Aşkı, Bir Davası Olmalı..." Üstad Cahit Zarifoğlu'nun.
Şiar Dergi - Bir duruşu olmalı insanın; bir bakışı, bir anlayışı, bir aşkı, bir davası olmalı. Cahit Zarifoğlu #Şiar #Dergi #Edebiyat #Şiir #CahitZarifoğlu | Facebook.
Ayaktayken, çeneniz yere paralel, başınız ise dik ve düz olmalıdır. Omuzlar açık olmalı, omurganın doğal duruşu korunmalı, dizler ise düz ve karşıya bakmalıdır. Böylelikle vücut ağırlığının oluşturduğu basınç, iki ayağa da eşit olarak dağılabilmektedir.
Duruş, kas-iskelet sistemi ile sinir sisteminizi, sindirim sisteminizi, kardiyovasküler sisteminizi ve solunum sisteminizi de etkiler. Duruş kısalığından inkontinansa kadar, kötü duruş vücutta hasara yol açabilir. Bu nedenle iyi bir duruş için çalışmak çok önemlidir.
İyi duruş;
Omurları bir arada tutan eklemler, bağlar ve diskler üzerine en az yük binen, bu yapıları en az zorlayan pozisyondur. İyi bir duruşa sahip iseniz çabuk yorulmazsınız. Boyun, sırt ve belinizde ağrı olmaz. İyi durul aynı zamanda estetik bir görünüm yaratır.
İlgili 41 soru bulundu
Konularına Göre Şiir Türleri
- Lirik şiir Duygu heyecan ve coşkuları dile getirir. Türk edebiyatında semai, koşma, ağıt, ilahi, mersiye lirik şiir örnekleridir. -Epik şiir; Savaş, kahramanlık, yiğitlik gibi konuları işler. Halk edebiyatındaki koçaklamaları epik şiire örnektir.
Duygu ve düşüncelerin coşkulu bir dille anlatan şiire lirik şiir denir. Eski Yunan edebiyatında şairler şiirlerini Lyra (lir) denilen bir sazla söyledikleri için bu tür şiirlere lirik denilmiştir.
Şiirler çoğu zaman saz eşliğinde söylenir. Duruma göre şiir söyleyen âşıklar, şiirleri için bir ön hazırlık yapmazlar. Bu yüzden şiirlerinde derin bir anlam kusursuz bir biçim görülmez. Aruz ölçüsü ile şiir yazanlar olmasına rağmen asıl ölçü hece ölçüsüdür.
Şair ya da ozan, şiir yazan veya söyleyen kimsedir. Şair kelimesi Arapça'dan gelir; doğaüstü güçlere sahip, deli, kâhin gibi anlamlar da yüklenmiştir.
Dinî -Tasavvufî Türk edebiyatına Tekke edebiyatı da denir. Dinî -Tasavvufî Türk edebiyatında asıl olan sanat yapmak değil, dinî-tasavvufi düşünceyi yaymaktır. Tekke şairlerinin çoğu tarikatlarda yetişmiş şeyh ve dervişlerdir. Tekke şiiri, halk şiirinden de divan şiirinden de nazım şekilleri almıştır.
YAZARLARIN ya da sanatçıların ürünlerinden bilgilendirme, biriktirme/sakla- ma, estetik gibi prensiplerin biri veya daha fazlası amaçlanarak oluşturulmuş derlemelere genel olarak “antoloji” adı verilir.
Aşk şiirleri; sevginin, duygunun ve düşüncelerin yoğun şekilde aktarıldığı manzum yazılardır.
Lirik şiir dünya edebiyatında en çok işlenen ve sevilen şiir türüdür. Türk edebiyatımızda halk âşıklarının (veya halk şairlerinin) söylediği şiirlerin çoğu liriktir.
Sivas'ta esnaflık yapan 72 yaşındaki Veysel Semih Danişment, 2008 yılında başladığı 'Divriği ve Sivas Ehlibeytinin 3 Bin 700 Yıllık Şiirsel Tarihi' adlı şiirini 12 bin 500 kıtada tamamladı. Danişment, bu çalışmayla dünyanın en uzun şiirini yazdığını iddia etti.
Dramatik şiir, dram türü konuları içeren bir şiir türüdür. Acıklı ya da korkunç bir olayı konu alır. Konuyu okuyucunun gözünde canlandırabilen, harekete dönüşebilen bir şiir türüdür.
Mensur şiir, şiire has duyarlılığın imgeler ve çağrışımlar yoluyla düzyazı formunda ifadesidir. Kısa hikâye ile şiir arasında ara bir tür olma özelliğine sahiptir. Birkaç paragraflık veya bir iki sayfalık kısa metinler hâlinde belirir.
Kır yaşantısının, kır ve köy âleminin ve şiirle vakit geçiren çobanların konu olduğu pastoral şiirler, Yunan ve Roma Edebiyatlarında bukolik şiirler adıyla biliniyordu. Bukolik şiirin teması sadelik olmakla birlikte konuları çok geniş bir alanı kapsamaktadır.
Lirik şiir, dünya edebiyatında en çok işlenen ve sevilen şiir türüdür. Lirik şiirler insan yüreğine seslenen, okunduğunda insanı duygulandıran, coşkulandıran şiirlerdir.
Siyer, mevlit, şemail, hilye, naat, mirâciye gibi türler Hz. Peygamber'e duyulan bu sevgi ve saygının dile getirildiği başlıca türler olmuşlardır. Bu türlerden biri olan hilyelerde Hz. Peygamber'in şekil özellikleri ve bazı sıfatları anlatılmıştır.
Hayal gücü, ahenk ve duygulardan oluşan şiire lirik şiir denir.
Bahaettin Karakoç | Aşk Şiiri (İbrahim Sadri'nin sesinden) - YouTube.
Konularına göre şiir türleri; lirik, epik, pastoral, didaktik ve satirik olmak üzere 5 farklı türe ayrılmaktadır.
Seçki veya güldeste (ayrıca antoloji) bir konu ya da beğeniye göre, derlenen metinlerin bulunduğu eser. Divân-ı Lügati't-Türk, Türk edebiyatındaki ilk seçki olarak görülebilir. Yunanca'daki anthos (çiçek) ile legein (toplamak) kelimelerinden türemiştir.
Antoloji şiir veya düzyazı parçalarından seçilerek oluşturulan kitaplara denilmektedir. Genellikle aynı tür eserlerin bir araya getirilmesi ile oluşturulan antoloji belli dönemlerde ortaya konulmuş değişik türlerdeki seçme eserlerden de oluşabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri