Sebze ekim alanları bakımından Akdeniz bölgesi birinci sırada yer almaktadır. Bunu sırası ile Ege, Marmara, Orta- kuzey, güney- doğu, Karadeniz, Orta- güney, orta-doğu, kuzey-doğu bölgeleri izlemektedir.
DÜNYADA SEBZE ÜRETİMİ VE DIŞTİCARETİ
Dünya sebze üretim alanı içerisinde ilk sırayı Asya kıtası (% 72) almakta ve bu kıtayı sırasıyla Afrika (% 10) ve Avrupa (% 9) kıtaları izlemektedir (4).
Doğrulanmış Cevap
Sebze Üretimin de ilk sırada yer alan bölgemiz, Akdeniz Bölgesidir. Sebebi ise bu bölgenin ikliminin sebze yetiştirme şartlarına uygun olması ve seracılık faaliyetlerinin gelişmesidir.
Sebzede başı domates çekti
Toplam 28 milyon 569 bin 781 tonluk sebze üretiminin yüzde 41,5'ini yani 11 milyon 850 bin tonunu domates oluşturdu.
Akdeniz Bölgesi:
Türkiye'nin en fazla sebze üretimini gerçekleştiren bölgedir. Bölgenin genel iklimi kıyı kesimlerinde oldukça ılımandır. Bölge de genel olarak kışları ılıman yazları sıcak bir iklim hakimdir.
İlgili 38 soru bulundu
Toptancı Hal Şube Müdürü Rıza Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya'nın Türkiye'nin en büyük sebze ve meyve üretim yeri, Antalya Toptancı Hali'nin Türkiye'nin en büyük sebze ve meyve hali olduğunu söyledi.
Türkiye, dünya kayısı üretiminin de yaklaşık yüzde 21'ini gerçekleştirerek bu alanda da birinci durumda bulunuyor. Öte yandan Türkiye, buğday unu ihracatında dünyada birinci, makarna ihracatında ikinci sıradayken, meyve üretiminde 5'inci, sebze üretiminde ise 4'üncü sırada yer alıyor.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Çin genel olarak en büyük tarım üreticisi olmasına rağmen, en fazla ürünü Amerika ihraç ediyor. Dünya Tarım Ürünü İhracatı Sıralamasının en başında yer alan Amerika aynı zamanda en büyük mısır üreticisi ve en büyük yulaf,soya, baharat, soya fasulyesi ve domates üreticileri arasındadır.
Yüzde 90 verim kaybı yaşanan patlıcan, en pahalı sebze - Son Dakika Türkiye Haberleri | NTV Haber.
İnsan hayatında önemli bir yere sahip olan sebzelerin tarihçesini araştıran uzmanlar, dünyanın bilinen en eski sebzesinin bamya olduğunu belirledi.
Gündüz en az 17 ºC ve gece boyunca en az 15 ºC sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. Bu sebzeler arasında, fasulye, salatalık, patlıcan, kavun ve kabak; sera ortamında iyi performans gösterir.
Botanik olarak, meyve ve sebzeler bitkinin hangi kısmından geldiklerine göre sınıflandırılır. Bir bitkinin çiçeğinden meyve gelişirken bitkinin diğer kısımları sebze olarak sınıflandırılır. Meyveler tohum içerirken sebzeler kök, gövde ve yapraklardan oluşabilir.
En az ekiliş alanına sahip bölge Kuzeydoğu Anadolu bölgesidir. Erzincan, Erzurum, Kars, Ağrı ve Artvin illerini kapsayan bu bölgenin toplam sebze ekiliş alanı içindeki payı %1 ,4 dür. Açıkta sebze yetiştiriciliğinin yanında özellikle Akdeniz ve Ege sahil şeridinde örtü altı yetiştiriciliği yaygındır.
Dünyanın bilinen en eski sebzesi olan bamya Habeşistan kökenlidir. Bamya taneleri dış görünüm itibariyle yeşil acı biberi andırır. Fakat yumuşak baharatlı bir tadı vardır. Bamyayı farklı boyutlarda (4 ila 15cm uzunluğunda) piyasada bulmak mümkündür.
M.Ö. 1.500'lerde, Mısırlılar narın “Dünyanın ilk meyvesi” olduğuna inanmışlar ve nar tanelerini yaşamın sembolü olarak görmüşler.
Tarım alanları bakımından en büyükler
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, 519 bin 148 hektar alanda tarım yapılan Çin, tarım alanları bakımından en büyük ülke.
Tarım sektörüne yapılan yatırımlarla birlikte, Türkiye; tarımsal hasılada dünyada 10'uncu sırada, yer alırken Avrupa'da ise 1. sıraya yükseldi.
Öte yandan Türkiye, buğday unu ihracatında dünyada birinci, makarna ihracatında ikinci sıradayken, meyve üretiminde 5'inci, sebze üretiminde ise 4'üncü sırada yer alıyor. Ayrıca Türkiye, geçen yıl 205 ülkeye 1982 çeşit tarımsal ürün ihraç ederek 20,7 milyar dolar gelir sağladı.
Sayısız uygarlığa ev sahipliği yapan İç Anadolu Bölgesi, tarih boyunca hep önemli bir tarım merkezi oldu. Bölgenin, günümüzde de Türkiye'nin “tahıl ambarı” olarak adlandırılması, onun bu tarihi rolüne işaret ediyor.
Türkiye, fındık, kiraz, incir ve kayısı üretiminde dünyada birinci olurken, ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuz üretiminde ikinci, mercimek, Antep fıstığı, kestane, vişne ve salatalık üretiminde üçüncü, ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biber üretiminde ise dördüncü sırada yer alıyor.
Bu insanların günümüzden 6.000-6.400 yıl önce buğday, arpa ve mercimek tarımı yaptıkları anlaşılmaktadır. Fakat bu tarih, muhtemelen 7 bin yıl öncesine uzanmış olmalıdır.
Mevsimi gelince elmadan bahsetmeden geçmek olmazdı. Wikipedia'nın verilerine göre dünyanın en çok yenilen meyvesi olan ve organik olması gerekenler listemizde bulunan elma konusunda yazmakla bitmeyecek bir bilgi deposu mevcut.
Yaş meyve sebzede, 2021'de en çok ihraç edilen 5 ürünü sırasıyla mandalina, domates, limon, üzüm ve biber oluşturdu. Söz konusu 5 ürünün ihracatı, 1 milyar 515 milyon dolarlık döviz girdisi sağladı ve toplam ihracatın yüzde 49,14'ünü oluşturdu. Sektörün 2021'de en çok ihracat artışı kaydettiği ürün ise patates oldu.
Türkiye'nin meyve üretim miktarlarına bakıldı- ğında ilk sırada 4,1 milyon tonluk üretim ve %24,75'lik payla üzümsü meyveler grubu gelmektedir. Elma(Malus communis) ise 2,4 milyon ton üretim ve %14,6'lık pay ile üzümden(Vitis vinifera) sonra en çok üretilen ikinci meyve olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri