Dört yollu vana, bir sistemdeki sıvı akışını kontrol etmek için basit bir cihazdır. Bu valfler, pompa ve tank için eşit yüzey alanlarına sahip olma avantajı ile makara tipindedir. Ayrıca dikey bir simetriye sahip olmaları, onları bir sıvı akışının kontrolünü gerektiren uygulamalar için ideal bir seçim haline getirir.
Bu makalede ısı pompalarında kullanılan dört yollu vanayı inceleyeceğiz. Bu, ısı pompası sisteminde kritik bir bileşendir ve soğutucunun hem ısıtma hem de soğutma modları sağlamak için akışını tersine çevirmesine izin veren ekipmandır.
Arızalı 4 yollu vananın tespitini yapmak için cihaz ısıtmada çalışırken soğutmaya alınız. Soğutkanın yönü değiştiğinde sistemden "foşşş" diye bir ses duymanız gerekir. Eğer bu sesi duymazsanız vana arızalıdır. Aynı işlemi cihaz soğutmada çalışırken ısıtmaya alarak yapabilirsiniz.
Shut Off Valf (Dört Yollu Vana) tank dolduğu zaman atık suyu keserek su arıtma cihazının durmasını sağlar. Tank içerisinde su azaldığı zaman valfi açarak su arıtma cihazının tekrar devreye girmesini sağlar. Su arıtma cihazı su arıtımı yaparken diğer taraftan da atık suyu dışarıya gönderir.
Üç yollu vana, merkezi ısıtma sistemlerinde yönlendirme ve karıştırma vanası olarak kullanılır. Kazan, kombi veya boyler tesisatında sistemdeki akışkanın (suyun) sıcaklığını ayarlar. Karışım amacıyla kullanıldığında, iki farklı sıcaklıktaki devrelerden gelen su, vanada karışır ve karışım sıcaklığı ile vanadan çıkar.
İlgili 35 soru bulundu
2 Yollu Vana Nedir? 2 yollu vanalar aktüatör bağlantılı kullanılır. Sistemdeki kollektörün giriş hattına ya da dönüş hattına bağlanarak sistem kontrolünü tek bir noktadan yapan ve eş ısıdaki suyun gönderilmesi amacıyla kullanılan bileşendir.
Yani kaloriferleriniz çalışırken musluktan sıcak su almak istediğinizde üç yollu vana motoru konumunu değiştirerek musluklara sıcak su akışını sağlayacaktır. Üç yollu vana motorunuz bozulur ise, musluktan sıcak su alırken kaloriferleriniz ısınmaya bilir (ya da tam terside olabilir).
Shut off valf 4 yollu olarak üretimleri yapılan parçalar içerisindeki çek valf parçası ile beraber her iki taraf çalışırken de bir devreyi kapatabilme özelliğine sahiptir. Shut off valf vana ekipmanları valf kısmının patladığı durumlarda suların atık su olarak tahliye edilmesini kesintisiz bir şekilde sağlar.
4 yönlü (Dört Yollu Vana) shut off valf tank dolduğu zaman sistemin suyunu kapatarak su arıtma cihazının durmasını sağlar böylece atık su atılmasını engeller.
Valfler, akışkanın gideceği yönü belirleyen, istenildiğinde yönünü değiştiren, akışkanın basıncını ve debisini kontrol eden devre elemanıdır. Valflerin Görevleri • Akışkanın yolunu açıp-kapatır. Akışkanın gideceği yönü değiştirir. Akışkanı depoya gönderir.
En yaygın neden, yeniden doldurulması veya değiştirilmesi gereken soğutucu eksikliğidir. Diğer olası nedenler arasında arızalı bir soğutma fanı, tıkalı bir kabin hava filtresi ile ilgili bir sorun yer alır. Klima konusunda eğitimli bir kişi, genellikle her iki göstergeyi de okuyarak bir sorunu teşhis edebilir.
Zaman geçtikçe sudaki kireç miktarından ve aşınmadan dolayı üç yollu vananın iç takımı zarar görebilir. Elektrikli olan üç yollu vanalar zamanla motor sorunu yaşayabilir. Contasında delinme olabilir. Yani üç yollu vanalar zaman geçtikçe bozulur, arızalanır.
Klimaların soğutma modundaki çalışma prensibini iç ünitedeki nemi dışarıya atması olarak tanımlayabiliriz. Dolayısıyla havadaki nemle orantılı bir şekilde bakır boruların bağlantı elemanlarında yoğuşma meydana gelir. Bu yoğuşmadan kaynaklı su akıntısı oluşur. Yani bu normal bir durum olup, arıza sebebi değildir.
Doğalgaz vanası boru ile aynı hizada ise yani paralel ise açık demektir. Fakat doğalgaz vanası boru ile paralel değil de boru ile T simgesi oluşturuyor ise bu durumda vana kapalı demektir.
Petek vanası, doğalgazlı ısınma sistemlerinde kullanılan bir kontrol mekanizmasıdır. Kombiden gelen sıcak suyun peteklere ulaşmasını ya da ulaşmamasını sağlar.
Vana Arızalı Uyarısı : Sayaç vanasını kapatması gereken bir durumda vanasını kapatamıyor ve 20 kereden fazladır sızıntı uyarısı veriyorsa sayaç bu durumda vana arızalı uyarısı vermeye başlar. Ekranda gösterilen bilgilerin içinde "vana arızalı" yazısı görünmeye başlar.
Adından da anlaşılacağı gibi kapatma valfıdır. Yani su arıtma cihazı üretimini yaparken diğer taraftan da atık suyu dışarıya gönderir. Depo dolup sistemdeki basınç 40 PSİ ' ye ulaşınca su kullanımı yoksa shut-off valf hatlarda sıkışan basınç sayesinde kendisini kapatır ve giriş suyunun geçmesine izin vermez.
Membran filtrenin çalışıp çalışmadığını TDS metre iletkenlik ölçer cihazlarla anlayabilirsiniz. şebeke suyu basıncınız iyi ön filtreler tıkalı değil ama yine de su damla damla arıtıyor yada hiç arıtmıyorsa membran filtre arızalı demektir yenisiyle değiştirin düzelir.
SHUT-OF , 4 yönlü şatof valf tank dolduğu zaman sistemin suyunu kapatarak tank dolduğu halde atık su atılmasını engeller. Su arıtma cihazlarında 3. filtre çıkışında bulunur.
Arıtma cihazının su tankının vanası suyun dışarı akmaması için kapatılmalıdır. Filtre değiştirilmeden önce varsa koruyucu conta çıkarılır. Somun sökülür. Kapak üzerinde bulunan ok işaretinin gösterdiği tarafa çevrilerek açılır.
Pompasız yani herhangi bir elektrikle bağlantısı olmayan su arıtma cihazları genelde shut of valf, çekvalf, ve su basınç yüksekliğinden kaynaklı ses yapar.Bunun hangi parçadan kaynaklandığını anlamak için arıza olabilecek parçalarının üzerine koyarsanız hangi parçanın titreyip ses yaptığını anlayabilirsiniz.
Reverse Osmosis sistemi su arıtma cihazlarında 50 – 75 ve 100 GPD membranların atık su çıkışında kullanılır. Akış Sınırlayıcı (ml/dk.) dakikada 300 mililitre drenaj su akışını azaltır.
Kombinin alt tarafında bulunan doldurma musluğu mavi ya da siyah renk üzerinden mandal veya silindir şekline sahiptir. Saat yönünün tersi yönünde belli bir oranda çevirmek suretiyle kombiye su basma işlemi yapılabilmektedir. Tam tersi istikamette çevirme işlemi gerçekleştirildiği vakit, bu bölüm daha fazla sıkılabilir.
Her petekte sıcak su girişi ve su çıkışı olacak şekilde iki vana olur. Bu vanalardan sıcak su girişi genellikle üstte yer alır. Kalorifer petek vanalarının ikisi de altta ise sağdaki sıcak su girişi, soldaki ise su çıkışıdır.
Kombi suyu boşaltılırken kombinin alt kısmında yer alan kombi tahliye vanası kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri