Dünya, 3 Ocak'ta yörüngede Güneş'e en yakın olduğu günberi konumuna ulaştı. Dünya'nın Güneş'e en uzak olduğu tarih ise, 4 Temmuz. Gökbilimciler yaptıkları ölçümlerde, Güneş etrafında eliptik bir yörüngede hareket eden Dünya'nın, 3 Ocak Cuma günü Güneş'e 4 milyon 830 bin kilometre daha yakın konuma ulaştığını belirledi.
Günöte: Güneş etrafında dolanan bir gökcisminin güneşe en uzak olduğu noktadır. Afel olarak da adlandırılır. Dünya, Güneş etrafındaki dönüşü sırasında günberi noktasına 03-04 Ocak tarihinde, günöte noktasına ise 04-06 Temmuz tarihinde gelir.
3 Ocak`ta eksen eğikliğinden dolayı kuzey yarımküre güneş ışınlarını güney yarımküreye göre daha eğik alır. Dolayısıyla burada kış mevsimi yaşanır.
Günberi, Dünya'nın, Güneş'e en çok yaklaşıp, yörüngede en hızlı döndüğü gündür. 3 Ocak'ta gerçekleşen bu olayda Dünya, Güneş'e en yakın mesafededir. Dünya'nın Güneş etrafında eliptik bir yörünge seyretmesi nedeniyle Dünya bazen Güneş'e yaklaşır ve uzaklaşır. 'Günberi Günü' Dünya'nın Güneş'e en Yakın olduğu gündür.
yakın olduğu konumdayız. Bu noktaya "Günberi" ya da. "Perihel" de denir.
İlgili 35 soru bulundu
Dünya'nın, Güneş'e en çok yaklaşıp, yörüngede en hızlı döndüğü gündür. Dünya Günberi konumuna 3 Ocak'ta gelir.
Dünya, 3 Ocak'ta yörüngede Güneş'e en yakın olduğu günberi konumuna ulaştı. Dünya'nın Güneş'e en uzak olduğu tarih ise, 4 Temmuz. Gökbilimciler yaptıkları ölçümlerde, Güneş etrafında eliptik bir yörüngede hareket eden Dünya'nın, 3 Ocak Cuma günü Güneş'e 4 milyon 830 bin kilometre daha yakın konuma ulaştığını belirledi.
Bu tarihte, Kuzey Yarımküre güneş ışınlarının en az olduğu döneme gelir ve bu yüzden genellikle kış aylarına denk gelir. Bunun sebebi, Dünya'nın Güneş'e olan eğik eksenidir.
Yani kış mevsiminde dünyanın güneşe en yakın olduğu anda kuzey yarı kürede kış var. Kuzey yarı küredeki "günberi", kış mevsiminde yaşanıyor. Güneş'e en uzak olduğumuz dönem ise, aslında Kuzey yarı kürenin yaz mevsimini yaşandığı zamanlar oluyor.
Perihelyon(günberi)
Dünyanın 3 ocak tarihinde güneşe en yakın olduğu tarihi bilimsel adıdır. Günberi olarak da nitelendirilen Perihelyon güneşin dünyamız arasında en yakın konumda olduğu zamanı simgeleyen addır.
Kış mevsimi ayları Aralık, Ocak ve Şubattır. Yılın ilk mevsimi kış ve ilk ayı ise Ocak'tır. İlkbahar mevsimi ayları ise Mart-Nisan-Mayıs şeklindedir.
Kuzey yarım kürede Aralık, Ocak, Şubat aylarına denk gelirken, Güney yarım kürede Haziran, Temmuz, Ağustos aylarına denk gelir. Mevsimin tipik olarak en soğuk ortalama sıcaklıkları Kuzey yarım kürede Ocak ve Şubat'ta, Güney yarım kürede Haziran, Temmuz ya da Ağustos'ta görülür.
Kış mevsimi kuzey yarım kürede Aralık, Ocak ve Şubat aylarından oluşur. Güney yarım kürede Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları kış mevsimine denk gelir.
1776 - Amerikan Bağımsızlık Bildirisi; Amerikan Kongresi, Büyük Britanya'dan bağımsızlığını ilan etti. ABD'nin kuruluş günü olarak kutlanmaktadır. 1802 - Amerika Birleşik Devletleri Askeri Akademisi, New York eyaletinde yer alan West Point şehrinde açıldı.
3 Ocak her yıl "Dünya Uyku Festivali Günü" olarak kutlanır. Bu gün, insanların uyku ve dinlenme önemini vurgulamak ve iyi bir uyku alışkanlıklarının teşvik edilmesi için bir fırsattır. Uyku, sağlığımız ve iyi bir yaşam kalitesi için önemlidir.
Amerikan Bağımsızlık Günü (İngilizce: Independence Day), veya halk arasında bilinen ismiyle Fourth of July (lit. "Temmuz'un dördü"), 4 Temmuz 1776'da yayınlanan Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi'ni anmak için Amerika Birleşik Devletleri'nde her sene düzenli olarak kutlanan ve federal bir tatil sayılan gündür.
Böylece kuzey yarım küresindeki mevsimlere 21 Marttan başlayarak aşağıdaki gibi isim verilmiştir:İlkbahar,21 Mart-21 Haziran; yaz,22 Haziran-22 Eylül; güz, 23 Eylül-21 Aralık;kış,22 Aralık-20 Mart. Güney yarım küresinde mevsimlerin sırası tersine olup, ilkbahar 23 Eylül de başlar.
Aynı zamanda Dünya kendi etrafında da döner. Kendi etrafında dönmesi de 1 günü oluşturur. İşte bu dönme hareketi de gece ve gündüz kavramlarını oluşturur. Dünya'nın Güneş gören tarafında gündüz olurken, Güneş görmeyen tarafında ise gece oluşur.
Güneş, Ay'a göre Dünya'ya çok daha uzaktır. Bu yüzden Ay ile aynı konumda olduğunda gökyüzünde kaplayacağı alanla şu anki konumundaki kapladığı alan farklıdır. Ayrıca Dünya, Güneş etrafındaki yörüngesini izlerken bazen Güneş'e daha çok yaklaşır, bazen ise Güneş'ten uzaklaşır.
Kepler Kanunu'na göre gezegenler Güneş etrafındaki dönüş yörüngelerinde Güneş'e yaklaştıkça daha hızlı hareket ediyor. Yani günöte noktasında Dünya saatte 105 bin 444 kilometre hızla hareket ediyor. Bu, günberi noktasındaki hızına kıyasla saatte 3600 kilometre yavaşlama anlamına geliyor.
Güneşe yaklaştıkça havanın ısınmasını bekleriz ama hava bir türlü ısınmaz.
Bırakın 1 metre yakınlaşmayı, eliptik yörüngesi nedeniyle yıl içinde Dünya Güneş'e birkaç milyon kilometre yakınlaşır ve tekrar uzaklaşır. Her yıl kış mevsiminin başlangıcında Güneş'e uzaklığımız 147.500.000 kilometre iken, yaz başlarken 152.500.000 kilometredir. Aradaki fark 5 milyon kilometredir!
Dünya, yörüngesinde ilerledikçe Güneş'e olan uzaklığı günden güne değişkenlik gösterir. Dünya'nın Güneş'e en yakın olduğu günberi ("perihel") noktasına 3 Ocak tarihi civarında ulaşılır. Günberi noktasında Dünya ile Güneş arası uzaklık 147.098.074 kilometredir.
Astronomik birim (simgesi: au veya AU, İngilizce: astronomical unit), yaklaşık olarak Dünya'nın Güneş'e uzaklığını temel alan bir uzunluk birimi. Dünya'nın Güneş'e olan tam uzaklığı yörünge boyunca değişmekle beraber yaklaşık olarak 150 milyon kilometre veya 8.3 ışık dakikasıdır.
Dünyamız, her yıl yaklaşık olarak 15 cm kadar Güneş'ten uzaklaşır. Yani, yukarıda verdiğimiz ortalama uzaklık değeri her yıl 15 cm artar. Bu da şu anlama geliyor: 80 yıl yaşayan bir insan, ömür süreci boyunca Güneş'ten 12 metre uzaklaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri