Çocukların 4 ve 5 yaşlarına özel ortaya çıkan bazı davranış ve duygusal durumlarını tanımlamak için 4-5 yaş sendromu tanımı kullanılır.
*Kendine güveni artmaya başlayan 4 yaş çocuğu artık bağımsız davranışlar göstermeye başlar. *Kendi başına bir şeyler yapabildiğini ailesine ve çevresine göstermek ve kendi seçimlerini kendisi yapmak ister. *Kuralları anlamaya başlar. *Karşı gelme bu yaşın en belirgin özelliğidir.
4 Yaş Sendromu Neden Olur? Beyin gelişimi, 4 yaş sendromunun nedenlerinden biridir. Bu dönemde, çocukların beyni hızla gelişir ve bu gelişim süreci, çocukların davranışlarında değişikliklere neden olur. Bu değişiklikler arasında özellikle duygusal gelişim ve sosyal gelişimde görülen değişiklikler dikkat çekicidir.
Bu yaşta çocuğun ince motor becerileri de oldukça gelişmiş olur. Kalemi artık çok daha usta bir şekilde kullanabilir; 10 bloğu üst üste koyarak bir kule yapabilir, vücudu olan bir insan figürü çizebilir, çizgi içini taşırmadan boyamaya başlar ve boncukları ipe dizebilir.
İlgili 43 soru bulundu
“On”a kadar sayabilir, “0”dan “9”a kadar olan yazılı rakamları tanıyabilir ve “dört”e kadar olan sayıları kullanarak toplama ve çıkarma yapabilirler. Dört yaşındaki çocuklar daire, kare, üçgen ve dörtgenin varyasyonlarını bilirler.
Dikkatini 10- 15dk.verebilir. ✓ Anlatılan hikayenin belli bölümlerini aklında tutabilir. ✓ Anlatılan hikayede daha sonra ne olacağı konusunda tahminler yürütebilir. ✓ “Aynı” ve “farklı” kavramlarını anlayabilir. ✓ Sembolik düşünce oluşmaya başlar. ✓ Problem çözme becerileri gelişir.
4 yaş sendromu, çocukların kendilerini tanırken çevrelerine karşı davranışlarını farklılaştırdığı bir dönemdir. Bu dönemde ebeveynler çocuklarını tanımakta güçlük çekmektedir. Fallik dönemin başlangıcı olan ve psikoseksüel gelişim evrelerinin üçüncüsü olan bir süreçtir.
4 yaş erkek çocuğu kilosu ortalama 16.7 olmalıdır. En düşük 12.3 ve en yüksek kilo sınırı ise 21.2 olmalıdır. 4 yaş kız çocuk ortalama kilosu ise 16 kilodur. En düşük 11.6 ve en yüksek 22.1 olması gerekmektedir.
Çocuklarda inatlaşma, her yaş döneminde görülebilir. Bağımsız birer birey olduklarının farkına varmaya başlamaları ve dünyayı keşfetme merakları inatlaşma sürecini tetikler. Anne ve babaların bu durumla baş edebilmelerinin en etkili yolu ise tutarlı disiplindir.
4 yaş çocuğu daha bağımsız, birçok işini kendi yapabilen, kontrolü gelişmiş ve biraz daha kendine yetebilen bir çocuk olur. Artık daha hızlı koşabilir, denge tahtası üzerinde yürüyebilir, üç tekerlekli bir bisikletin pedallarını çevirip sürebilir. Yemeğini kendi yer, kıyafetlerini kendi giyip çıkarır.
4 Yaşındaki Çocuğa Neler Öğretilir? 4 yaşındaki bir çocuğun kendini ifade edebilmesi ve kelime dağarcığının da gelişmiş olması gerekir. Bu nedenle 4 yaşındaki çocuklara yavaş yavaş okuma ve yazmanın öğretilmesi mümkündür. Aynı zamanda 4 yaş yeni bir dil öğrenmek için de oldukça önemli bir yaştır.
3-5 yaşındaki çocukların uyku ihtiyacı yaklaşık 11-13 saattir. Çocuklar 6-13 yaşına geldiklerinde 9-11 saat uyurlar. Gençlikte ise 8-10 saat uyku yeterli oluyor.
Birinci önceliğiniz çocuğa tutarlı yaklaşmaktır. Çocuğunuza doğrudan engeller koyma yerine seçenekler sunun. Yeni seçenekler sunarak onu yönlendirmek her zaman, “hayır”, “olmaz”, “asla” gibi sözlerden daha etkilidir ve çocuğun uyumunu arttırır. Çocuğunuza karşı eleştirel davranmayın, hatalarını yüzüne vurmayın.
Çocuğunuz bir başkasına vuruyorsa bu davranışını hemen durdurun. Onu elinden tutarak yanınıza çekin ve biraz sakinleşmesini bekleyin. Ne olup bittiğini anlamaya çalışın ve sakin olmaya gayret edin. Kimi zaman kızgın çıkışların aksine susmak olayı daha kolay çözebilir.
5 yaş sendromu çocuğun gelişimine bağlı olarak ortalama 4,5 yaş ile 5,5 yaş arasında başlamış olup yaklaşık 1 yıl süren bir süreçtir. Yani çocuk ortalama 6 yaşına girdiğinde bu süreci yavaş yavaş atlatmaya başlayacaktır.
Çocuğun kişisel ve duygusal gelişimine göre farklılık gösteren 2 yaş sendromu, kesinlikle bir hastalık değildir. Çocuğun zihinsel ve duygusal olarak yeterli olgunluğa erişmesi ile birlikte sendrom sona erer.
Yetişkinlerin kişilik özelliklerine, yaptıkları işlere göre ortalama bir sayı vermek zor olsa da, araştırmalar 4 yaşındaki bir çocuğun günde ortalama 473 soru sorduğunu gösteriyor. Çocuklar meraklı gözlerle etraflarındaki herşeyi büyük bir ilgi ve öğrenme isteğiyle bıkmadan usanmadan sorular sorarak keşfederler.
4 yaşındaki bir çocuk günde ortalama 437 soru sorar.
4 YAŞ: 4 yaşına gelen bir çocuğun ise konuşması yetişkin konuşmasına çok yakındır; karmaşık cümleler kurabilir, uzun anlatımlar yapar, eklerin hepsini doğru şekilde kullanır ve “r” sesi dışında tüm konuşma seslerini üretir.
Çocukların normal koşullarda kreşe başlaması için en ideal yaş 3-3,5'tur. Eğer çalışıyorsanız ya da çocuğunuza başka birinin bakmasını istemiyorsanız 2,5 yaşından sonra çocuğunuzu kreşe verebilirsiniz. 2-2,5 yaşında kreşe başlandığı durumlarda yarım günlük oyun grupları ile başlayıp süreyi yavaş yavaş uzatabilirsiniz.
Sorarak ya da deneyim edinerek öğrenmek; öğrenmekten keyif almak. Erken yaşta kelime haznesi gelişimi, uzun cümle kurabilme yeteneği ve dil bilgisi gelişimi göstermesi. Hayal ettikleri olay veya nesneleri betimleyebilme, adeta üç boyutlu hayal gücü sergileme. Sürekli enerjik, neşeli ve hareketli olması.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri