Hastalarımız 3.evre yumurtalık kanseri tanısı alsa da, iyi ve doğru bir tedavi ile hastalıktan kurtulmak mümkündür. Evre 4 yumurtalık kanseri ise daha ileri bir aşamadır. 4. evre yumurtalık kanserinde dahi uygun tedaviler ile başarılı sonuçlar almak mümkündür.
Evre 2 - Yayılım: Kasık Bölgesine Yayılım, 5 Yıllık Yaşam Yüzdesi: %60-80. Evre 3 - Yayılım: Karın İç Zarına, Zar Arkası Ve Kasık Lenf Nodlarına Yayılım, 5 Yıllık Yaşam Yüzdesi: %20. Evre 4 - Yayılım: Uzak Yayılım, 5 Yıllık Yaşam Yüzdesi: %10 Dan Az.
Evre IV: Kanser karın dışında akciğer, karaciğer gibi vücudun diğer bölgelerine yayılmış. Akciğer tutulumu olmadan akciğer etrafındaki sıvıda da kanser hücrelerinin tespit edilmesi evre 4 olarak kabul edilir.
Büyük çoğunluğu menopoz sonrası dönemde görülen yumurtalık kanserinde erken dönemde uygun tedaviler ile %80-90 oranında 5 yıllık sağ kalım elde edilebilirken, ileri dönemde bu oran, %30'lara kadar düşüyor. Bu nedenle yumurtalık kanserinin erken evrelerinde fark edilmesi ve tedavi edilmesi önemlidir.
Yumurtalık kanseri erken dönemde teşhis edildiğinde ve uygun tedaviler ile yüzde 80-90 oranında ortadan kaldırılabilir. İleri evrede teşhis edilen yumurtalık kanserlerinde iyileşme oranı yüzde 40-50'dir.
İlgili 42 soru bulundu
Tüm önlemlere karşın kanser gelişebileceğini, bu nedenle kanserde erken tanının çok önemli olduğunu dile getiren Uzmanlar, "Kanser, iç hastalıkları içinde iyileşme oranı en yüksek olan hastalıklar arasındadır. Tüm kanser olgularının üçte biri tamamen iyileşmektedir.
Yumurtalık kanseri(over kanseri) tanısı almış hastaların çoğunun ameliyat sonrasında kemoterapi alması gerekir. Genellikle birden fazla kemoterapi ilacının bir karışımı kullanılır (paklitaksel ve karboplatin gibi). Kemoterapinin amacı kanser hücrelerinin çoğalmasını önlemek ve kanseri geri gelmesini engellemektir.
Evre 3: Kanserin büyüyüp geliştiği ve lenf düğümleriyle birlikte diğer dokulara yayıldığı evredir. Evre 4: Bu evreye ilerlemiş kanser evresi veya metastatik kanser adı da verilir. Dördüncü evrede kanser hücreleri vücudun diğer organ ve dokularına yayılmıştır. Bu evrede kişinin hayati tehlikesi söz konusu olabilir.
Yumurtalık kanseri tanısı konulan bazı iyi seçilmiş hastalarda, ilk cerrahi yapılmadan, 3 kür kemoterapi verilmekte ve sonrasında cerrahi evreleme yapılmakta, ardından tekrar 3 kür kemoterapi verilmektedir.
Yumurtalık (Over) Kanseri, kadınların üreme sistemlerinin bir parçası olan yumurtalıklarda başlayan ve hızlı bir şekilde yayılabilen bir kanser türüdür. Bu hastalık, menopoz sonrası kadınlarda daha yaygın olarak görülebilir ve sinsi bir şekilde ilerleyebilir.
Önemli bilgiler veren Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı “Eskiden 4'üncü evre kanserlerde 6-12 aylık bir yaşam süresi öngörülürken, Sıcak Kemoterapi ile kalın bağırsak kanserlerinde 5 yıllık yaşam yüzde 40'a kadar çıktı” dedi.
Dördüncü Evre Akciğer Kanseri Yaşam Süresi (Prognoz)
Aşağıdaki istatistikler çok büyük sayıda hastaların tedavileri ile elde edilen uluslararası araştırmaların sonuçlarını yansıtmaktadır. Dördüncü evre akciğer kanserli hastalarda 1 yıllık yaşam oranı %14'dür.
Evre 3: Kanser bulunduğu organ ve yakındaki lenf düğümlerinin yanı sıra komşuluğundaki çeşitli yapılara yayılmış olabilir. Evre 4: Bu evre, ilerlemiş kanser evresi olarak da adlandırılır. Kanserin son evresidir. Bu evrede kanser; bulunduğu organa, yakınındaki organlara yayılmış ve uzak metastazlar yapmaya başlamıştır.
Ancak bu hastalar için genel anlamda ortalama bir yaşam süresi belirtilmesi gerekir ise metastatik karaciğer kanseri hastalarının ortalama 40 ay ile 48 ay arası bir süre, yani 3 buçuk 4 yıl kadar hayatta kalabildikleri söylenebilir.
Bazı yumurtalık kanseri türlerinde gebelik mümkün
Menopoz sonrası süreç dışında henüz doğurganlığını kaybetmemiş genç kadınlarda da görülebilen yumurtalık kanseri bilimsel verilere uygun tedavi edilmezse ölümcül bir hastalıktır. Genç hastalarda en büyük kaygılardan biri de, ileride anne olup olamayacağı konusudur.
5 yıllık Sağ kalım Oranı Ne Demektir ? Belli bir kanser türü ve evresi için 5 yılın sonunda hastanın sağ kalma olasılığını gösteren bir istatistik verisidir. Ancak hastaların çoğu 5 yıldan çok daha fazla yaşayacaktır. Bu aslında kanser tanısı sonrası en az 5 yıl yaşayacak hastaların yüzdesi anlamını taşır.
Kemoterapi Yan Etkileri
Ya kanser hücrelerini yok ederler ya da çoğalmalarını önlerler. Ancak bu süre zarfında vücuttaki sağlıklı hücrelerin bile öldürülme şansı vardır.
Kemoterapide kullanılan ilaçlar damar yoluyla (intravenöz) veya ağızdan alınarak (oral) uygulanabilir. İlaçların damar yoluyla verilmesi durumunda kemoterapi seansları haftalık veya iki haftada bir gerçekleştirilebilir ve her seans ortalama 2-4 saat sürebilir.
2- Yumurtalık kanserine karşı sağlıklı diyet
Yapılan çalışmalar özellikle düşük yağlı diyet, taze meyve tüketimi, zencefil, domates suyu, yeşil çay, biberlerin bitki türleri, kuruyemişler, marul ve keten tohumu tüketilmesinin kanser riskini çeşitli oranlarda azalttığını gösteriyor.
Bu yüzden hastalara hangi kanserin ne kadar yaşam süresi olduğuna dair bilgi vermek doğru değildir. En hızlı yayılan kanser türü: Pankreas kanseri, mide kanseri, safra yolu kanseri, yemek borusu kanseri, akciğer kanseri, cilt kanseri, testis kanseri, beyin kanseri, sarkom kanserler ve kolerektal kanserler.
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir. Hastalık kendisini uzamış öksürük, kanlı balgam, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, nefes darlığı ve kilo kaybı ile gösterir.
Kanserin türü, tedavi başarısını etkileyen faktörlerden biri. Zira pankreas, mide, akciğer kanseri gibi türler agresif seyrediyor ve çok hızlı yayılıyor.
Yumurtalık kanseri erken evrelerinde belirti vermediği için teşhis edilmesi zor bir hastalıktır. Ancak erken teşhis ve tedavi ile başarılı sonuçlar elde edilebilir. İlerlemiş evrelerde ise ölümcül olabilir. Bu nedenle düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırmak, olası belirtilere karşı dikkatli olmak önemlidir.
Yumurtalık kanseri tansiyon veya şeker hastalığı gibi kronik bir hastalıktır. Tekrarlayabilir. En sık da ilk iki yılında tekrarlar. Geride gözle görülür tümör bırakılmadan ameliyat yapılmış kadınlarda tekrarlama ihtimali daha azdır.
Yumurtalık kanseri tedavisi cerrahi yolla yapılır. Rahim ve yumurtalıkların tamamı alınmakla birlikte kanserin vücutta tutunma olasılığı olan tüm dokular alınır. Yapılan cerrahi müdahalenin ardından ise kemoterapi uygulamasına geçilir. Kanserin evresi kaç olursa olsun başvurulan yol cerrahi müdahaledir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri