Mıknatıs: Kobalt, nikel ya da demir gibi maddeleri ve bu maddelerden yapılmış cisimleri çekme veya itme özelliğine sahip olan maddelere mıknatıs denir.
Metal, demir, nikel, kobalt gibi maddeleri çekme özelliği gösterir.
Mıknatıs, manyetik özelliğe sahip, demir, nikel, kobalt gibi maddeleri çekme özelliğine sahip cisimlere verilen bir isimdir. Mıknatısın iki kutbu vardır ve bu iki uçta manyetik çekme ve itme özellikleri bulunur. N kutup ismi dünyanın North kutbundan, S kutup ismi ise dünyanın South kutbundan gelmiştir.
Aynı zamanda çamaşır makinesi ve elektrik süpürgesi gibi daha birçok farklı beyaz eşya konusunda, elektrikli motor yapısında değerlendirilir. Küçük parçalarda mıknatıs kullanımı: Kredi kartı ya da banka kartı ile beraber bankamatik ve pek çok DVD ile VCD gibi küçük parçalarda mıknatıs kullanılır.
Mıknatıs türleri üçe ayrılmaktadır. Bunlar da geçici mıknatıslar, kalıcı mıknatıslar ve elektromıknatıslardır. Elektromıknatıslar içerisinden elektrik akımı geçmesi ile birlikte mıknatıs özelliği gösterir. Manyetik alanı içinde olduğu sürece çalışan mıknatıslara da geçici mıknatıs denilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Kompozisyon ve manyetizma özelliklerine dayanarak mıknatıslar parçalanabilir ve üç farklı tipte kategorize edilebilir. Kalıcı mıknatıslar, geçici mıknatıslar ve elektromıknatıslar mevcut olan üç ana mıknatıs türüdür. Her bir türün kendi özel özellikleri vardır.
Mıknatıslar denizci pusulası ve manyetik iğneler oluşturmak için kullanılır. Elektromıknatıslar hoparlörlerde, elektrikli vinçlerde ve elektrikli çanlarda kullanılır. Kalıcı mıknatıslar elektrikli hızlandırıcılarda, jeneratörlerde ve elektrik motorlarında kullanılır.
Mıknatıslar ferromanyetik adı verilen metallerden meydana gelmiştir. Bu ferromanyetik metaller ise nikel ve demir gibi metallerdir. Bu metallerin özelliği ise sürekli bir manyetizma yaratarak mıknatısın çok iyi bir mıknatıslanma özelliğini yaratmasıdır.
- Mıknatıslar manyetik iğneler ve denizci pusulası oluşturmak için kullanılır. - Kalıcı mıknatıslar jeneratörlerde, elektrikli hızlandırıcılarda ve elektrik motorlarında kullanılır. - Elektromıknatıslar hoparlörlerde, elektrikli çanlarda ve elektrikli vinçlerde kullanılır.
Manyetit ayrıca Lodestone olarak da bilinir. İlk mıknatıslar icat edilmedi, bunun yerine doğal olarak oluşan manyetit adı verilen bir mineralden bulundu. Geleneksel olarak, antik Yunanlılar manyetitin keşifçileriydi. Ayakkabı tırnakları manyetit içeren bir kayaya yapışan Magnes adlı bir çobanın hikayesi vardır.
Mıknatıslar ferromanyetik adı verilen metallerden oluşmaktadır. Bunlar demir, nikel ve cobalt metallerdir. Bu metallerin her biri mıknatıs özelliğine sahip olmaktadır. Bu tür içerisinde manyetit adı verdiğimiz demir oksit bileşiği içeren bir kayaç olarak bilinir.
Tarihçe. Megneteslerce kurulmuş Grek kolonisi Magnesia'da (bugünkü Manisa yakınları) M.Ö. 6. yy.da Yunan filozof Thales, mıknatıs taşlarının demir tozlarını çektiğini bulmuştur. Magnetik kelimesi, Magnesia kentinden türemiştir.
Demir, nikel, kobalt gibi bazı metalleri çeker, bakır ve alüminyum gibi bazı metallere ve metal olmayan malzemelere etki etmez.
Mıknatıslar genel itibarıyla metalleri çekerken nikel ve kobalt gibi metaller üzerinde de etkilidir. Mıknatısların çektiği maddelere genel olarak ferromanyetik madde adı verilmektedir. Yapay ve doğal mıknatıs seçeneklerinin çekme yönü farklılık gösterse de bu ürünlerin en özel yanı budur.
Neodyum mıknatıslar ise oldukça yaygın biçimde kullanılan nadir toprak mıknatısı türlerinden biridir. Neodyum mıknatıslar aynı zamanda en güçlü mıknatıs olarak bilinir. Neredeyse dünyanın her yerinde kullanılmaktadır.
Mıknatısı ısıtır ve belirli bir sıcaklığa ulaşırsanız, mıknatıs manyetizmini kaybeder. Farklı mıknatıslar, farklı sıcaklıklarda etkilenirler. Örneğin; N serisi NdFeB' nin sıcaklığı 80 derecedir. Curie denilen bu sıcaklığa ulaşılır ulaşılmaz, mıknatıs manyetizmini kaybetmeye başlar.
Hayatımızda çok önemli bir rol oynadıklarını belirtmemize gerek yoktur. Manyetik nitelikleri nedeniyle, mıknatıslar endüstriler tarafından çeşitli kullanımlara sunulmaktadır. Örneğin, mıknatıslar, bilgisayar, MRI makineleri, oyuncaklar, kredi kartları vb. Gibi her gün kullandığımız çeşitli cihazlarda kullanılır.
Elektron dizilimlerinden kaynaklı. Bu elementler bir veya daha fazla eşlenmemiş elektron barındırdıkları için manyetik alanlarını sönümleyecek başka bir elektron yok. Sönümlenmedikleri için de mıknatıs tarafından çekiliyorlar.
Ferritik mıknatıslar 2.000 Gauss mertebesinde çekim gücü ve 2-3 yıl mıknatıs özelliğini sürdürebilme özelliğine sahipken, neodymium mıknatıslarda bu değerler 13.700 Gauss (sertifikalı değerlerdir) çekim gücü ve 12-14 yıl kullanım ömrü olarak gerçekleşmektedir.
Mıknatıs taşı bilinen adı ile manyetit ya da magnetik olarak bilinmektedir. İçerisinde bolca demir minerali bulundurmaktadır. Bulunduğu yerler bakımından genel olarak sülfit yatakları denen yataklarda bulunmaktadır.
Mıknatıs: Kobalt, nikel ya da demir gibi maddeleri ve bu maddelerden yapılmış cisimleri çekme veya itme özelliğine sahip olan maddelere mıknatıs denir. Bu konuda iki farklı mıknatıs çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri doğal mıknatıslar diğeri ise yapay mıknatıslardır.
Doğada bulunan en kuvvetli manyetik özellikli mineral olan manyetit doğal mıknatıstır. Sülfit yataklarında, metamorfik kayalarda, pegmatitlerde ve değişik magmatik kayalarda oluşabilen bir demir mineralidir. Kontakt ve rejyonal metamorfik kayalarla, yüksek sıcaklıklı hidrotermal damarlarda sıkça rastlanır.
Doğal mıknatıslar mıknatıs taşı olarak bulunmaktadır. Mıknatıs taşının diğer adı da magnetit'tir. Manyetik alanları, günümüzde kullandığımız yapay mıknatıslar gibi sonradan kazandırılmış olarak değil yapısından dolayı kendiliğinden bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri