Rüyada geleceği görmek, rüya sahibinin kendi yaşamındaki geleceğine kafasını çok takması anlamına da gelebilir. Sizin rüyanızda gördüğünüz şeyin bir kaç saat sonra gerçekleşmesi büyük bir tesadüf olabilir. Ya da rüyanızda gördüğünüz şey aslında gerçekleşmeden önce farkında olmadığınız bir ipucu veya işaret olabilir.
Rüyada Geleceği Görmek Mümkün mü? Oxford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre insanların çoğu geçmişe değil geleceğe yönelik rüyalar görmektedir. İngiliz uçak mühendisi John W. Dunne, rüyalar ve rüyaların gerçekleşmesi üzerine yazdığı kitabında kendi yaşadığı bir olayı örnek olarak aktarıyor.
Rüyalarımız gelecekte olacak olaylar hakkında ipuçları verir mi yoksa sadece geçmişte yaşadığımız olayların bir yansıması mıdır? Rüyaların gelecek hakkında bilgi verdiğine dair gerçek ve güvenilir bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır.
Peki "Tanrı'nın rüya yoluyla insanlara mesaj göndermesi mümkün mü?" Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlyas Çelebi, "Peygamberler dışında hiçbir insan Tanrı'dan mesaj alamaz. Buna inanmak kişiyi dinin dışına götürür" diyor.
Prekognisyon meydana gelecek olayların önceden paranormal olarak algılanması fenomenine Parapsikoloji'de verilen addır.
İlgili 23 soru bulundu
Rüyada kişinin gördüklerini veya rüyalarını gerçekmiş gibi hissetmesi yakın zamanda gördüklerinin tam olarak tersi durumlar ile karşılaşabileceği şeklinde yorumlanmaktadır. Rüyada gerçekmiş gibi hissedilmesi kişinin istek ve arzularını ifade etmekte çekingen davrandığı şeklinde de tabir edilmektedir.
En sâdık rüyanın sabaha karşı seher vaktinde görülen rüyalar olduğunu (Tirmizi, Rü'yâ: 3) bildiren Efendimiz, hadis kitaplarında bildirildiğine göre, her gün sabah namazından sonra sahabileriyle sohbet ederdi.
Uyarıcı rüyalar: Ruhçulara göre, bunlar kişiye önemli sonuçlar doğuracak hatalı bir davranışta bulunmasını, yanlış bir yola sapmasını vs.'yi önlemek üzere gösterilen rüyalardır. Uyarıcı rüyaların kaynağı, ruhçulara göre, genellikle kişinin hami varlığıdır.
Alelade rüyalar kişi tam uykuya dalarken veya tam uyandığı sırada oluşurlar. Haberci rüyalar ise uykunun her aşamasında oluşabilirler ki, bir amaç ve plan üzere meydana geldiklerinden, amacın yerine gelmesi için uykunun en uygun aşamasında oluşurlar.
Rüyalar, değişik psikolojik yaklaşımlara göre farklı farklı değerlendirilir. Bazı araştırmacılar rüyaların tamamen anlamsız, birbirlerinden bağımsız ve bağlantısız düşünce ve imajlar olduğunu ileri sürerler. Bunlara göre rüyaların hiçbir anlamı ve özelliği yoktur.
Rüya tabirlerinin bilimsel bir geçerliliği yoktur. Uydurma ve hikayeleştirme üzerine kurulu bir kavramdır. İnsanlar bu gibi şeyler ile sadece duymak istedikleri şeyleri duymayı amaçlar. Kişiyi çoğunlukla özelmiş gibi gösteren uydurma hikayeler ile avuturlar.
ama çok etkili rüyalar insanlarda psikolojik izler bırakır. Rüyada fiziksel acı hissetmek mümkün değildir, fiziksel acı hissetmek için sinirsel bir uyaran (impuls) olması gereklidir, bunun için de reseptörlerimizi harekete geçirecek fiziksel nedenlere ihtiyaç duyulur, ancak rüyada bu mümkün değildir.
Rüya tabiri dinimizce uygundur. Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), bazı sahabeler ve birçok âlim rüya tabir etmiştir. Rüyada Mevla kulun başına gelecekleri bildirir. Ancak bu iş çok ince bir ilim olduğundan işin ehli olması lazım.
Haberci rüyaları kimler görür? İslam'da rüyaları çıkan insanlara ne denir diyenler, dinimize göre bu durum kaderin gerçekliğini gözler önüne serer ve yalnızca temiz kalpli insanlar tarafından görülür.
Rüyayı gören kişi gerçekten evlenmeyi düşündüğü bir dönemin içerisinde ise birlikte olduğu kişiyle en kısa zaman içinde evleneceğine dair yorumlanmaktadır. Rüya sahibi evleneceği kişiyi rüyasında görürse, yakın bir zaman içerisinde rüya sahibine bir kısmet çıkacağına dair yorumlanır.
Rüya görmek söz konusu olduğunda uyku kalitesi ile bir ilişkisi olduğunu da belirtmek gerekir. Dolayısıyla rüyaların, uykuyu etkilediğini söyleyebiliriz; ancak bu, sık sık ortaya çıkan bir durum değildir. Aslında rüya görmek, sağlıklı uykunun bir parçasıdır ve uyku üzerinde herhangi olumsuz etkisi yoktur.
Gündüz rüyası, güzel elbiseye, zevceye, evlada, gizli şeylerin açıklanmasına, hapiste olanın kurtulmasına ve kayıp kişinin geri gelmesine gibi hususlardan birine işaretle de yorumlanır denmiştir. Bazı yorumculara göre ise, rüyada görülen gündüz, sevinç, neşe ve güzel geçime işaret eder şeklinde yorumlanmıştır.
Karışık rüyalar gören kişilerin rüyaları, görülen her nesnenin, durumun ya da olayın ayrı ayrı yorumlanmasını gerektirmektedir. Genel olarak bu tür rüyalar kişinin huzursuz bir durumda olduğunu anlatmaktadır. Aynı zamanda üzücü bir haber almaya veya bazı olumsuz olaylar sonucunda stres yaşamaya da yorumlanmaktadır.
Cevabımız evet. Yüzünü bilmediğimiz bir insanı rüyamızda görmemiz mümkün değildir. Beynimiz yeni yüzler yaratmaz, olanı bize sunar. Bugüne kadar binlerce yüz gördüğümüzü varsayarsak aslında bu da bir sınırsızlık durumudur.
İyi rüya gören bir kimsenin bu rüyasını sâlih kimselere anlatmasında bir sakınca yoktur. Kötü rüya gören kimse, bu rüyasını hiç kimseye anlatmamalıdır. Kötü rüya gören kimsenin uykusundan uyanınca sol tarafına üç defa üflemesi veya tü tü demesi sonra da istiâzede bulunması yani Allah'a sığınması müstehaptır.
İslam anlayışına göre Hz. Muhammed'e vahiy ilk olarak rüya şeklinde gelmeye başlamış ve her gördüğü rüya, ertesi gün aynen gerçekleşmiştir. Bu yüzden de rüya, peygamberliğin bir cüzü olarak değerlendirilir. Ayrıca İslam dininin en önemli sembollerinden biri olan ve günde beş kez minarelerden okunan ezan da, Hz.
Rüyalar genellikle uyku döngüsünün REM (Rapid Eye Movement) evresinde görülürler ve bu evrede beyindeki faaliyetler artar. Rüyaların kaynağı hala tam olarak anlaşılamamıştır, ancak bazı araştırmalar, rüyaların bilinçaltındaki düşünceler, duygular, deneyimler ve belleklerin etkisi altında oluştuğunu göstermektedir.
Rüyada boşanma veya ayrılık görmek kişinin kendini dışlanmış ve yalnız hissediyor olması anlamına gelebilir. Rüyada ayrılık görmek aynı zamanda ilişkinin bir sonraki aşamaya geçmesine hazır olduğunuzu da işaret edebilir.
ABD Ulusal Uyku Vakfı'nın araştırmalarına göre, ortalama bir insan her gece 4-6 adet rüya görüyor. 1 gece boyunca gördüğünüz rüyaların toplam uzunluğu 2 saate kadar uzayabiliyor. Tek bir rüyanın uzunluğu ise genelde birkaç dakika ilâ yarım saat arasında sürüyor.
BİR HADİSEYİ BİR KİMSEYİ VEYA BİR ŞEYİ RÜYADA GÖRMEK İÇİN ( Bismillâ hirrahmâ nirrahîm) Bir kimse bir hadiseyi, bir kimseyi veya bir şeyi rüyada görmek için Besmeleyi ( 786 ) defa okuyup abdestli olarak yatarsa, rüyasında her şey kendisine açık bir şekilde gösterilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri