Küflenen gıda yumuşak yapıdaysa derhal imha edilmeli “Eğer gıda sert bir yapıya sahipse küf mantarları gıdada derinlere doğru ilerleyemez. Bu nedenle küflü kısımların kesilip kullanılmasında herhangi bir sıkıntı bulunmuyor.
Siyah zeytinlerin üzerinde zar oluşumu, en sık görülen problemlerden birisidir. Bu problem, fermantasyon tanklarının, özellikle de üstü açık olan beton tankların yüzeyinde sıcak havalarda üretici tarafından kefeke olarak adlandırılan bir zardır. Bu zarda çok sayıda maya, küf ve bakteri bulunmaktadır.
Salamuranın hava ile temas etmesi sonucunda salamuranın üzerinde beyaz-krem rengi bir zar oluşur. Bu zar birçok küf bakteri ve mayayı bünyesinde bulundurur. Oluşan zar zamanında temizlenmediği takdirde salamurada bozulmalara neden olur.
Kokusu ağırlaşır, daha kaygan ve yapışkan bir et halini alır. Şurada Paylaş! ZEYTİNİN BOZULDUĞU NASIL ANLAŞILIR? Zeytin bozulduğunda kokusunu alamazsınız ve tadı acılaşır.
Bu gıdaların yüzeyinde küflenme gözlemlediğinizde ise gıdada renk, koku ve doku kaybı oluşmamışsa, yüzeyden ortalama 2,5 cm derinlikte küflü olmayan kısma temas ettirilmeden kesilerek kalan kısım tüketilebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Küflü besinler tüketmek neden zararlıdır? "Ben küfü kesip yedim, bana bir şey olmadı!" diyorsanız bunun da bir nedeni vardır. Sonucunda uzmanların belirttiği üzere küf mantarlarının çoğunluğu insan sağlığı için zararsızdır.
Bununla birlikte, kontamine gıda maddelerinden hastalanma riski daha yüksek olduğundan ve sağlığınız için riske atılmaya değmeyeceğinden, küf bulunduğunda diğer herhangi bir yiyecek türü atılmalıdır. Sonuç olarak, herhangi bir türden küflü yiyecek tüketmek için kendi yolunuzdan çıkmamak en iyisidir.
Küflenen gıda yumuşak yapıdaysa derhal imha edilmeli
“Eğer gıda sert bir yapıya sahipse küf mantarları gıdada derinlere doğru ilerleyemez. Bu nedenle küflü kısımların kesilip kullanılmasında herhangi bir sıkıntı bulunmuyor. Aksine gıda israfının önüne geçen bir yaklaşımla gıdalarımızı tekrar değerlendirebiliriz.
Zeytinin bulunduğu kabın hava almamasına dikkat edin. Aksi takdirde zeytininiz küflenmeye başlayacaktır. Zeytini pet şişelerde saklayın ve içinde bulundukları pet şişelerin temizliğine dikkat edin. Ekmek kırıntısı, sirke kalıntısı gibi etmenler zeytinin bozulmasına yol açacaktır.
Zeytinlerde küflenme genellikle renk ve koku değişiklikleriyle belirginleşir. Küflü zeytinlerde beyaz, yeşil veya siyah küf lekeleri görülebilir. Zeytinler aynı zamanda küfün neden olduğu kötü bir koku yayabilir.
Az bir miktar zeytinyağı koyup her gün bir kez sakladığınız kabı çalkalayarak zeytinleri küften ve yumuşama ihtimalinden koruyabilirsiniz.
Zeytin buzdolabında nasıl saklanır? Tazelik süresini maksimuma çıkarmak için öncelikle zeytinleri tuzlu suda bekletin. Süzdüğünüz zeytinleri küflenmemesi için Koroplast Fermuarlı Poşet'e koyun. İstediğiniz miktarda kullanıp ağzını kolayca kapatarak dolapta yer kaplamadan kolayca saklayabilirsiniz.
Üstü açık salamura kaplarında yabani mayaların beyaz-krem rengi bir zar oluşturmasıdır. Tankın üzeri uygun şekilde kapatılarak üzerine hava ile teması engellenmelidir. Kostik ile acılık giderme ve yıkama sırasında zeytinler hava ile temas ederse kararma olur.
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan zeytin, doğru saklanmadığında küfleniyor, yumuşuyor ve hemen tadı bozuluyor.
- Zeytinin tazeliğini koruması için zeytinin kuru kalmaması gerekir. Gerek gördüğünüz zaman zeytinin üzerine az bir miktar sıvı yağ veya zeytinyağı da eklenebilir. - Zeytin nasıl saklanır konusunda dikkat etmemiz gereken konu güneş ışığından uzak, serin ve ve kuru bir ortamda muhafaza edilmeleri gerektiğidir.
Yeşil Zeytin Saklama Süresi. 9. Saklama Süresi: Zeytinlerin tazeliğini korumak için en iyisi, mümkün olduğunca çabuk tüketmektir. Ancak, uygun şekilde saklandığında yeşil zeytinler genellikle 1 ila 2 ay arasında taze kalabilirler.
Zeytin | SİYAH ZEYTİNLERDE GÖRÜLEN BOZULMALAR:
Örneğin, salamuraların kurulmasından bir ay kadar sonra oluşan kirli-beyaz renkli zar, baharda havaların ısınmaya başlaması ile fıstıki yeşil renk olmakta daha sonra yer yer kalınlaşıp beyaz-gri renk kazanmaktadır.
Zeytinin uzun süre bozulmadan, yumuşamadan saklanabilmesinin bir yolu da buzdolabında saklamaktır.
Usulüne uygun olarak saklanan Natürel ve Riviera zeytinyağları özelliklerini kaybetmeden 2 yıl içinde tüketebilirsiniz. ZEYTİN NASIL SAKLANIR? Zeytin ürünlerini kuru, serin bir yerde saklayınız; güneş ışığı, ısı ve nemden koruyunuz. Zeytinleri, ağzı açıldıktan sonra kendi ambalajında ve buzdolabında muhafaza ediniz.
Evet, genellikle marketten alınan zeytinler yıkanır. Zeytinler genellikle salamura sıvısı veya yağı içerisinde satılır ve bu sıvılar zeytinlerin üzerinde kalıntı bırakabilir. Bu nedenle, zeytinlerin daha taze ve temiz olması için yıkanması önerilir.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
·Zeytinin uzun süre dayanabilmesi için tuzlu suda durması gerekmektedir. Eğer teneke veya bidonlarla çok miktarda zeytin alıyorsanız zeytinin çoğunun bu tenekelerde kalması daha iyi olacaktır. ·Tenekede kalan zeytinlerin bozulmasını geciktirmek amacıyla içerisine bir miktar kaya tuzu ve zeytinyağı eklenebilir.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Küflü gıdaları koklamak ve tüketmek başta alerji ve solunum yolu rahatsızlıklarına yol açmaktadır. Ayrıca bağışıklık sistemimizi olumsuz etkileyerek akciğer ve bağırsaklarımızda uzun vadede hasarlara yol açabilmektedir.
Fakat ekmek üzerinde üreyen Rhizopus stolonifer ve benzeri küf türleri zehirli, hatta ölümcül olabiliyor. Özetle söylemek gerekirse, küflenmiş ekmeğin temiz kısmı diye bir şey yok. Ekmekte en ufak bir küf oluşumu gördüğünüz anda o ekmeği hiç düşünmeden doğruca çöpe atmanız en doğrusu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri