Obezite, vücudun kullanabileceğinden daha fazla kalori tüketmesi sonucu kişinin boy uzunluğunun kilogram cinsinden ağırlığına olan oranının yani vücut kitle indeksinin 30'un üzerinde olması durumudur. Vücut kitle indeksinin (BMI), boy uzunluğuna ve vücut yapısına uygun olmaması durumudur.
Anlaşılacağı üzere obezite; besinlerle alınan enerjinin (kalori) harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması (%20 veya daha fazla) sonucu ortaya çıkan, yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir.
Vücut kitle indeksi 30 ila 34,9 arasında olanlar; birinci derece obezite kategorisinde yer alırlar. Vücut kitle indeksi 35 ila 39,9 arasında olanlar; ikinci derece obezite sınıfına aittirler. Vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olan kişiler; üçüncü derece obezite kategorisinde bulunurlar.
Obezite, tanım olarak vücuttaki yağ kütlesinin artmasıdır. Çocuklarda obezite ise bu durumun çocukluk çağında veya adölesan dönemde yaşanmasıdır. Besinlerle alınan enerjinin vücudun ihtiyacından daha fazla olması ve bu durumun uzun süre devam etmesi sonucunda vücutta yağ dokusu giderek artmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Günlük alınan kalorinin harcanan kaloriden fazla olması durumunda, harcanamayan kalori vücutta yağ olarak depolanmakta ve obezite oluşumuna neden olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır.
25,0 ve 29,9 kg/m2 arasındaki değerler = Kilolu. 30,0 ve 34,9 kg/m2 arasındaki değerler = 1. derece obezite. 35,0 ve 39,9 kg/m2 arasındaki değerler = 2. derece obezite. 40 kg/m2 ve üzerindeki değerler = 3. derece obezite.
Çocuklarda Obezite Değerleri
İki yöntem ile çocuklarda obezite anlaşılabilir. İlk yöntem beden kitle indeksi hesaplandıktan sonra yaşa göre BKİ persentil cetveli açılarak yaşına göre beden kitle indeksinin hangi p değerinde olduğunu bulmaktır. Değer eğer 95p ve üzeri ise obezite kabul edilir.
Bunun yanı sıra çocuğun kilosunun boyuna göre ideal ağırlığına oranı yani rölatif ağırlıkda obezite tanısında sık kullanılmaktadır. Bu oran %110'a kadar normal olup, %110-120 arası toplu çocuk, %120 ve üstü ise obezitedir.
Kalorisi, yağ, şeker ve tuz içeriği fazla gıdaları çok miktarda tüketmek; bilgisayar veya ekran başında çok fazla vakit geçirip yetersiz fiziksel aktivite yapmak çocuklarda obezitenin en önemli risk faktörlerini oluşturmaktadır. Doğum öncesi ve çocukluk dönemindeki çevresel faktörler de risk oluşturmaktadır.
Obezite; Yüksek kalorili gıdaların fazla tüketilmesine bağlı olarak bireyin vücudundaki yağ miktarının normalden fazla olması, yağ oranının yüksek olması, gözle görülebilir ölçüde aşırı kilolu olması şeklinde ifade edilmektedir.
(Fazla Yağın Bulunduğu Bölgeye Göre) Tip I Obezite: Fazla yağ vücutta eşit dağılmıştır. Tip II Obezite (Gynoid, Kadın, Armut Tipi): Fazla yağ daha çok kalça ve basenlerdedir.
25 - 30 kg/m2: Fazla kilolu, 30 - 35 kg/m2: Tip 1 obez, 35 - 40 kg/m2: Tip 2 obez, 40 kg/m2 ve üzeri: Morbid obez (İleri derecede obez)
Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır.
Örneğin obezite; insülin direnci, diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, felç gibi hastalıkların riskini artırabilir. Diğer yandan solunum sistemini etkileyerek nefes almada sorunlara sebep olabilir. Ayrıca artan vücut ağırlığı kişide bacak ağrılarıda, hareket etmede zorlanmaya ve neden olabilir.
Obezite hesaplamada kilonuzun, boy değerinizin karesine bölünmesiyle (kg/m²) hesaplanan Vücut Kitle İndeksi (VKİ) değeri kullanılır ve Dünya Sağlık Örgütü'nün referans aralığı temel alınır. Vücut kitle indeksi sonuçlarına göre 30'un üzeri obez, 40'un üzeri morbid obez, 50'nin üzeri süper obez olarak isimlendirilir.
Kız Çocuklar: 11 yaşındaki kız çocuklarının ortalama kilosu genellikle 20 ila 30 kilo arasında olabilir. 11 yaşındaki kız çocuklarının ortalama boyu ise genellikle 130 ila 140 cm arasında olabilir.
11 Yaş Erkek ve Kız Çocuklarının Ortalama Kiloları
11 yaşındaki erkek çocuklarının ortalama kiloları 30 ila 40 kilo arasında iken, kız çocuklarında bu kilo ortalama olarak 20 ila 30 arasındadır.
Yaş ve cinsiyete göre oluşturulmuş eğrilerde vücut kitle indeksi yüzde değerleri %85 ile %95 arasına denk gelen çocuklar fazla tartılı, %95 ve üzerinde olanlar ise şişman olarak kabul edilir. Yine bu çocuklarda bel çevresi değerleri de organ yağlanması ve metabolik risklerin ortaya konulmasında yardımcı olmaktadır.
9 yaşındaki çocuklar için ortalama kilo 28,9 kg ve ortalama boy uzunluğu 132,1 cm olarak belirlenmiştir. Ancak, unutulmamalıdır ki her çocuk farklı genetik yapılara ve büyüme hızlarına sahiptir.
Tabloya göre vücut kitle endeksi 5 veya daha düşük olan çocuklar normal kilonun altındadır. Çocuğun normal ağırlıkta olduğundan söz edilebilmesi için VKİ değerinin 5-85 arasında olması gerekir. Eğer hesaplamanın ardından çıkan sonuç 85-95 arasıysa çocuk kilolu, 95 ve üzeri ise obez kategorisine alınır.
Kadın ve erkeklerde ideal kilo hesaplaması yapılırken özellikle boy önemli bir faktör olarak öne çıkar. 1.55 boyundaki kadınlar için 43,1- 52.6 kg arası ideal bir kilo olarak kabul edilmektedir. Bunun yanında bu boydaki erkekler için de ideal kilo 45.8- 55.8 kg arasında hesaplanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri