasarlar sonucu hava kaçırabilir. Jant çevresindeki çatlak, pas, bükülmüş alan gibi faktörler hava kaçmasının başlıca nedenleri arasında yer alır. Sibop ya da sibop sapının hasar alması, lastik havasının inmesine yol açar.
Ön tarafta iki yolcu seyahat ediyor, arka kısım boş ise ön tekerlekler 40 psi, arka tekerlekler 38 psi, Ön ve arka tarafta iki yolcu seyahat ediyor ise ön tekerlekler 40 psi, arka tekerlekler 40 psi, Ön tarafta iki yolcu, arka kısımda 3 yolcu seyahat ediyor ise ön tekerlekler 40 psi, arka tekerlekler 42 psi olmalı
Hava hortumunu en yakındaki lastiğe (ya da şişirilmesi gereken lastiğe) götür ve pompanın ucunu hava supabına bastır. Sertçe ve sürekli baskı uygulayarak öyle dur ve pompa, lastiği şişirirken havanın akış sesini dinle. Eğer hava kontrolsüz biçimde çıkıyorsa pompayı düzgün tutmaya çalış.
Lastiğinizin bakımı
Lastikler sürekli basınç kaybı yaşadığından bunu yapmak önemlidir. İdeal koşullarda dahi ayda lastik 0,069 bar basınç kaybı yaşar ve bu rakam sıcaklıkla birlikte artar. Dolayısıyla lastik basıncınızı en az ayda bir kontrol etmeniz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri