Kızıl Gezegen'in gizemlerini çözmek üzere NASA tarafından Mars'a gönderilen uzay aracı Perseverance, Mars yüzeyine inişini tamamladı. Tüm dünya bu anları canlı olarak takip etti. 480 milyon kilometrelik tarihi yolculuk başarıyla sona erdi. Perseverance aracının ilk mesajı ve Mars'tan gönderdiği ilk fotoğraf.
Fotoğraf altı yazısı, Perseverance uzay aracı, Şubat 2021'de yedi aylık yolculuğunu tamamlayıp Mars'a başarılı iniş yapmıştı. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Mars'a gönderilen uzay aracı Perseverance, Kızıl Gezegen'in yüzeyinde insan çöpleri tespit etti.
Bunun için gönderdiğimiz uzay aracına bolca su ve yemek koymamız gerek ( bu da fazladan ağırlık, dolayısıyla fazladan yakıt demek). Ayrıca astronotlar bu süre boyunca (Mars yolculuğu yaklaşık altı ay sürer) dümdüz oturamazlar. İkincisi, Mars'ın atmosferi bizim rahat solunum yapmamız için uygun değil.
Görevini tamamlama konusunda ilk başarı 1964'te NASA tarafından gönderilen Mariner-4'ten gelmiştir. Yüzeye ilk başarılı inişler ise SSCB'nin Mars Probe Projesi kapsamında 1971'de fırlattığı Mars-2 ve Mars-3 tarafından gerçekleştirilmiş, fakat her iki araçla irtibat, inişlerinden kısa bir süre sonra kesilmiştir.
Mars'ın yüzeyinde şu anda NASA'nın 26 Kasım 2011'de Mars'a gönderdiği ve 6 Ağustos 2012'den beri görev yapan Curiosity, 5 Mayıs 2018'de Mars'a gönderdiği ve 26 Kasım 2018'den beri görev yapan InSight, 30 Temmuz 2020'de Mars'a gönderdiği ve 18 Şubat 2021'den beri görev yapan Perseverance uzay araçları bulunuyor.
İlgili 25 soru bulundu
Mars'a yolculuk, yaklaşık yedi ay ve 480 milyon kilometre sürdü. Keşif aracı inişe geçtiğinde, saatte yaklaşık 20 bin kilometrelik bir hızla Mars'ın ince atmosferine daldı. Yaklaşık 11 km yükseklikteyken, paraşüt açıldı ve Perseverance ısı kalkanından ayrıldı.
Rusya'nın ilk başarılı Mars inişi 1988'de Phobos 1 ve 2 adlı uzay mekikleriyle sağlandı. ABD, Perseverance ile 9 kez başarılı şekilde Mars'a uzay aracı gönderen tek ülke olma özelliğine sahip. "InSight" ve "Curiosity (Meraklı)" isimli iki uzay aracı halen Kızıl Gezegen'in yörüngesinde çalışmalarına devam ediyor.
NASA'nın 2033 yılında için hazırladığı Mars projesi için eğitimlerini bir bir tamamlayan Alyssa Carson, marsa ilk ayak basan insan unvanını elde etmiş olacak. Ayıca Alyssa Carson, eğitimi için İzmir'de ki uzay kamplarında da bulundu.
ABD'de yapılan yeni bir çalışma, Mars'ta hayat olup olmadığı sorusuna cevap verdi. Bilim insanları, dayanıklılığı ile Guinness Rekorlar Kitabına gören Deinococcus radiodurans adlı bakterinin, Mars yüzeyinin 10 metre altında yaklaşık 280 milyon yıl boyunca yaşayabileceğini hesapladı.
Mars'a yolculuk yaklaşık yedi ay ve yaklaşık 300 milyon mil (480 milyon kilometre) sürüyor.
NASA'nın 2011 bütçesi toplam bütçenin sadece %0.5'i kadardı, yani yaklaşık 18 milyar dolar. Kısaca, diğer uzay görevlerine kıyasla Ay'a gitmek artık çok pahalı bir hedef halini almıştı. İşte bu nedenlerden dolayı Ay cazibesini kaybetti.
NASA Mühendisi Oğuz,"Mars'a ilk insan 2030'da ayak basacak. Gidiş dönüş yolculuğu toplam bir yıl sürecek" dedi. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Piroteknik Sistemler Mühendisi Sırrı Oğuz, "Mars'a ilk insan 2030'da ayak basacak. Gidiş dönüş yolculuğu toplam bir yıl sürecek." dedi.
Bu yüzden araç 14 günlük bir gecikme ile, aynı zamanda Apollo 11'in 7. iniş yıldönümü olan 20 Temmuz 1976 11.53 UTC'de Chryse Planitia'ya indi. Bu, aynı zamanda Amerika Birleşik Devletlerinin Mars'a yönelik ilk iniş girişimiydi.
NASA'nın bir keşif aracı, Mars'ta çeşitli türlerde organik moleküller buldu. Bilim insanları maddeyi, Perseverance keşif aracının Mars'taki Jezero Krateri'nde tespit ettiğini söyledi.
İki gezegen arasındaki mesafenin ortalama 225 milyon km olduğunu söyleyebiliriz; ancak bu mesafe değişkendir. Çünkü Dünya'nın ve Mars'ın yörüngeleri dairesel değil, eliptiktir ve aralarındaki uzaklık, iki gezegenin Güneş etrafındaki tam bir turunu tamamlama süreleri farklı olduğu için sürekli değişmektedir.
Güneş'e yakın olan yörüngesi üzerinde daha hızlı ilerleyen Dünya, Güneş'ten daha uzak yörüngesinde daha yavaş hareket eden Mars'ı geçer. Böylece Mars'ı gökyüzünde tersinir hareket halinde izleyebiliriz.
Mars'ın yörünge ve dönüş süreleri ne kadar? Mars'ta 1 gün 24.6 saat sürer ve bu süre Dünya ile benzerdir. Mars, Güneş etrafında bir tam turunu yaklaşık 687 Dünya gününde tamamlar.
Dünya'da bir gün 24 saat iken, Mars'ta bir gün 24 saat 39 dakika. Bu iki gezegen arasındaki en benzer noktalardan biri. Dünya'da en düşük sıcaklık eksi 88 derece en yüksek sıcaklık 58 derece. Mars'ta en düşük sıcaklık eksi 140, en yüksek sıcaklık ise 30 derece.
CNN'in haberine göre, böylece 225 milyon kilometre uzaklıktaki Kızıl Gezegen'e yapılacak yolculuğun süresi en az yarı yarıya azaltabilecek. Mevcut teknolojiyle Mars'a insansız uzay yolculuğu en az 7 ay sürüyor. İnsanlı yolculukta bu süre en az 9 aya çıkıyor.
Alper Gezeravcı, uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçecek. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak.
Uzay Yarışı, yapay uyduların öncü fırlatmalarını, Ay'a, Venüs'e ve Mars'a robotik uzay sondalarını ve alçak Dünya yörüngesinde ve nihayetinde Ay'da insanlı uzay uçuşunu getirmiştir. Sol üstten saat yönünde: Sputnik 1 uydusunun bir modeli. Ay'daki astronot Buzz Aldrin. Apollo 11 görevinde Saturn V roketi havalanıyor.
NASA'nın Perseverance adlı keşif aracı 7 ay süren yolculuğun ardından başarılı şekilde Mars'a indi. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Perseverance adlı keşif aracı 7 ay süren 480 milyon kilometrelik yolculuğun ardından Mars'a indi.
Kendi eksenindeki turunu 24,6 saatte, yörüngedeki turunu 687 günde tamamlar. Yüzey sıcaklığı ise -143 °C ile 35 °C arasında değişir. Mars, Güneş'e yakınlıkta 4. sırada yer alır.
Ayrıca artık ısı borular aracılığıyla sistemi ısıtmak için kullanılabilir. Curiosity'nin Radyoizotop termoelektrik üretecinin yakıtı 4.8 kg'lık plütonyum-238 A.B.D Enerji Bakanlığı'ndan temin edilmiştir.
Mars'ta yaşam bulmak
Bir teoriye göre dünyadaki hayat Dünya'daki çamurdan değil Mars'taki su kanyonlarından gelmektedir. Mikroorganizmalar taşıyan kayalar güçlü bir çarpışmayla dünyaya düşüp buradaki hayatı sağlamışlardır. Bu nedenle Mars'a gitmek orada bir hayatın varlığının araştırılması için de son derece önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri