Babası henüz sağ iken kardeşi Şehzade Selim ile giriştiği taht mücadelesinde yenilmiş; sığındığı Safevi Şahı'nın sarayında babasının adamları tarafından oğulları ile birlikte boğularak öldürülmüştür.
Zaten Bayezit ne Dimetoka'ya ne de Edirne'ye gidebilir. 26 Mayıs 1512 günü İstanbul'da ayrıldıktan kısa bir süre sonra yolda “aniden” hastalanarak ölür. Osmanlı tarihçilerinin çok büyük bölümü reddetse de çeşitli Avrupa kaynakları ve birkaç Osmanlı kroniği de Bayezit'in Selim'in emriyle zehirlendiğini yazar.
Hüküm geldi: Bayezid “isyan” suçu işlemişti. Cezası “idam”dı… O sırada Şehzade Bayezid, on iki bin kişilik ordusuyla birlikte Amasya'yı terk etti.
Osmanlı padişahı Doğum: 1360 Ölüm: 8 Mart 1403 Tahta çıktığı tarih: 1389 En büyük Osmanlı komutanlarından olan Yıldırım Bayezid 1402'de Ankara Muharebesi'nde Timur'a esir düşmüştü. İçine düştüğü durumu hazmedemeyen padişah, yüzüğündeki zehiri içerek 8 Mart 1403'te Akşehir'de intihar etti.
Selim, 1574'te 50 yaşındayken hamamda düşme sonucu göğüs boşluğunda meydana gelen kanama yüzünden öldü. Cenaze namazından sonra Ayasofya Camii'deki türbesine defnedildi.
İlgili 45 soru bulundu
Öz. Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Mahidevran (Gülbahar) Sultan, Şehzade Mustafa'nın annesidir. Tarihimizin en acı sayfalarından biri olan şehzadenin babası tarafından boğdurularak öldürülmesi olayı edebiyatımızda en duygulu mersiyelerin yazılmasına sebep olmuştur.
Hayatı boyunca zevk ve eğlence içinde yaşadı. Av merakından da vazgeçmedi, içki düşkünlüğünden de… Padişah ilan edildikten sonra ilk işlerinden biri içkiyi serbest bırakmak oldu. Osmanlı tahtının ikini Selim'ini gayrıresmi tarih "Sarı Selim" ve "Sarhoş Selim" olarak kaydetti.
Eski osmanlı kroniklerine gelince, bunlar, Timur tarafından Semerkand'e götürüleceğini anlayınca Beyazıd'ın büsbütün ümitsizliğe düşerek intihar ettiğini söylerler.
Yavuz Sultan Selim'de babasından beddua almıştır. 2. Bayezit ona "Kılıcın keskin, ömrün az olsun Selim!" Diye beddua etmiştir ve Allah'ın işine karışmak gibi olmasın ama sanırım bu yüzden Sultan Yavuz tahta geçtikten 8 sene sonra vefat etti.
Savaşın başında üstünlük sağlamasına rağmen, bazı Türkmen yedek kuvvetlerinin ve Sırp vasal kuvvetlerinin Timur'un tarafına geçmesi sonucunda Bayezid savaşı kaybetti. Osmanlı Ordusu yenildi ve Bayezid esir düştü.
Mizaç olarak babasına benzeyen Şehzade Bayezid'in babası gibi ömrünün seferlerde geçeceğini öngörebiliriz. Tarihçilerin anlattığına göre yiğit bir savaşçı olan Bayezid tahta geçseydi mutlaka devletin sınırlarını genişletecek ve ardında güçlü bir devlet bırakacaktı.
Babası henüz sağ iken kardeşi Şehzade Selim ile giriştiği taht mücadelesinde yenilmiş; sığındığı Safevi Şahı'nın sarayında babasının adamları tarafından oğulları ile birlikte boğularak öldürülmüştür. Oğulları ve kendisinin naaşı Sivas'ta bulunan Melik-i Acem Türbesi'nde yer almaktadır.
Normalde çocuğunu doğuran cariyenin saraydan ayrılması gerekirdi. Fakat Kanuni taamüllerin dışına çıkıp, Hürrem Sultan'ı Topkapı Sarayında tutmuştur. Kanuni'nin Hürrem Sultan ölene kadar başka kadınlar ile ilgilenmediği söylenir. (1558) Hürrem Sultan'ın hikayesini en çok okunan blog kısmında görebilirsiniz.
Ölümü: Anlaşma sağlanınca Kazvin'e giden Osmanlı elçileri 25 Eylül 1561 tarihinde önce Bayezid'i ardından da oğullarını boğarak öldürdüler. Bayezid ve oğullarının cenazeleri Sivas'a getirilerek surların dışında bulunan “Melik-i Acem türbesi“'ne defnedilmiştir. Bu türbe Abdulvahabi Gazi Camii içerisinde bulunur.
9- I. Selim (1512-1520)(Yavuz Sultan Selim), babasını öldürterek tahta geçti. Kardeşleri Ahmet, Korkut, Abdullah, Şehinşah, Şahsultan, Alemşah, Mahmut ve Mehmet'i olmak üzere 8 kardeşini boğdurarak öldürttü. Bunların tüm eş ve çocuklarını da öldürttü.
Ancak Yakup Çelebi ile taht mücadelesine girmemek için paşalar ve Yıldırım Bayezid tarafından boğularak öldürülmüştür. Bir diğer kardeşi ise Fûl- Dâne Hatun'dan olma Savcı Bey'dir.
Sultan II. Bayezid yaşlılığı ve hastalığı sebebiyle devlet işlerini yürütemez hale gelmiş, yönetimi vezirlere bırakmış, onlar işleri yürütemeyince ülke anarşi ve kargaşa içinde kalmıştı. Sultan bu nedenle tahttan çekilmek istedi.
Bayezid veya II. Beyazıt Osmanlıca: بايزيد ثانى Bayezīd-i Sānī, divan edebiyatındaki mahlasıyla Adlî; 1447/8 Dimetoka – 26 Mayıs 1512 Havsa), Osmanlı İmparatorluğu'nun sekizinci padişahı. Babası Fatih Sultan Mehmed, annesi Emine Gülbahar Hatûn'dur. Yavuz Sultan Selim'in babasıdır.
Bayezid hakkında bütün merak edilen detaylar. II. Beyazıt Osmanlı imparatorluğunun 8. padişahıdır. Padişahın lakabı Sultan-ı Beyazıt'tır.
Timur; “... Sen kendini Allah yolunda cihad eden, bizi ise haksız yere kan döken bir kâfir ve beni yeni yetme bir savaşçı saymışsın. Bil ki, ben kırk yıla yakın bir süredir nefsimi cihada adamışım. Bu cihatlar sonunda kaleler ve ülkeler feth ederek, beldeleri kurtarmakla meşgulüm.
Karısı Despi- na'yı dahi getirtti. Sonra, Despina'ya önünde durmasını ve kendi- sine [Timur] içki sunmasını emretti. Bunu yapmasının nedeni, sul- tan Bayezid'in böyle bir rezalete katlanması ve bir daha karısını savaşa beraberinde götürmemesi içindi.
Timur, Bayezid'in ele geçirdiği topraklarını Anadolu beylerine iade etti ve Anadolu'daki siyasi birlik bozuldu. Kalan topraklar Osmanlı şehzadeleri arasında paylaştırıldı. Böylece Osmanlı Devleti, Fetret Devri olarak adlandırılan ve 1413 yılına kadar süren bir iktidar boşluğu dönemine girdi.
#shorts - YouTube. Osmanlı Devleti'nin 12. Padişahı 3. Murat. 135 Çocuğu olan padişah.
VI. Mehmed'in mezarı. Vahdeddin, 16 Mayıs 1926'da San Remo'da öldü. Cenazesi Türkiye hükûmeti tarafından kabul edilmedi ve Şam'a getirilerek Süleymaniye Külliyesi kabristanına defnedildi.
Tam 8 yıl 2 ay ve 19 gün padişahlık yaptıktan sonra Sultan 2. Selim 15 Aralık 1574 yılında vefat etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri