Uzmanlar, etleri yumuşatmak için de limon suyunu tavsiye ediyor. Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pişirilirse, hem yumuşak ve lezzetli olur, hem de çabuk pişer. Dana eti alırken yağına bakmak lazım. Yağı hem beyaz olmalı hem de dokununca sımsıkı olduğu hissedilmeli.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Bir kabın içine yoğurt, zeytinyağı, biber salçası, soğan suyu ve kişinin istedikleri baharatlarla birlikte bir karışım yapılır. Küp küp doğranan etler bu karışımın içerisinde yarım saat bekleyerek marinasyon işlemi tamamlanmış olur. Marine ettiğiniz eti buzlukta dondurmayın.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir.
İlgili 21 soru bulundu
Bunlara eşlik etmesi için mutlaka marinata yağ da eklenmelidir. Zeytinyağı, ayçiçeği yağı ya da fındık yağı gibi yağlar dana eti terbiyesinde sıkça kullanılır. Bunların dışında etin yumuşaması için yoğurt, bal ya da hardal gibi malzemelerle de oldukça lezzetli ve aromalı marine sosları hazırlanabilir.
Kuzu eti ise daha yumuşak ve yağlı olduğu için mangallık etlere oldukça uyum sağlıyor. Özellikle, kuzu sırtı, pirzola ve küşleme mangal için en çok tercih edilen etler arasında geliyor. Kasabınızdan alacağınız kuzu sırtından külbastı veya kuzu şiş yaptırabilirsiniz.
Derin bir kaba et alınıp domates salçası, sıvı yağ, pulbiber, tuz, kimyon, kekik, köfte harcı, su atılıp kaşık yardımıyla iyice karıştırılır. Aynı şekilde sucuklarda ortadan kesilip aynı sosa sürülür. Biberler, domatesler, patlıcanlar, sucuklar ve etler 10-15 dk mangalda arkalı önlü değiştirilerek pişirilir.
Ete kesinlikle terbiye sırasında tuz eklemeyin bu etin çok sert bir biçim almasına neden olur. Etleri pişirmeden 10-15 dakika önce terbiyesine tuz atın. Bu sayede etin kalitesini bozmadan tuz eklemiş olursunuz.
Derin bir kabın içine zeytinyağı, soya sosu, sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etleri ekleyebilirsiniz. Mangallık etleri karışımda gezdirdikten sonra bir süre dinlendirebilirsiniz. Ardından mangal partisi yapmaya hazır duruma gelirler.
Etiniz marinede ne kadar uzun kalırsa pişerken de o kadar yumuşak ve lezzetli olacaktır. Etinizin kokusunu almak için süt ile marine de edebilirsiniz. Bunun için de zeytinyağı gezdirdikten sonra süt, karabiber ve kekik ilave ederek etinizi daha da yumuşatabilir ve kokusunu da alabilirsiniz.
Eti dinlendirmemek
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
Etinizin daha sulu olmasını istiyorsanız 1 şişe maden suyu daha dökebilirsiniz. Maden suyu etinizin daha kısa sürede pişmesini ve daha yumuşak olmasını sağlayacaktır.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Etler iri ve büyükse bir çay kaşığı karbonat eklemenizi de önereceğiz. Karbonat ile haşlanan etler ekstra yumuşaklığa sahip olmaktadır. Düdüklü tencere içindeki kemikli et 30 dakika piştiğinde lokum kıvamını elde edebilirsiniz.
Bu çok önemli: Etiniz nasıl olsun? Eti ızgaraya/tavaya attıktan sonra ilk tarafını 1, 1.5 dakika diğer tarafını da 1 dakika kadar pişirin. Toplam pişirme süresi 2.5 dakika. İlk tarafını 3 dakika diğer tarafını ise yine 3 dakika pişirin.
Süt Eti yumuşak tutmasını sağlıyor. Dinlendirilen etleri soğanlarını kullanmıyoruz. Döküm Bir tavayı önceden ısıtıp etlilerimizi mühürlüyoruz. Bu sayede etlerimiz suyunu kaybetmediği için sertleşmemiş oluyor.
Eti marine etmede yoğurt, soğan suyu ve süt kullanabiliriz. Bunların içerisindeki asit etin sert dokusunu parçalayarak ete lezzet katar. Etinizi marinasyonda ne kadar uzun süre dinlendirirseniz lezzeti o kadar artacaktır.
Marine edilen et oda sıcaklığına ulaşana kadar dışarıda bekletilir. Tava etleri cızırdatacak kadar ısıtılır. Daha sonra mühürleme işlemi yapılır. Ateş kısılarak, etin kısık ateşte kendi suyu ile pişmesi beklenir, kafanızda bütün et nasıl pişirilir sorusu varsa eti kısık ateşte pişirmek gerektiğini unutmayın.
İçine süt, salça, sarımsak rendesi, yoğurt ve baharatlarını atıp elimiz ile iyice harmanlayalım. Ağzı sıkı kapalı saklama kabında veya üzerine streç çekip en az 2 saat buzdolabında bekletelim. Süre sonunda etlerimizi şişlere saplayıp mangalda pişirelim.
Etleri kaba aktarın ve üzerini geçinceye kadar zeytinyağı ilave edin. Etleri buzdolabında en az 12 saat dinlendirin. Buzdolabından çıkardığınız etler oda sıcaklığına gelince pişirilmeye hazır.
Kırmızı et terbiyesi için yayvan bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezdiğimiz sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etlerimizi içine yerleştirelim. Belirli bir süre boyunca ( en az 2 saat ) ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim.
Et ızgara için dananın en çok sırt kısmı tercih edilir. Mangallık ve ızgaralık etler dana pirzola, dana antrikot, kontrfile ve bonfile olarak sıralanabilir. Tavuk ve balık gibi beyaz etler de ızgara et kategorisinde kırmızı et tüketmeyenler için iyi bir alternatiftir.
Etler kesildikten sonra, hafifçe dövülmelidir. Zeytinyağı etlerin yumuşamasını sağladığından, etler zeytinyağında dinlendirilmelidir. Etlerin pişirileceği ızgara tavası iyice ısıtılmalı, pişirme işlemi mühürlenerek ve etler arada bir çevrilerek yapılmalıdır. Tuz ilavesi, etler piştikten sonra tavada yapılmalıdır.
Patlıcan, biber, domates gibi sebzeleri mangala koyacaksınız en önce mutlaka onları yapın. Ardından sırasıyla balık, tavuk, kırmızı et, en sonda da illa ki tüketecekseniz sucuğu koyun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri