Dörtlü flaşör, aracın ön ve arka sinyal lambalarının eş zamanlı olarak yanıp sönmesini sağlayan bir flaşör sistemidir. Araçlar arızalandığında, trafikte tehlike yaratan durumlarda veya acil durumlar için kullanılır.
1- Dörtlü lambalar trafikte aniden durulması gerektiğinde arkadan gelen aracı ikaz etmek için yakılır. Böylece olası kazalar önlenir. Arkadaki sürücüye yol ile ilgili bilgi verilmiş olunur. 2- Dörtlü lambalar sisli havalarda sis farları çalışmıyorsa yahut araçta bulunmuyorsa kullanılır.
Parkurda 25 metre geri gitme alanına geldiğiniz zaman dörtlüleri yakmalısınız. Aracı geri vitese alıp, direksiyon düz bir şekilde geri sürmelisiniz. 25 metre tamamlandığı zaman komisyon üyesi sizi uyaracaktır.
Yoğun bir trafikte, iki şeritli yolda, şeridin birini “bir şey alıp geleceğim” diye tıkamanızı da bu dörtlüleri yakmak sağlar. Dörtlüleri yakan, trafikte her şeyi yapma hakkına sahip demektir. Arıza şeridinden gidebilir, canı istediği yerde durabilir, az önce solladığı aracın sürücüsüne bu yolla küfür edebilir!
Rampa kalkışı için durduğunda 4'lüleri yakmayı unutursan sıkıntı olmaz.
İlgili 39 soru bulundu
Sürücü adayı bu aşamada sol sinyal vererek dönüşe başlayacaktır. Videoda izlendiği gibi çıkış yaparken de mutlaka sol sinyal vererek ve ayna ile arka trafiği kontrol ederek yola çıkacaktır.
Sinyaller: - Dönüşlerde, sollamalarda, ilk kalkışta gideceğiniz yöne doğru mutlaka sinyal vermelisiniz. - Park ederken, %7 eğimli alanda kalkış yaparken, geri geri gelirken dörtlüleri yakmayı unutmayınız.
2 a : Sıradan dörtlü flaşör gibi ilgili düğmeyi açınca dörtlü yanmaktadır ve sinyal vermeniz işe yaramaz. 2 b : Dörtlü flaşör açıkken sinyal verdiğinizde dörtlü ikaz devreden çıkar ve verdiğiniz sinyal yanar. Sinyali kapadığınızda dörtlü flaşör yanmaya devam eder.
Hareket halindeyken dörtlü flaşörlerinizi yakmayınız. Siste taşıt kullanırken sürücülerin yaptığı başka bir hata da, dörtlü flâşörlerin görülmek için yakılmasıdır. Dörtlü flâşörler, sadece bir tehlike durumunda ve taşıt durduğunda yakılmalıdır.
En fazla akü biter. O arabanı belli bir yere park edip 4lüleri yakman park yaptığın yerin yanlış olduğunu değiştirmiyor. Kapatıp bu sorundan kurtulabilirsin. Veya erken gidip önce sen park edebilirsin.
DİKKAT :Aracın vitesi, çalıştırma esnasında kesinlikle boşta ve debriyaja basılı olmalıdır. Aracı çalıştırınız. Kalkış yapmak için sola sinyal veriniz.
Paralel park tekniği kullanılacak durumda, eğer araç seyir halinde ise duruş sinyali (sağ sinyal) verilerek doğru şeride geçilir. Hız düşürülür.
Direksiyon sınavı puanlama cetveli; mavi, sarı ve kırmızı renk hatalar; Direksiyon sınavı kırmızı hataları 1 kez yaparsanız, direksiyon sınavı sarı hataları 2 kez yaparsanız ve direksiyon sınavı mavi hataları 5 kez yaparsanız başarısız sayılıyorsunuz.
Başka da bir anlamı yoktur, ileride trafik aniden durmuştur, kaza olmuştur, freniniz boşalmıştır, lastiğiniz patlamıştır, kalbiniz sıkışmıştır... Sadece ani durumlarda arkadaki ve öndeki sürücüleri uyarmak için kullanılır.
Dörtlü flaşör, araçta normal dışı bir durum olduğunu diğer sürücülere bildirmeye yarar. Durulmaması gereken bir yerde durulduğunda veya acil bir durumda (araçta hasta olduğunda) kullanılır. Dörtlü flaşör, aracın tüm sinyal lambalarının yanma durumudur.
Bir araç çok şeritli bir yolda, iyi görünmeyen bir konumda yolda kalırsa ve diğer araç sürücüleri tarafından zamanında görülemez ise, o zaman en kısa sürede dörtlü flaşörlerinizi açmalısınız. İkinci sırada park etmek genellikle yasaktır. Dörtlü flaşör yakmak bunu değiştirmez.
Dörtlü flaşör, aracın ön ve arka sinyal lambalarının eş zamanlı olarak yanıp sönmesini sağlayan bir flaşör sistemidir. Araçlar arızalandığında, trafikte tehlike yaratan durumlarda veya acil durumlar için kullanılır.
Dörtlü ikaz flaşörleri, diğer yol kullanıcılarını aracın tüm sinyal lambalarını aynı anda yakarak uyarır. Bu fonksiyon trafik tehlikesi oluştuğunda uyarı vermek için kullanılabilir.
Dörtlü vardiya sisteminde bir gün içerisinde 4 personel çalışacağı için günlük çalışma saati ara dinlenme süreleri de dahil olmak üzere 6 saattir.
Duraklama yapacağımız zaman sağ şeritte olsak dahi mutlaka 'duruş' (sağ) sinyali verilmelidir. Sinyal lambası, durma gerçekleşene kadar yanmaya devam etmelidir. Durunca kapatılır. Duraklamanın ardından tekrar hareket edeceğimiz zaman ise 'kalkış' (sol) sinyali verilir.
Dörtlü flaşör tuşu açık konumdayken normal sinyaller çalışmıyor, kapalı konumdayken çalışıyorsa çok yüksek ihtimalle dörtlü sinyal tuşunuz bozuktur. Tuşun değişimi ile sorununuzu çözebilirsiniz. Sigortanın tam geçirmiyor olması da bu sorunu oluşturabilir.
Dörtlü flaşör;
Acil uyarı ışıkları (dörtlü ikaz) lambalarının açık olduğunu bildirir. Park lambalarının açık olduğunu bildirir. Park lambalarından birinin yanıp diğerinin yanmamasının sebebi yanmayan lambanın flamanı kopmuştur.
Teorik sınavdan başarılı oldunuz diyelim. Bu durumda 4 defa direksiyon sınavına girme hakkına sahip olursunuz. Direksiyon sınavında 4 defa başarısız olursanız kursa, direksiyon eğitim ücretini ödeyerek ve zorunlu direksiyon eğitim saatinizi doldurarak 4 defa daha sınava girme hakkı kazanırsınız.
Yani kanunun hedefi 2 yıllık süre içerisinde sürücülerde kurallara uyma davranışını geliştirmektir. Direksiyon sınavı 35 dakikayı geçerse ne olur? Ancak kursiyerin araç tanıma ve kullanmada yetersiz olması ve sürücü olamayacağına kanaat getirilmesi hâlinde sınava son verilecek.
sağa çevirirsin ya sola.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri