Zıt anlamlı kelimeler anlam bakımından birbirinin karşıtı kelimelerdir. Ancak bu tanım Türkçe'de yer alan her kelimenin zıt anlamı olduğu anlamına gelmez. Zıt anlamlı kelimeler genel olarak zarf ya da sıfat özelliği taşıyan kelimelerde yer alır.
ZIT(KARŞIT) ANLAM
Mesela en basit şekilde iki tane örnek verelim. kelimelerde yeni ve eski var. Bu iki kelime birbirinin zıt anlamlısıdır. Aynı şekilde yaşlı ve genç kelimeleri de zıt anlamlı sözcüklerdir.
Anlam bakımından birbirinin karşıtı olan sözcüklere zıt anlamlı kelimeler denir. Zıt anlamlı kelimeler bir diğer ifadeyle karşıt anlamlı sözcükler olarak tanımlanır. Günlük yaşantımızda sıkça kullanılan zıt anlamlı sözcükler, birbirinin tam aksi durumu ifade etmektedir.
Zıt anlamlı kelimeler; anlam yönünden birbirinin tersi olan kelimelere verilen isimdir. Böylece bir kelimenin zıt anlamlısı O kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Dilimizde her sözcüğün zıt anlamlısı yoktur. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Anlamları birbirinden farklı olan kelimeler zıt anlamlı olarak nitelendirilir. Manzum eserlerde sıklıkla kullanılan tezat sanatında da zıt anlamlı kelimelere yer verilir. Örneğin: ''Dünümü hatırlamam artık / Çünkü yarınım sensin'' (Dün - Yarın)
İlgili 35 soru bulundu
Zıt anlamlı kelimeler iyi ve kötü gibi anlam açısından bir birinin tam zıttını ifade eden kelimelerdir. Örnek olarak “ zengin” kelimesinin ele alabiliriz. Zengin kelimesi kişinin elinde bir paranın veya maddi bir değeri olan herhangi malın sayı anlamında fazla olmasını ifade eder.
Zıt anlam demek soru kelimesinin tam olarak karşıtı olan anlamı içermek demektir. Bu bakımdan soru kelimesinin ilk zıt anlamlısı olan kelime; cevap olup ikinci zıt anlamlısı yani karşıt anlam içeren sözcük yanıt kelimesidir.
Hava olayı olarak kullanılan kar kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamaktadır.
Ayna sözcüğünün eş anlamlısı varken zıt anlamlı karşılığı yoktur. Bu kelimenin eş anlamlı karşılıkları "gözgü" ve "mirat" sözcükleridir. Bu sözcükler cümle içerisinde birbirlerinin yerine kullanılabilmektedir. Eş anlamlısı olmasına karşılık ayna zıt anlamlısı olan herhangi bir kelime mevcut değildir.
Anlamları,yazılışları ve okunuşları farklı olan kelimelere zıt anlam denir. Örnek; Doğru = Yanlış Aşağı = Yukarı
Dost kelimesine karşılık olarak zıt anlamlı düşman kelimesi kullanılabilir.
Zıt anlamlı kelimelerin, birbirinin tam tersi anlamlara sahip olduğunu belirtmek gerekir. Eş anlamlar ise; farklı kelimelerin aynı anlama gelmesine denir.
Yok kelimesinin zıt anlamlısı Var olarak kabul edilmektedir. Yok kelimesinin karşıt anlamı olan durumlarda Var sözcüğü kullanılır.
' Okul kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamaktadır.
Siyah kelimesinin bir tane zıt anlamı bulunur. Bu zıt anlamlı kelime ise gün içerisinde çok sık kullanılan bir kelimedir. Siyan kelimesinin zıt anlamı beyazdır. Beyaz ile siyah sözcükleri birbirinin zıt anlamı olarak tanımlanmıştır.
Pozitif kelimesi karşıtı negatif kelimesidir. Anlam olarak tamamen birbirinin karşıtı olan kelimelere zıt anlam denir. Pozitif kelimesinin zıt anlamlısı negatif kelimesidir.
Merhabalar, Güneş dünyamızı ısıtan ve aydınlatan bir yıldızdır. Zıt anlam genellikle sıfat veya zarf bildiren kelimelerde bulunur. Bu yüzden Güneş'in zıt anlamlısı yoktur.
Zengin kelimesinin zıt anlamlısı 'fakir, fukara, yoksul, züğürt' kelimeleridir.
Gece kelimesinin zıt anlamı; gündüzdür.
Kış kelimesinin zıt anlamlısı 'yaz' kelimesidir.
Bu bağlamda ağacın zıt anlamlısı olan herhangi bir sözcük yoktur. Dilimizde bazı sözcüklerin karşıt anlamlısı yoktur. Dolayısıyla ağaç zıt anlamlısı olan bir kelime de bulunmamaktadır.
Gülmek kelimesinin zıt anlamlı sözcüğü ağlamak kelimesidir.
yaşlı kelimesinin eş anlammlısı :ihtiyar . yaşlının zıt anlamlızı : gençtir.
Erkek kelimesinin zıt anlamlısı Kadın kelimesidir. Erkek ve Kadın kelimeleri birbirine zıt olan iki kelime olarak bilinmektedir.
Bu bilgiler ışığında kirli kelimesinin zıt anlamlısının temiz kelimesi olduğunu söyleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri