Dört Mevsim Lastikler Kaç Kilometre Yol Gidebilir? Dört mevsim lastiklerin raf ömrü 10 yıl olarak belirtilir. Ancak araca takılan lastiklerin en fazla 70.000 kilometreye ulaşıldığında değiştirilmesi gerekir. Araç 35.000 kilometreye ulaştığında lastik bakımı önerilir.
4 mevsim lastikler yaz lastiklerine göre daha derin dişlere sahip olduğundan daha uzun ömürlüdür. Aracınızda ikinci bir lastik takımı depolama imkanınız yoksa, dört mevsim lastik kullanmak avantaj sağlar. Bulunduğunuz coğrafyada sıcaklık, kışları -5 derecenin altına düşmüyorsa tüm yıl boyunca kullanılabilir.
Lastik tipi
RAC'ye göre ortalama bir lastik önde 32.000 km dayanır ve bu rakam bir Michelin lastiğinden yaklaşık 8000 km düşüktür. Önden çekişli bir araçta arka lastiklerin ömrü bunun iki katıdır. Dolayısıyla kullanacağınız lastik tipi, lastiğinizin kaç kilometre dayanacağını önemli ölçüde etkiler.
Araç lastik ömrü için yapılan araştırmalar ise ortalama mesafenin 30.000 ile 100.000 km arasında olduğunu gösterir. Ancak aracınızı sürekli "normal" yol yüzeylerinde kullandığınızda lastiklerin ortalama ömrü yaklaşık 65.000 km'dir.
Buna rağmen, şunları göz önünde bulundurmak gerekir: Dört mevsim lastikler her zaman orta yolcudur. Örneğin, bu lastiklerle yakıt tüketimi normal yaz lastiklerinden daha fazladır. Bunun sebebi, daha yumuşak kauçuk karışımının lastik yüzeyindeki aşınmayı hızlandırmasıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Yaz lastikleri, kuru ve ıslak yol koşullarında, dört mevsim lastik tiplerine göre çok daha iyi bir performans sergiler. 4 mevsim lastik çeşitleri, özellikle hava sıcaklıklarının sıfırın altına düştüğü bölgeler için tavsiye edilmez. Öte yandan yaz lastikleri, 7 derecenin üzerinde yüksek performans gösterirler.
2019 yılında MICHELIN CrossClimate+, AUTO BILD tarafından 225/45 R17 ebadındaki 30 adet farklı dört mevsim lastik ile teste girmiş ve testin en iyi dört mevsim lastiği olarak tanımlanmıştır.
Cebinizden bir bozuk para çıkarın, 1 lira veya 50 kuruş. Lastiğinizdeki çukurlara diklemesine yerleştirin. 1 lira veya 50 kuruşun dışındaki altın renkli kaplama 3-4 milimetre civarındadır. Eğer ki paranın dışındaki bu altın halkayı görebiliyorsanız lastiğinizin değişim zamanı gelmiştir.
Özelliğini kaybeden lastiğin yol tutuşu azalmaya başlar. Bu bağlamda lastiğin ömrü kaç yıldır sorusunu gündeme getirmek gerekir. Genel olarak üreticilerin verdiği araç lastik ömrü ortalama 5 yıldır. Oto lastik ömrünü kilometre olarak ele aldığımızda ise kaynaklar, 100.000 kilometre olduğunu belirtir.
Dünya genelinde en iyi lastik markaları arasında Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear, Pirelli, Hankook, Yokohama ve Dunlop yer almaktadır. Bu markaların hepsi, yüksek kaliteli malzemeler kullanarak dayanıklı ve performanslı lastikler üretmektedir.
Lastik ömrünün kaç yıl veya kaç kilometre olduğunu kesin olarak söylemek mümkün değildir fakat ortalama araç lastik ömrü 5 veya 10 yıl arasında değişmektedir.
Michelin lastikler genellikle 40.000 kilometreye ulaşır ve/veya geçer ancak bu çeşitli farklı durumlara bağlıdır.
Otomobil Lastiği Kaç Kilometrede Değiştirilir? Lastiklerin kullanım ömrünü belirleyen diğer bir ölçü de aracınızın kilometre sayacıdır. Hasar ve aşınma gibi ekstra faktörler göz ardı edildiğinde tavsiye edilen değişim, 5 yılda bir veya ortalama 50 bin kilometredir.
Dört Mevsim Lastikler Kaç Kilometre Yol Gidebilir? Dört mevsim lastiklerin raf ömrü 10 yıl olarak belirtilir. Ancak araca takılan lastiklerin en fazla 70.000 kilometreye ulaşıldığında değiştirilmesi gerekir. Araç 35.000 kilometreye ulaştığında lastik bakımı önerilir.
Bunun anlamı, dört mevsim lastiklerinin, bir yaz lastiğiyle aynı seviyede yol tutuşu sağlayamayacağıdır. Aynı şekilde, dört mevsim lastikleri, buzda yol almak veya karda tırmanmak gibi aşırı kış şartlarıyla başa çıkacak şekilde tasarlanmamıştır. Dört mevsim lastiklerini, tenis ayakkabılarına benzetebiliriz.
Dört mevsim lastiklere kış lastikleri gibi M/S mud and snow ibareleri konur ama yaz performansına uygun hale getirme çabalarından dolayı kış aylarında performans genelde kış lastiklerinden kötüdür. Tahmin edebileceğiniz gibi yazın da daha gürültülü lastiklerdir.
Araçlarda, lastiklerin güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için üretim tarihinden itibaren 10 yıl bekleme ve kullanım ömrü belirleniyor. Lastik üzerinde yer alan üretim tarihi baz alınarak, 10 yıl sonra lastik yeni bile olsa değiştirilmelidir.
Araç lastiklerinin kullanım ömrü montaj işleminden itibaren 4-6 yıl arasındadır. Elbette bu değerler, kullanım ile de doğrudan orantılıdır. Lastik diş derinliği gibi faktörler elverişli olduğu sürece lastiklerinizi 6 yıla kadar gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Lastiklerin kullanım ömrü doğru saklama koşullarında 10 yıldır. Bu bilgi ise Ankara Ticaret Odası olsun, ünlü lastik dergileri olsun her yerde açıklanmış net bilgidir. 5 yıllık bir lastiği alıp, 5 yıl daha rahatlıkla kullanabilirsiniz, dedi.
Lastik kullanım süresi ise aracınızın ağırlığına ve yaşadığınız çevreye göre değişiklik gösterir. Ancak ortalama 50.000 kilometre ya da 5 yıl içerisinde kullanıma bağlı olarak lastikler ömrünü tamamlar.
Lastiğin üretim şekli lastiğin yuvarlanma gürültüsünü etkileyebilir mi? Evet, kötü tasarlanmış veya biçimi bozulmuş bir lastik araç içerisinde hissedilen gürültüyü arttırabilir.
Cevap: Lastik Sertleşmesi
Sertleşmeden sonra parça kopmaları ve çatlamalar olacak çünkü. Lakin önümüz kış ayları ıslak zeminde dikkat edin, sertleşen lastiğin tutunma katsayısı hızla düşer.
Peki, 4 mevsim lastik kullananlar ceza yer mi? Ticari amaçla taşıma yapmayan binek otomobiller için bu sorunun yanıtı “Hayır”dır. Ancak şehir değiştirildiğinde veya artan hava muhalefetine göre bulunulan ilin valilikleri karar aldığında kış lastiği zorunlu olarak kabul edilebilir.
Diş derinliklerine bile baktığınızda, kış lastiklerini yaz lastiklerinden göz ile ayırt edebilirsiniz. 4 mevsim lastik alırken ise dikkat etmeniz gereken en önemli faktör, lastiğin Tam 4 Mevsim Lastiği olmasıdır. Aynı kış lastiklerinde olduğu gibi, lastiklerin yanak kısımlarında M+S ve kar tanesi işareti yer almalıdır.
4 mevsim lastikler kar yağışının yoğun olduğu, sert hava koşullarında, karlı ve buzlu zeminlerde yeterli olsalar da kış lastikleri kadar iyi bir performans gösterememektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri