Varikosel ameliyatı sonrası hafif düz yol yürüyüşler 2-3 gün içerisinde yapılabilir.
Varikosel ameliyatı sonrası dönemde bir günlük istirahat sonrası günlük faaliyetler yerine getirilebilir. Yaklaşık 2 hafta sonra aktif cinsel hayata ve yaklaşık 4 hafta sonra ağır iş hayatı ve egzersize dönüş mümkündür. Ameliyat sonrası dönemde 3 ayda bir olarak spermogram ile takip yapılır.
Varikosel Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi
Hastalar genellikle aynı gün veya 1 gün sonra hasta taburcu edilmektedir. Hastalar genellikle 4-5 gün sonra günlük hayata dönmektedir. Mikrocerrahi yöntem kullanıldığında ve tek taraflı ameliyatlarda ağrı daha az olmaktadır.
Yapılan ameliyatların çoğu tek taraflı ameliyatlardır. Tek taraflı ameliyatlar genellikle 40-45 dakika kadar, iki taraflı olanlarda 1-1,5 saat arasında sürebilir, ortalama bir saat olarak düşünülebilir. Varikosel ameliyatında kaç gün yatılır? Varikosel ameliyatı sonrası 1 gün hastanede kalınır.
Varikosel Ameliyatı Sonrası Her cerrahi işlemde olduğu gibi, belli bir süre istirahat önerilir. Özellikle ameliyat sonrası bir haftalık dönemde, istirahat edilmesi, ameliyat bölgesinin darbelerden korunması, yapılan pansumanın temizliğine dikkat edilmesi, duş alınmaması önemlidir.
İlgili 26 soru bulundu
Varikosel ameliyatı sonrası erken dönemde ilk bir aylık sürede doktor önerisine uyarak sportif aktivite, ağır egzersiz gerektiren işlerden uzak durulmalıdır. Operasyondan bir hafta sonra cinsel ilişkide bulunulabilir. Varikoselektomi operasyonundan sonra bir ay sıkı çamaşır, slip tarzında iç çamaşırı giyilmelidir.
Şişliklerin inmesi 15-20 günlük bir süreç içerisinde olmaktadır.
Varikosel ameliyatı zor bir ameliyat değildir. Ancak cerrahi operasyonda çok ince damarlar ile uğraşıldığı için dikkatli olunması gereken bir ameliyattır. Ameliyat sonrası bir iki gün hafif ağrı hissedilebilir. Bu durum kısa süre içinde geçerek ameliyatın herhangi bir etkisi görünmez.
Bu tür hastalarda ağrının ardında yatan çok fazla neden oluşabilmektedir. Bu tür hastalarda ameliyat sonrası da ağrı devamlılığı olabilir.
Günümüzdeki en önemli ve önerilen varikosel tedavi yöntemi mikroskopik olarak yapılan varikosel ameliyatlarıdır. Bu ameliyat damarlar üzerinde yapılan ameliyatlardır. Testise kan getiren damarlar korunarak varisli damarlar bağlanır ve çıkarılır.
Spinal anestezi alan hastalarda operasyon sonrasında idrar yapamama durumu gelişebilmekte ve bu durumda sonda takılması gerekmektedir fakat normal şartlarda operasyon sonrası rutin sonda uygulaması tercih edilmemektedir. Varikosel ameliyatı sorasında rutin dren konulması da genelde tercih edilmemektedir.
Ameliyattan 8 hafta sonra araba kullanmanıza izin verilebilir. Daha önce bu işe kalkışırsanız, direksiyonu hareket ettirirken kollarınız ve omuzlarınızda ağrı olabileceği gibi henüz gereği kadar seri hareket edememeniz sorun yaratabilir.
Varikosel varlığında bu hastalık tedavi edildikten sonra hastalarımızda doğal yoldan gebelik oluşmasına oldukça sık rastlıyoruz. Doğal yoldan gebelik oluşmadığı durumlarda da varikosel tedavisi sonrası tüp bebek başarı şansı artmaktadır.
Ameliyat için ne tür anestezi verilir, hastalar kaç gün hastanede yatar? Varikosel ameliyatı için genel anestezi veya spinal anestezi yapılır. Ameliyat yaklaşık 45 dakika kadar sürer. Hastalar ameliyattan sonra 5-6 saat sonra taburcu edilir veya bir gece hastanede kalır.
Ameliyat sonrası 2. gün banyo yapılabilir. Mikrocerrahi ile varikosel ameliyatı olanlar operasyondan birkaç gün sonra işe dönebilirler. Sadece uzun süre ayakta kalmayı gerektiren ve fiziksel efor harcatan bir işte çalışılması halinde hastaların 7 – 10 günlük süre dinlenmesi gerekebilir.
Varikoselektomi: Varikoselektomi ameliyatı testis damarlarının içinde bulunduğu spermatik kord yapısının bulunması, açılarak, varikosel halini almış toplar damarların bağlanıp kesilmesi suretiyle yapılır.
Ameliyat sayesinde, kısırlık sorunu çoğunlukla ortadan kalkmaktadır. Ancak her varikoseli olan hastaya ameliyat yapılmamaktadır. Acil ameliyat olması gereken bir hastalık olarak görülmemektedir. Kalıcı hasar oluşturabilen bir hastalık olsa da bu hastalığa sahip olan herkes kısır değildir.
Varikosel, ürolojik hastalıklar arasında genç erkeklerde sık görülen bir hastalıktır. Kötü huylu değildir, kansere dönüşmez, hayati bir tehlike oluşturmaz. Tedavi edilmediği taktirde ilerde infertilite (kısırlık) ve cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olur.
Varikosel tedavisinde en başarılı ve komplikasyonu en az yöntem Mikrocerrahi Varikoselektomi yöntemidir.
Varikosel ameliyatının riskleri var mıdır? Varikosel ameliyatı mikrocerrahi yöntemle yapıldığı için komplikasyon oranı son derece azdır. En önemli risk testis atardamarının bağlanması ve buna bağlı ameliyat sonrası testis küçülmesi ve kanlanmasının bozulmasıdır.
Varikosel nedeniyle total erkeklik hormonuseviyesi düşmektedir. Bu nedenle cinsel ilişki esnasında kişide iktidarsızlık oluşabilmektedir. Bununla birlikte cinsel isteksizlik gibi sorunlarda görülebilmektedir.
Varikosel, erişkin erkeklerin yüzde 15-20'sinde görülmesine rağmen, çocuk sahibi olamama yakınması ile başvuranların ortalama yüzde 30-40'ında saptanan ve erkek kısırlığının (infertilite) en sık rastlanan nedenidir.
Çoğu hastada karın bölgesine bir ya da iki adet dren konmakta ve bunlar birkaç gün ile bir-iki hafta arasında bu bölgede bırakılmaktadır. Bu şekilde iyileşme döneminde deri altında birikmesi muhtemel sızıntıların emilip dışarı alınması sağlanmaktadır.
Varikosel tekrarlamış ise tanı mutlaka doppler ultrasonografi ile tespit edilmelidir. Tekrarlamış varikoselin tedavisinde de en başarılı yöntem yine subinguinal mikrocerrahi varikoselektomi yöntemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri