Bu dönemde de ebeveynler tarafından çocukluk dönemi aşılama takvimimize uygun olarak çocukların zamanında aşılanmaları sağlanmalıdır. 4 yaşına giren çocuğunuzun KKK ve DaBT-İPA aşısı ve 13 yaşındaki çocuğunuzun Td aşısı Aile Sağlığı Merkezlerinde uygulanacaktır.
Dört yaş için aşı ve genel tıbbi muayeneler yapılmalıdır. Dört-altı yaş arasında karma aşı (difteri-tetanos-boğmaca-çocuk felci), kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşısı mutlaka tamamlanmalı. Ayrıca bir yaşından sonra ilk dozu yapılan suçiçeği aşısının ikinci dozu aile ile konuşularak uygulanmalıdır.
1. yaşta ve 4. yaşta olmak üzere iki doz uygulanmaktadır.
Bebeklere ve çocuklara yapılan kızamık aşısından 5 ve ya 12 gün sonra yüksek ateş meydana gelir. Bu ateşli dönem ise 2 ve ya 3 gün sürer. Bazı kişilerde ise 1 ve ya 2gün süren vücut döküntüleri de oluşabilir. Sinir sistemi komplikasyonları görülse de bu milyonda bir olarak belirtilmiştir.
5-DaBT-IPV (Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk Felci)
Kas içine yapılır. Aşı 4. Yaşta uygulanır. Aşıya bağlı yan etki olarak yapıldıktan sonra ortaya çıkan ve bir iki gün süren ateş, huzursuzluk, aşı yerinde ağrı, şişlik, kızarıklık olabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Dört yaşındaki çocuklara hem aşı hem de gerekli tıbbi muayeneler yapılmalıdır. 4 yaş aşısı olarak bilinen aşı bir karma aşıdır. Yani boğmaca, difteri, çocuk felci ve tetanos hastalıklarına karşı yapılır.
Aşı sonrası gelişen istenmeyen etkiler kısmen sık görülen hafif yan etkiler ve çok nadir görülen ciddi yan etkiler olarak sınıflandırılabilir. Sıkça görülen hafif yan etkiler şunlardır; Enjeksiyon (iğne) yerinde ağrı, şişlik ve kızarıklık gelişmesi, tüm aşılardan sonra değişen oranlarda (%5-60) gözlenebilir.
Aşı uygulaması sonrasında banyo yapılabilir, bebeğin banyo yapmasında veya bebeğe duş aldırılmasında bir sakın- ca bulunmamaktadır. Aşı sonrasında ailelerin bebeklerine her zaman olduğundan daha farklı davranmalarına gerek yoktur.
Ateş %10-15 oranında gelişir ve aşıdan 5-6 gün sonra başlar ve 1-2 gün sürer. Kızamık gibi hafif döküntü gelişebilir ve bu aşı yapıldıktan 7-10 gün sonra gelişir ve 2 gün sürer.
- Aşı uygulanan bölgede ağrı, şişlik, kızarıklık olduğunda enjeksiyonun yapıldığı kola yüksekte olacak şekilde pozisyon verilmelidir. Soğuk uygulama yapılmalıdır. Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir. - Yorgunluk hissediliyorsa istirahat edilmeli, yeterli sıvı alınmalıdır.
Aşı yapılan noktada ağrı, şişlik, kızarıklık nadiren görülebiliyor. Bu durumda aşı uygulanan kol yüksekte tutulmalı. Havlu yardımıyla soğuk uygulama yapılmalı, cilde doğrudan buz temas ettirilmemeli. Ağrı devam ederse parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.
Bebeklere yapılan zorunlu aşılar arasında; tetanoz aşısı, verem aşısı, difteri aşısı, boğmaca aşısı, kızamıkçık aşısı, kızamık aşısı, suçiçeği aşısı, Hepatit B aşısı, Hepatit A aşısı, polio aşısı ve kabakulak aşısı yer almaktadır. Söz konusu aşılar özel sağlık sigortası tarafından karşılanmaktadır.
İlk doz bebeğin 6. Haftasında başlanabilir, en geç 14 hafta 6 günlükken uygulanabilir. İki aşı dozu arasında en az 4 hafta olmalı Önerilen şema 2. ve 4.aylar veya 3. ve 5.aylar po uygulanır. Aşının 2.dozu en geç 24. haftaya kadar tamamlanmalıdır.
Karma aşı; Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk felci ve Menenjit hastalıklarına karşı korumak için yapılır. Yeni doğan bebeğe 2., 4., ve 6. ayın sonunda 5'li Karma aşısı yapılır. Rapel dozu ise 18. ayın sonunda yapılmaktadır. Bebeğin koluna yada bacağın ön kısmına uygulanır.
Aşı dozlarının gereksiz geciktirildiği çocuklar, önlenebilir bulaşıcı hastalıklar açısından risk altındadır. Hafif seyreden ateşli veya ateşsiz hastalıklar, antibiotik kullanmak veya hastalığın iyileşme döneminde olmak aşılanmaya engel değildir.
Birçok anne çocuğunun boy kilosunun ideal ölçülerde olup olmadığını merak eder. 4 yaşındaki kız çocuğunun ideal kilosunun 16,1 kg, erkek çocuğunun 16,3 kg olması beklenir. Boy uzunluğu 4 yaşındaki kız çocuğunda ortalama 102,7 cm, erkek çocuğunda ortalama 103,3 cm'dir.
4. Ay aşısında sonra da bebeklerde ateş görülebilir. Bu durumda özellikle ilk 24 saat bebeklerde ateşe dikkat edilmelidir. Bebekte ateşi düşürmek için Calpol ve benzeri ateş düşürücüler bebeğe verilebilir.
Ağır bağışıklık yetmezliği olan kişilerde (kanser hastaları, organ nakli yapılanlar, uzun süre kortikosteroid kullananlar, kemoterapi veya radyoterapi alanlar, ağır immünyetmezliği olan HIV pozitif hastalar vb.) canlı aşı olması sebebiyle KKK aşısı yapılmamaktadir.
Aşının içeriğinde zayıflatılmış virüs veya bakteriler vardır. Bu nedenle aşılama yapıldıktan sonraki 48 saat içerisinde bazı yan etkiler görülebilir. Bu yan etkilerin başınada ateş, kusma, aşı yerinde şişme, iştahsızlık, kas ağrıları, halsizlik ve uyku hali gelebilir.
Verem aşısı sonrası aşı yerine 3 gün su değmemesi gerekir. Ancak verem harici aşılardan sonra banyo yaptırmanın hiçbir zararı yoktur.
Ancak rutin aşılamalar sayesinde bu enfeksiyon hemen hemen hiç görülmemektedir. Halk arasında menenjit aşısı olarak da bilinir. 2-4-6. aylar ile 18. ayda beşli karma aşı içerisinde, kas içine uygulanır.
BCG ( verem aşısı) dışındaki diğer tüm aşılar, bebeğin banyo yapmasına engel değildir. Ancak BCG sonrası aşı yerine 3 gün su değmemesi gerekmektedir.
Aşı sonrası yan etkiler genellikle hafif ya da hiç olmamakta. En yaygın yan etki aşı yerinde ağrı, hafif şişkinlik ve kısa süre olan ateş olarak sayabiliriz. Ateş genellikle ilk 24 saat içinde kaybolur. Bu tip reaksiyonlar hakkında endişeleriniz varsa aşı öncesi doktorunuz ile konuşabilirsiniz.
Kızamık döküntü ve yüksek ateş ile seyreden, orta kulak iltihabı, zatürre ve menenjit gibi hastalıklara sebep olabilen çok bulaşıcı bir hastalıktır. Kızamık enfeksiyonu ender de olsa ölüm ile sonuçlanabilir.
Çiçek aşısını uygulayan kişi, deride birden fazla delik açardı. Aşı, deri altı doku gibi daha derin cilt katmanlarına nüfuz etmezdi. Enjekte edilen zayıf virüs bu dermal katmana ulaştığında çoğalmaya başlar. Bu, papül olarak bilinen küçük, yuvarlak bir yumru oluşmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri