İlk üç banttan elde ettiğimiz sayı ile çarpan değerini çarptığımızda direncin değerini bulmuş oluyoruz. Örneğin, ilk dört bandın renkleri sırasıyla kahverengi-yeşil-siyah-turuncu ise, ilk üç banttan 150 sayısını, dördüncü banttan ise çarpan olarak 1000 sayısını buluyoruz.
Direnç değerini hesaplayacak olursak ilk iki rengin değerleri yan yana yazılır ve devamında çarpan değeri ile çarpılır. Beş bant renk kodlu dirençler yüksek hassasiyetli dirençlerdir. Beş bant dirençlerin soldan ilk üç rengi sayısal değeri, dördüncü rengi çarpanı ve son renk ise toleransı belirtir.
Yani, volt = amp x ohm. Bu formülde R direnci temsil eder. Direnç bilinmiyorsa formül R = E/I (ohm = volt bölü amp) olarak dönüştürülebilir.
5 Renkli dirençlerin okunmasında ilk 3 renk rakam dördüncü renk ise çarpan yani 0 olarak görünür sonuncu renk ise direncin toleransını belirler.
Sayı değeri olarak kahverengi 1, Siyah 0 olduğuna göre sayı değeri 10, çarpan rengi olan 3. Renk kırmızı olduğuna göre çarpan değeri 100′dür. Bu durumda direncin değeri 10 x 100 = 1000 Ohm yani 1 Kohm'dur. Tolerans rengi olan 4. Renkde altın rengi olduğuna göre direnç +/- % 5 toleransa sahiptir.
İlgili 28 soru bulundu
Direnç ohm (Ω) cinsinden ölçülür. Direnç değerleri kontak direnci için birkaç miliohm'dan (mΩ) yalıtıcılar için milyarlarca ohm'a kadar değişiklik gösterebilir. Çoğu DMM 0,1 Ω'a kadar ölçüm yaparken bazıları 300 MΩ'a (300.000.000 ohm) kadar ölçüm yapar.
1/4W (0.25W) güce dayanıklı karbon film direnç setidir. Direnç elektrik ve elektronik devrelerde akım sınarlamak için kullanılmaktadır. Piyasada en çok kullanılan direnç çeşitlerindendir.
Turuncu - Turuncu - Kahverengi - Altın.
330R 1/4W Direnç (10 Adet) 330 Ohm.
ölçülmek istenen sabit bir direnç, R1, R2 ve R3 ise bilinen dirençlerdir. R2 değeri ayarlanabilen bir dirençtir. elde edilir ve böylelikle bilinmeyen Rx direncinin değeri, değeri bilinen R3 direnci ile değeri bilinen R2/R1 oranı kullanılarak hesaplanabilir.
Sarı - Mor - Kahverengi - Altın.
Bir baskılı devre üzerinde çalışırken, direncin değerini doğru ölçmek için direncin uçlarından birini baskılı devreden çıkartmak gerekir. Dijital bir multimetre tarafından görüntülenen direnç değeri, test probları arasındaki tüm olası yollardan geçen toplam dirençtir.
Bugün renk tayini için en fazla kullanılan yöntem, spektrofotometre ile ölçüm yöntemidir. Bu yöntemin temeli, alınan numunenin renk yoğunluğunu, spektrofotometrede uygun dalga boyunda ölçmektir. Suyun renk değeri, suyun pH değeri yükseldikçe yükselir.
İnsan gözüyle renk seçenekleri çok öznel ve kesin olmayan bir ölçüm yöntemiidir. Renklerde birlikte, renk matematiksel formüller ve sayılar arasında ölçülebilir ve açıklanabilir. Bu parametrrenin profesyonel ölçümünü yapmak için spektrofotometre adı verilen özel cihazlar kullanılır.
Renk ölçüm cihazı, özellikle kumaş baskı, boya, yapı malzemesi, karton ve kağıt, plastik vb. gibi malzemelerin beyazlık ölçümünde kullanılabilir. Renk ölçüm cihazı, bu malzemelerin haricinde diğer tüm yüzeylerde ölçüm gerçekleştirebilir.
Kahverengi - Siyah - Sarı - Altın.
0,25 Watt değerine kadar enerjiye dayanıklı 2.2 Ohm dirençtir.
220 Ohm 1/4W Direnç 220R
Direnç; elektronik devrelerde akım sınırlama, gerilim bölme, hassas devre elemanlarını aşırı akıma karşı koruma işlevi gören en önemli devre elemanıdır.
5R6 5.6 Ohm 1/4W Direnç
4R7 4.7 Ohm 1/4W Direnç
1 Ohm direnç. 1/4 watt değerindedir. Hassasiyeti %1'dir. 10 adet gönderilmektedir. Renk şeritlerine göre direnç değerini hesaplamak için bu linkten yararlanabilirsiniz.
2.4 DC Gerilim Ölçümü
akımı ölçmek için kullanılan ölçü aletidir; akımı ölçülecek devre elemanına seri bağlanmalıdır. göstergede akım değerinin başında eksi işareti okunur; ölçü aleti hasar görmez.
Dirençlerin sağlamlık kontrolü Ohmmetre veya AVO metre ile yapılır. AVO metre ohm kademesine getirilir. Renk kodlarına bakılarak veya üzerinde yazılı ise direnç değeri okunur. Toleransına göre alabileceği minimum ve maksimum değerleri bulunur.
Direnç ölçer (veya Ohmmetre); direnç, kondansatör gibi elektrik elemanlarının elektrik akımına karşı gösterdiği direnci ölçen ölçü aletine denir. Mikro-ohmmetreler düşük değerlerdeki dirneçleri ölçerken, Megaohmmetreler ya da Meggerler ise yüksek değerlerdeki dirençleri ölçerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri