Kronoloji, Tarih boyunca yaşanan tüm olayların tarihsel olarak sıralanması anlamına gelen bilim dalıdır.
Olayları belli bir düzen içerisinde sıralar. Başlangıç ve bitiş tarihleri arasında cereyan eden gelişmeler de kronolojik sıralamaların içerisinde yer alır. Kişilerin kronolojisinde fotoğraf kullanılır. Örneğin bir yazarın kronolojisi doğum ile başlar.
1 - Doğumunuzdan bugüne kadar olan önemli olayları listeleyin. 2 - Büyüklerinizden bu olaylar ve sırası hakkında bilgi alın. 3 - Varsa resimler bulun. 4 - olayları tarih sırasına sıralayın.
Kronoloji (Grekçe Chronos/zaman + logos/mantık), olayların tarihsel sıralanması ile ilgili bir bilim dalıdır. Tarih bilimi ile yakından ilgili bu bilim dalı, oluşum süreçlerinin tarihlenmesi ve raporlanması ile uğraşır.
Kronoloji ise zaman bilimi olarak ifade edilmektedir. Doğasında geçmişte yaşanılan zamanı açıklamak bulunan tarih dersi, konularını öğretirken zaman ve kronolojiden yararlanmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Kronoloji (4. Sınıf Sosyal Bilgiler) - YouTube.
Tarihsel zaman kavramı kapsamında yer alan kronoloji bilgisi; zamanı olayların oluş sırasına göre sunar. Kronoloji, geçmişte yaşanmış olayları, yaşandığı tarihten günümüze doğru zamansal bir dizgiye göre sıralama olarak anlaşılır.
Astronomik kronoloji veya astronomik tarihleme, astronomik olgularla ilişkili tarihsel olayların veya yapıtların tarihlendirilmesine yönelik teknik bir yöntemdir.
Kronolojik zamanda, zamansal olguların, olayların oluş sırasına göre sıralanması kastedilmektedir. Bir nevi sıralı zaman veya zamanın sürekliliği dâhilinde sıralanması da denilebilir.
Kronolojik (Tarih) Dosyalama Sistemi: Bu sistemde dosyaların tarihleri esas alınır. Kuruluşun dosyalarının tarihlerinin ne kadar geriye doğru gittiğine bakılır. Buna göre dosyalar varsa yüz yıllara, yüz yıllaryıllara, yıllaraylara, aylargünlere ayrılır.
Olayları, yaşanan tarihlere göre sıralayan bilim dalı kronolojidir. Kronoloji kelimesinin Fransızcadan chronologie olarak Türkçeye geçtiği bilinir. Kelime zaman bilimi, zaman dizini olarak Türkçeleştirilir. Yaşanan olaylar, gerçekleştiği tarihe göre sıralanır ve değerlendirmeye alınır.
Kronolojik özgeçmiş, yaygın olarak kullanılan bir Cv türüdür ve bu türü bildiğimiz geleneksel özgeçmiş olarak da düşünebilirsiniz. Kronolojik CV'de bölümler kronolojik yani zaman sırasına göre oluşturulur, bölümler içinde listelenen öğeler ise ters kronolojik sıraya göre hazırlanır.
Ters zaman sıralı veya ters kronolojik özgeçmiş, bugünlerde oldukça sık kullanılan, popüler bir formattır. Bu öz geçmiş formatında bölümler ters kronolojik bir sıra ile hazırlanır. Ters kronolojik, kronolojik yani zaman sıralamasının tersidir.
Kronolojik CV
En yaygın kullanılan özgeçmiş türüdür. Ters kronolojik sıra takip edilir. Okuyan açısından takibi kolaydır ama iş yaşamında uzun süreli boşluklar olan kişiler için uygun bir tür değildir.
1) Kronolojik sıralama işlemi, küçük tarihten büyük tarihe doğru yapılır. Birden fazla eki bulunan evrak ve belgenin, kronolojik sıralamasında da aynı usul uygulanır.
Kronoloji bilimi, tarih boyunca yaşanmış olan olayları, belirlenen zaman aralıklarındaki sıralarına gerçekleştikleri tarihe göre yerleştirmekle görevlidir. Böylece de tarihi aydınlatmaya ve olayların karışık şekilde değil de, doğru sırasına göre öğrenilmesine yardımcı olmaktadır.
"Kronoloji" kelimesi Yunanca chronología 'dan (chrónos, "zaman" ve légō, "söylemek" veya "anlatmak") türetilmiştir ve "zaman hesaplama" anlamına gelir.
Arkeoloji kelimesinin etimolojisi: Antik Yunanca'daki “arkhaios” (eski) ve “logos” (bilim) kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. Kabaca “Eskinin bilimi” olarak Türkçeleştirilebilir. Arkeoloji eski kültür ve medeniyetleri, günümüze ulaşabilmiş maddi kalıntılarını inceleyerek yeniden kurmaya çalışan bilim dalıdır.
Bu araştırmada 5., 6. ve 7. sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı'nda yer alan, geliştirme ve pekiştirme düzeyinde verilen “kronoloji” kavramına yönelik öğrenci algılarını ortaya çıkarmak hedeflenmiştir.
Özgeçmişlerin hazırlandığı biçime ve kullanım amacına göre farklı şekillerde gruplandırmalara tabii tutulduğu görülmektedir. Bu gruplandırmalardan en yaygın kullanılanı kronolojik, işlevsel (fonksiyonel) ve karma özgeçmiş olmak üzere üçlü sınıflamadır.
Özgeçmiş, iş başvurularınızın temel taşıdır ve işverenlere kim olduğunuzu, neler yapabileceğinizi ve neden karşı taraf için en iyi aday olduğunuzu anlatma fırsatı sunar. Bu nedenle, CV'nizi dikkatle hazırlamak ve sürekli güncel tutmak, iş arama sürecinde çok önemlidir.
Kronolojik bir CV işini ve diğer deneyimlerini ters kronolojik sıraya göre listeleyerek en son işlerin özgeçmişin en üstünde ve en yeni işlerin de özgeçmişin en aşağısında olduğu anlamına gelir. Bu yüzden bazen ters kronolojik CV olarak adlandırılır.
Olayların sırası, süresi ve sıklığı bu zaman dilimi içinde düzenlenir. Her anlatıcı, bu süreyi istediği şekilde verebilir. Alışılmış olanı kronolojik düzenlemedir. Meselâ olaylar bir kişinin doğumundan itibaren başlar, ölümüne kadarki hayatını sırayla anlatabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri