Lastik desenlerinin farklı olması “Ağır Kusur” değildir. Lastiklerin durumu kontrol edilir; lastiklerde araç güvenliğini tehlikeye atacak yıpranma, patlama, hasar var ise “Ağır Kusur” olarak muayene raporu tutulur. Çelik Jant nedeniyle araç muayeneden kalıyormuş!
Farklı boyutlardaki lastikler muayenede sorun teşkil eder mi sorusunu aratan bir çok araç sahibi bulunuyor. Bu konu hakkında sizlere makalemizde detaylı bilgiler vermek istiyoruz. Öncelikle hemen belirtelim ki farklı ebatlardaki lastikler araç muayenesinde geçmez.
Aynı aks üzerinde farklı ebat lastik bulunması ağır kusur sayılır. Yönlü lastiklerin dönüş yönü hatalı ise ağır kusur sayılır. Lastiğe batmış yabancı cisimler var ise ancak kullanılamaz duruma gelmemişse hafif kusur olarak kayda alınır.
Eğer lastiklerinizin dış yüzeyinde ciddi aşınma emareleri varsa aracınızın muayeneden geçmesi mümkün değildir. Bu doğrultuda muayene istasyonu araca ağır kusurlu raporu verir. Nitekim benzer bir biçimde lastiklerde tehlike potansiyeli olan yarıklar ve kesikler de önemlidir.
Farklı sırt desenleri veya markaların aynı aks üzerinde karışık kullanılması, yol tutuşunu ve sürüş deneyimini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle, mümkünse aynı marka ve sırt desenine sahip lastikleri tercih etmek önemlidir.
İlgili 20 soru bulundu
4 lastikte iyi durumda olsa bile 1 tanesi farklı desene ve diş derinliğine sahipse araç bu tek lastik nedeniyle diğer lastiklerin dengesini bozacaktır. Dengenin bozulması ise aracın bu durumdan daha fazla etkilenmesine neden olacaktır.
Yönetmelik, aracınızın üreticisi tarafından önerilen ebatlara sahip olmaları ve aynı aks üzerinde birbirinin aynı lastiklerin takılı olması şartıyla, aracınızın ön ve arka akslarında farklı marka veya modelde lastik kullanılmasına müsaade ediyor.
Lastik jant ve aks ile uyumlu olmayan lastikler ağır kusurlu olarak değerlendirilir. Muayenede lastik kontrolü yapılırken kış lastiği veya yaz lastiği bir değerlendirmeye tabi değildir. Yaz lastiği veya kış lastiği kontrollü muayene esnasında dikkate alınmamaktadır..
Araç muayenesi esnasında lastik üretim tarihine bakılmaz, muayene de lastik üzerinde yapılacak kontroller aşağıdaki linkte açıklanmıştır. Araba lastiklerinde raf ömrü 10 yıl araca takıldıktan sonraki ömrü 5 yıldır.
Aracın ön tarafında daha az yol tutuş hakimiyetine alışmış olan sürücü, bu durumda zorlanacaktır. Kaygan bir yolda, arka taraf, ön tarafa göre daha az yol tutuş sergileyecektir. Bu şekilde sürücünün, arka tarafı kontrol etme şansı kalmayacaktır. Bu durum aracın yoldan çıkmasına (spin atmasına) sebep olacaktır.
Hiç bir şey olmaz. Zira aynı model, aynı ağırlığa ve sadece konfor açısından farklı donanımlara sahip araçların farklı ebatlarda(Hem yanak, hem kesit) lastiklerle piyasaya sürüldüğünü biliyoruz. Örneğin benim aracın 16 jant ve 17 jant olmak üzere iki seçenekte piyasaya sürüldüğünü biliyorum.
Ön cam silecekleri yok veya arızalıysa, Cam yıkama su püskürtme sistemlerinde arıza varsa bu durumlar ağır kusurlar içerisinde yer alır.
Tüvtürk stepne hafif mi yoksa ağır kusur mu? Cevabımız evet. Araç muayenesinde stepne zorunludur ve stepne olmaması ağır kusur sayılmaktadır ve vize tekrar gerekmektedir.
Evet muayeneden kalır lastik ebatı orjinal olmalı. Lastik çapınız da büyüyecek aracınızı zorlar. Hızlanma ve yakıt tüketimini olumsuz etkiler.
Araç lastik ömrü için yapılan araştırmalar ise ortalama mesafenin 30.000 ile 100.000 km arasında olduğunu gösterir. Ancak aracınızı sürekli "normal" yol yüzeylerinde kullandığınızda lastiklerin ortalama ömrü yaklaşık 65.000 km'dir.
Cebinizden bir bozuk para çıkarın, 1 lira veya 50 kuruş. Lastiğinizdeki çukurlara diklemesine yerleştirin. 1 lira veya 50 kuruşun dışındaki altın renkli kaplama 3-4 milimetre civarındadır. Eğer ki paranın dışındaki bu altın halkayı görebiliyorsanız lastiğinizin değişim zamanı gelmiştir.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayenesindeki kusurların derecelendirilmesi ile ilgili tekrar bir çalışma yaptıklarını ve uzun farlardaki kusurların ağır kusur olmaktan çıkartılarak hafif kusur kapsamına alındığını söyledi.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Ancak ilgili araçlarda yangın söndürme tüplerinin bulundurulmaması hafif kusur olarak sayılmaktadır. Bu sebepten ötürü de muayene geçişlerinde herhangi bir engel sayılmamaktadır.
Dünya genelinde en iyi lastik markaları arasında Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear, Pirelli, Hankook, Yokohama ve Dunlop yer almaktadır.
Sürüş tipine bakılmaksızın, daha iyi lastikleri öne değil, her zaman arkaya takmanızı öneririz. Bunun nedeni ise basittir: Arka aks aracın takip dengesini sağlar.
Lastiklerin dengeli şekilde aşınmasını sağlayarak hem aracın sorunsuz şekilde ilerlemesini hem de lastiklerin kullanım ömrünü uzatmak amacıyla lastik rotasyonu gerçekleştirilir. Lastik rotasyonunda ön lastikler arkaya, arka lastikler ise öne takılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri