Bu onun büyük bir siyasi ve askeri lider olarak ününü işaret ediyordu. Fetihleri arasında Kudüs, Şam ve Mısır vardır. 644 yılında Ebu Lu'lu'a Firuz adlı bir Pers esiri tarafından öldürüldü.
Ali, Muaviye ve Amr Bin As'ın öldürülmesi gerektiğini düşünerek üçüne de suikast hazırlamışlardır. Amr Bin As ve Muaviye bu suikastten kurtulmuştur. Ancak Hz. Ali bu suikast ile şehir edilmiş ve Dört Halife Dönemi sona ermiştir.
Osman bin Affan (Arapça: عثمان بن عفان) (d. 574/576 - ö. 17 Haziran 656), Dört Büyük Halife'den üçüncüsü, İslam peygamberi Muhammed'in cennetle müjdelenmiş sahabelerinden birisidir. 644 yılından 656'daki öldürülmesine kadar, 12 yıl boyunca halifelik yapmıştır; Dört Büyük Halife'den en uzun süre halifelik yapan odur.
Beşinci Halife Ömer Bin Abdülaziz Kitap Açıklaması
Hasan ve Hüseyin olmak üzere pek çok Müslümana tarif olunamaz zulümler yaşatmışlardır. Böyle bir zulüm karanlığında hikmet-i ilahi tecelli etmiş, İslam'ın nurunu ve adaletini yeniden tesis eden Ömer bin Abdulaziz halife olmuştur.
Muhammed'in ölümünün ardından 632 yılında başlayan Dört Halife Dönemi; son halife olan Hz. Ali'nin öldürüldüğü tarih 661 yılına kadar sürmüş ve yaklaşık olarak 30 yıl devam etmiştir. Dört Halife Dönemi'nde en uzun halifelik görevinde bulunan isim ise 12 yıl boyunca İslam Devleti'ni yöneten Hz. Osman olmuştur.
İlgili 24 soru bulundu
Halifeliğin kaldırılması, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 3 Mart 1924 tarihinde çıkardığı kanunla halifelik makamını kaldırmasıdır. Devletin laikleştirilmesi yolunda yapılmış siyasi bir devrimdir.
Amcasının oğlu Mehmed Vahdettin'in 4 Temmuz 1918'de tahta çıkması üzerine Osmanlı tahtının veliahdı olan Abdülmecid; bu sıfatı 1 Kasım 1922'de saltanat kaldırılıncaya kadar taşıdı. TBMM tarafından 18 Kasım 1922'de halife seçildi.
Ebu Bekir'e biat edilmesi ile başlayan, ardından Hz. Ömer ve Hz. Osman ile devam eden ve son olarak Hz. Ali'nin hilafetiyle nihayete eren döneme Dört Halife dönemi denir.
Ebû Bekir'e biat edilmesiyle başlayan, daha sonra Hz. Ömer ve Osman'ın hilâfetleriyle sürüp Hz. Ali ile sona eren döneme Hulefâ-yi Râşidîn devri denilir. Hulefâ halîfe kelimesinin, râşidîn ise “doğru yolda olan, doğruya ve hakka sımsıkı sarılan, kemale ermiş” anlamındaki râşid kelimesinin çoğuludur.
Osman, Ümmü Külsûm'ün 9 (630) yılında vefatından sonraki yıllarda altı evlilik daha yaptı. Hanımlarından üçü (Nâile bint Ferâfisa, Remle bint Şeybe, Ümmü'l-Benîn bint Uyeyne) şehid edildiği sırada hayatta bulunuyordu. Bu evliliklerinden dokuz oğlu, altı veya yedi kızı oldu.
Osman nasıl şehit oldu ise isyancılar tarafından olduğu bilinmektedir.
Dört halifeden sadece Hz. Ebu Bekir yatağında eceliyle vefat etti.
Sünni İslam'a göre Ali, dört halifenin sonuncusu, Şii İslam'a göre ise imamların ilki ve Muhammed'in hak vârisidir.
Ebubekir ve Hz. Ömer, Fatıma'yı istediler, onlara vermedi. Sonra Fatıma'yı bana verdi. Fatıma'nın bundan haberi olunca ağladı, Resulüllah (s.a.v), Fatıma'ya şöyle buyurdu: 'Ey Fatıma neden ağlıyorsun?
İlk Osmanlı Halifesi: Yavuz Sultan Selim-Tarihte İz Bırakanlar.
Muhammed'in, Ebû Bekir'in kızı Aişe ile hicret öncesinde Mekke'de evlenmesinden dolayı kayınpederidir. Halifeliği sırasında Kur'an'ı mushaf haline getirtmiştir.
Ebu Bekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali'nin halifeliklerini kapsayan dönemdir (632-661).
Son halifenin naaşı, 30 Mart 1954'te ikindi namazından sonra Cennetü'l-Bakî Mezarlığı'na defnedildi.
Osmanlı'da İlk ve Son Halifenin İsimleri Nelerdir? Osmanlıda ilk halifenin adı II. Bayezid'den sonra tahta çıkan Yavuz Sultan Selim'dir. Son halife ise 37. Osmanlı Hanedan Reisi olan Abdülmecid Efendi'dir. 1922 yılında halife seçilen Abdülmecid Efendi yaklaşık olarak 17 ay halifelik yapmıştır.
Sanat koruyuculuğunun yanı sıra hat, müzik ve edebiyat alanlarında da etkin olan Abdülmecid Efendi, 1922'de halife ilan edilmiş, 1924'te hilafetin kaldırılmasıyla ailesi ile birlikte ülkeyi terk ederek İsviçre'ye yerleşmiş, oradan Nice'e geçmiş ve ölümüne kadar Paris'te yaşamıştır.
Bazı meclis üyelerinin halifeyi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden üstün görmeleri. Halifelik makamının ulusal egemenlik anlayışına aykırı bir kurum olması. Halifeliğin çağdaşlaşma ve laik bir kurma önünde büyük bir engel olarak görülmesi. Son halife Abdülmecid Efendi'nin padişah gibi davranması.
İslâm tarihinde hilâfet müessesesi, Hz. Peygamber'in vefatının ardından Hz. Ebû Bekir'e biat edilmesiyle ortaya çıkmıştır. Resûl-i Ekrem, kendisinden sonra kimin halife olacağına dair herhangi bir kanaat belirtmediği için devlet başkanının tesbiti hususu müslümanlara bırakılmıştır.
Hilafet onunla Araplardan Türklere geçmiştir. O güne kadar bir eyalet olan Osmanlı Devletini, İslam milletinin velayetini üstlenen, Hz.Peygamber'in (s.a.v.) kurduğu İslam Devleti haline getirdi. Yavuz Sultan Selim, Ayasofya Camii'nde yapılan bir törenle, son Memlük halifesi III. Mütevekkil'den halifeliği devraldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri