Murad'ın sözlü kültürdeki zengin konumu onun özlenen otoriter bir padişah figürünün bir tecellisi olarak yorumlanmıştır. IV. Murad içkiyi de halka yasaklamış, ancak kendisi içki içmeyi sürdürmüş ve bu içki bağımlılığı ölümünün bir nedeni olmuştu.
IV. MURAD 17. Osmanlı padişahı Doğum: 27 Temmuz 1612 Ölüm: 8 Şubat 1640 Tahta çıktığı tarih: 1623 Ölüm nedeni üzerine iki ayrı iddia vardır. Batılı kaynaklar sirozdan, Osmanlı kaynakları ise damla hastalığından öldüğünü iddia ederler. 8 Şubat 1640 gecesi öldü.
Kasr-ı Şirin Antlaşması imzalandı 8 Ağustos 1635'te kuşattığı Revan Kalesi ve şehrini ele geçiren 4. Murad. Tebriz seferi yolunda annesinin kendisine karşı birtakım entrikalar çevirmesinden kaygılandığı için 27 Ağustos'ta kardeşleri Şehzade Bayezid ile Süleyman'ı öldürttü.
Murad'ın İran Seferi sırasında Revan Kalesi kumandanı olan Emirgünoğlu, kalenin fethinden sonra affedilerek Emirgan'da oturmasına izin verilmişti. Emirgünoğlu, IV. Murad'ın ölümünü fırsat bilerek bölücü ve yıkıcı propaganda yaptı. Bu faaliyetleri üzerine İbrahim, onu idam ettirdi.
Murad, kardeşi Şehzâde Kasım'ı boğdurduğu odada henüz 28 yaşında iken 1640 yılında öldü. IV. Murad'ın erken yaştaki bu ölümü içkiye olan aşırı bağımlılığından dolayıydı.
İlgili 30 soru bulundu
Amansız içki ve tütün yasağıyla meşhur Sultan IV. Murad da içki içmediği hâlde, müptela olduğu gut hastalığının ağrılarını hafifletebilmek için hekimbaşı tarafından verilen afyon hülâsalarını (morfin) alırdı.
Yasaklar. Tütün ve kahveyi yasakladı. Yasağın sebebinin 1630'ların başındaki büyük İstanbul yangını olduğu bilinir ve yangın sonrası çıkabilecek bir ayaklanmaya karşı tedbir olarak İstanbul'daki kahvehaneler yıktırılır. Tütün içenlerin ise öldürülmelerine dair fetva çıkarılır.
Sultan Mehmet'in tahta çıkar çıkmaz ilk işi 19 kardeşini boğdurtmak olmuştur. Bu olay Osmanlı tarihinin en kanlı olaylarından birisidir, çünkü öldürülenlerin çoğu bebektir. Halkın bu olaydan sonra III. Mehmed'e kin beslediği ve onu sevmediği rivayet edilir.
I. Ahmed 18 Nisan 1590 tarihinde babası Şehzade Mehmed'in sancak beyi olduğu Manisa şehrinde doğdu.
Mustafa, ikinci saltanatı sırasında Deli Mustafa olarak anılmıştır. (Osmanlı Türkçesi: مصطفى اول) (d. 1591 Manisa – ö. 20 Ocak 1639, Topkapı Sarayı, İstanbul), 15. Osmanlı padişahı ve 94. İslam halifesidir.
Osmanlı tarihinde en çok eleştirilen ve iftiraya uğrayan padişahlarlardan biridir 4.Murad. Genellikle,alkol ve tütünü yasaklatan,kahvehaneleri kapatan tebdili kıyafet dolaşarak yasaklara uymayanları acımasızca cezalandıran zalim,baskıcı bir padişah olarak tanınır.
Mehmet (1595-1603), içlerinde kundakta olan çocukların da olduğu 19 kardeşini tahta çıktığı günün gecesi öldürttü. Oğlu şehzade Murat'ı da boğdurttu. Bu son oldu.
Murad (Osmanlı Türkçesi: مراد رابع Murād-i rābi') (27 Temmuz 1612; İstanbul - 8 Şubat 1640; İstanbul), 17. Osmanlı padişahı ve 96. İslam halifesi. 1623 ile 1640 yılları arasında hüküm sürdü. Acımasız Murad olarak da bilinir.
Sultan Dördüncü Murad, 26 Temmuz 1612 tarihinde, İstanbul'da doğdu. Babası Sultan Birinci Ahmed, annesi Mahpeyker Kösem Sultan'dır. Sultan Dördüncü Murad, uzun boylu, iri cüsseli, yuvarlak yüzlü ve heybetli bir padişahtı. Osmanlı Sultanlarının en kudretlilerinden biri olarak tarihe geçti.
Bağdat kurtuldu, 4. Murad Bağdat fatihi diye anıldı. Ancak Bağdat seferi dönüşü Sultan Murad amansız bir hastalığa tutuldu ve henüz 27 yaşındayken vefat etti. Tahta kardeşi İbrahim geçti.
İlk sünnet olan kişi İbrahim Peygamber olarak bilinmektedir. O Rabb'ın emriyle ilerlemiş yaşlarda sünnet olmuştur. İbrahim peygamber daha sonra yine Rabbının emriyle oğlu İsmail ve İshak'ı sünnet etmiştir.
hürrem 1506 yılında doğmuştur, kösem 1590 yılında. hürrem, ilk ve tek nikahlı padişah eşi olmuşken, kösem sadece hasekidir. hürrem 52 yaşında doğal sebeplerden ölmüşken, kösem 61 yaşında boğdurularak öldürülmüştür. hürrem rustur, kösem bosnalı.
6. Fatih Sultan Mehmed (1451 – 1481) tahta çıkar çıkmaz 2 yaşındaki Ahmet'i ve Hasan'ı öldürtür. Ayrıca hamile olan 2 cariyesini de öldürür. Ve Fatih, bir kanunname çıkarır ve bu kanunun meşhur maddesine göre, 'Nizam-ı alem için şehzadeler öldürülebilir.
OSMANLI SOYUNUN KURUMASINI ÖNLEYEN VE ANNESİNİ ÖLDÜRTEN İLK VE TEK OSMANLI PADİŞAHI SULTAN İBRAHİM (DELİ İBRAHİM) ... OSMANLI SOYUNUN KURUMASINI ÖNLEYEN VE ANNESİNİ ÖLDÜRTEN İLK VE TEK OSMANLI PADİŞAHI SULTAN İBRAHİM (DELİ İBRAHİM) ...
Bu adet, Yıldırım Bayezid, Çelebi Sultan Mehmed ve Sultan I. ve II. Murad döneminde de devam etmişti.
Abdülhamid'in 2 Nisan 1892 tarihli çarşaf yasağını belirten fermanın orijinali. Dindar olduğu bilinen II. Abdülhamid, 2 Nisan 1892'de belden bağlanmış siyah çarşaf giyen Müslüman kadınların matem tutan Hristiyanlara benzedikleri ve güvenlik bakımından sorun yaratacağı gerekçesiyle kadınların çarşaf giymesini yasakladı.
Son Osmanlı Sultanı Mehmet Vahdettin bundan 96 yıl önce ülkeyi terk etti. “TARİHİN SAKLADIĞI SIRLAR” adlı tarih dizileri serimizde güncelliği nedeni ile bugün, ülkesini terk eden, Türkiye dışında ölen ve mezarı Türk toprakları dışında olan tek Osmanlı Padişahı Mehmet Vahdettin'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri