Türkçenin her döneminde işlek eklerden biri olarak kullanılan +CA eki ilk yazılı metinlerde ad durum ekleri arasında, eşitlik eki görevindedir. Bugüne gelinen süreçte bu ek hem kullanım alanını genişleterek yapım eki olma özelliği kazanmış, hem de karşıladığı kavramlar bakımından anlam alanını genişletmiştir.
Sonuna getirildiği kelimelere benzerlik ve ''göre'' anlamı katan eklere eşitlik ekleri denir. Türkçede -e, -a, -si ekleri, eşitlik eki olarak kullanılır. Örneğin: 1- Sizce bu konu tatlıya bağlanacak mı? (Sizce - Size göre anlamında) 2- Ona bu kadar zalimce davranmak zorunda mısın? (Zalimce - Zalim gibi)
Bu eklerden biri de Türkiye Türkçesinde ve diğer Türk lehçelerinde eşitlik eki olarak kabul gören +CA ekidir. Bu ek durum eki olarak hem isimlerde “benzerlik ve karşılaştırma “ anlamı hem de “yer adları, dil adları vb.” gibi türetmeler ortaya koyarak yapım eki görevinde kullanılmaktadır.
Türkçede ekler, çekim eki ve yapım eki olmak üzere iki türe ayrılmaktadır. Kelimelerin anlamını değiştirmeyip sadece cümle içerisinde bir görev kazanmasını sağlayan ekler çekim eki, kelimenin anlamını ve/veya türünü değiştirerek yeni bir kelime türeten ekler ise yapım eki olarak adlandırılmaktadır.
Eşitlik, toplum içindeki bireylerin aynı haklara sahip olması anlamına gelen evrensel bir kavramdır. Bunun dışında iktisadi ve etik açıdan da eşitlikten bahsetmek mümkündür. Örneğin bir kişinin ayıplanıp eleştirildiği bir davranışı başka biri yaptığında görmezden gelmek, eşitlik ilkesine terstir.
İlgili 15 soru bulundu
EŞİTLİK EKLERİ (İSİM ÇEKİM EKLERİ) KONU ANLATIMI TÜRKÇE 5. SINIF - Eşitlik eki “-ca, -ce, -ça, -çe” çekim ekidir. Eşitlik eki sözcüğe “gibi, göre, kadar, ile, birlikte anlamlarını katar.
Bunlar: ahlâkî eşitlik, hukuksal eşitlik, siyasal eşitlik, fırsat eşitliği ve ekonomik (gelir) eşitliği olarak sıralanabilir.
Kök ya da gövde durumundaki isimlere eklenerek fiil (eylem) oluşturan yapım eklerine, isimden fiil yapım ekleri denir. Oluşturulan fiil gövdesi ile yapım ekinin eklendiği kök ya da gövde arasında anlam ilişkisi bulunur. İsimden Fiil Yapım Eklerine Bazı Örnekler: -a : yaşa-, tüne-, oy(u)na-, boşa-, kana– …
Çoğul eki olarak adlandırılan -lAr eki bu işlevi yanında yapım eki işleviyle de kullanılmaktadır. Mesela birinci ve ikinci tekil kişi iyelik eki getirilerek aile adı yapılır: ablamlar, dayımlar, eniştemler …” (Korkmaz 2009: 52).
Türkçede dört çeşit yapım eki vardır: 1. İsimden isim yapma ekleri: İsim kök ve gövdelerinden farklı isimler yapar. 2.
Olumsuzluk eki, bir cümlenin olumsuz anlam kazanmasını sağlayan ek; yapım eki. Türkçede olumsuzluk eki -me'dir. Bu ek, kendinden önceki hecede kalın bir ünlü varsa -ma'ya dönüşür: Dün gece eve gelmedim.
+cIK eki asıl küçültme ekidir.
Eşitlik eki, eşitlik hâl eki veya ekvatif; Türkçede kelimelere eşitlik, benzerlik, birliktelik gibi anlamlar katan bir çekim eki. -ce şeklindedir. Ünsüz sertleşmesi kuralı sebebiyle c harfi ç'ye, büyük ünlü uyumu nedeniyle e harfi a'ya dönüşebilir.
Toplumsal Eşitlik Çalışma Grubu, toplumsal, ekonomik ya da siyasal olarak dezavantajlı konumda bulunan ve İstanbul Kent Konseyi'nin diğer çalışma grupları ya da meclisleri tarafından temsil edilmeyen ya da kısmen temsil edilen kent paydaşlarının bir araya gelmesinden oluşur.
+CA ekinin bazı sıfatlarda küçültme anlamının devam ettiği görülürken bazı sıfatlarda “anlamı güçlendirmek” için kullanıldığı tespit edilmiştir. Anahtar Sözcükler: +CA eki, küçültme eki, sıfatlar, sıfatlarda pekiştirme, sıfatlarda küçültme.
İsimden isim yapım ekleri, isimden fiil yapım ekleri, fiilden isim yapım ekleri ve fiilden fiil yapım ekleri çeşitleri olarak sıralanabilir. İsimlerden isim türetmek için kullanılan yapım eklerine isimden isim yapım ekleri denir.
Çatı ekleri, aslında, şekilce fiilden fiil türeten eklerdir. Bu bakımdan aynı şekil birliği içindeki öteki yapım ekleri ile ortaklaşırlar.
Çekim ekleri kelimelerin cümle içerisinde kelimelerin birbirine bağlanması amacıyla kullanılır. Yapım eklerinden farkı, yapım ekleri cümlede kelimenin anlamını değiştirir iken, çekim ekleri kelimenin anlamını bozmamaktadır. Çekim eklerine örnekler şunlardır: - Kardeşlerimden kitabın yerlerini soracağım.
+lık, +lik, +luk, +lük: Türkçenin en işlek yapım ekidir. İsim cinsinden kelimelere gelerek yeni isim ve sıfatlar türetir. Bu ek çoğunlukla araç gereç, eşya, meslek, ülke, ilçe, köy, mahalle, semt, rütbe ve makam, din ve mezhep isimleri ile soyut isimler yapmada kullanılır.
Bunlardan başka Prof. Jean Deny'nin dediği gibi, "-daş" eki de "-da" kalma durumu ekiyle "eş" sözcüğünden kurulmuş olabilir; "arkadaş = ar-ka-da + eş, kardaş = kar-da + eş, yoldaş = yol-da + eş" gibi [2].
Banguoğlu'nun değerlendirmesi, ilerleyen bölümlerde daha ayrıntılı olarak incelenecektir. 1. görüş: Okul kelimesi, Türkçe oku- fiiline “-l” fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir.
Bunlar: ahlaki eşitlik, hukuksal eşitlik, siyasal eşitlik, fırsat eşitliği ve ekonomik (gelir) eşitliği olarak sıralanabilir.
Sözlükte eşitlik yasalar yönünden insanlar arasında ayrım bulunmaması durumu, bedensel, ruhsal başkalıkları ne olursa olsun, insanlar arasında toplumsal ve siyasal haklar yönünden ayrım bulunmaması durumu olarak tanımlanmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 10. maddesi, eşitlik ilkesinin koruma altına alındığı temel hükümdür. Bu maddede “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.” denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri