Damar otu halk arasında; sinir otu, çıban otu, yara otu olarak da bilinir. İçeriğinde C ve K vitamini başta olmak üzere birçok vitamin; kalsiyum, potasyum, fosfor gibi mineraller bulunuyor. Alternatif tıpta, kozmetik sektöründe, ilaç sanayinde sıklıkla kullanılıyor.
Damar otu; yara iyileştirici, ateş düşürücü, idrar söktürücü, müshil gibi bazı özelliklere sahiptir. Bu sebeple de damar otunun faydaları oldukça fazladır. Bununla birlikte, çeşitli doğal ilaçlar üretmek için kullanılma potansiyeline sahip olduğundan, bu bitki üzerinde daha fazla araştırma yapılmaya devam edilmektedir.
A, C ve K vitamini ile Kalsiyum minerali açısından zengindir. Flavonoidler, polisakkaritler, lipitler ve kafeik asit türevleri gibi çeşitli aktif bileşenler içerir. Kabızlık, öksürük, enfeksiyonlar, ateş, kanama ve iltihaplanma gibi farklı hastalıkların tedavisinde geniş bir kullanım alanı vardır.
Damar otunun kaynatma şeklinde değil de demleme şeklinde tüketilmesi önerilmektedir. Damar otunu kuruttuktan sonra 7 ile 10 dakika sıcak suda demleyerek tüketebilirsiniz. Damar otu çayı günde bir bardak tüketilebilir. Ancak 20 gün kullanıldıktan sonra 1 hafta ara verilmesi önerilmektedir.
Damar otu dünyanın pek çok yerinde yetişen nadir birkaç bitkisinden biridir. Türkiye'de en fazla, Çanakkale, Sakarya, Kars, İstanbul ve Balıkesir illerinde bulunuyor.
İlgili 24 soru bulundu
Sinir Otunun Zararları
Eğer alerjen hassasiyetiniz var ise sinir otunun doktorunuza başvurmadan kullanmamalısınız. Bunun yanı sıra kronik rahatsızlıkları bulunan, hamile olan ve emzirmeye devam eden kadınların da sinir otunu kullanmaması gerekmektedir.
Sindirim sistemini düzenler. Doğal müshildir, ishali tedavi etmeye yardımcı olur. Kabızlığa iyi gelir. Antikanser etkileri söz konusu olabilir.
7- Çıban başta olmak üzere cilt problemlerinin giderilmesinde etkilidir. 8- İdrar sökücü özelliği vardır. Vücutta oluşan ödem, şişkinlik gibi sorunların giderilmesini sağlar. 9- Antioksidan özelliği sayesinde damar tıkanıklığını önlemede destek sağlıyor.
Enzim seviyelerini düzenleyerek karaciğeri koruma özelliğine sahiptir. Belçika'da Brussels Üniversitesi'nde damar otu interferon-Y aktive edici makrofajlar tarafından tümör hücrelerini öldürdüğü üzerine bir çalışma yapılmış ve tümör hücreleri üzerinde etkili olduğu saptanmıştır.
Bu bitkinin bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir. Aynı zamanda varisli damarlar için de iyi bir çözümdür. İltihabı azaltmak ve varisli damarların neden olduğu ağrıları geçirmek için kullanılabilir.
Çay olarak tüketiminin sağladığı yararlar içinden en önde geleni hiç kuşkusuz ki kişide bulunan öfke ve stresi azaltmasıdır. Bu sinir otu çayının bir günde iki bardaktan daha fazla tüketilmesi önerilmemektedir.
Ödem ve şişkinliğe iyi gelir.
Ancak sinir otu tek başına kilo vermede etkisi olan bir ot çeşidi değildir. Düzenli bir şekilde diyet ve spor yapan kişilerin vücutlarında bulunan ödemin kolay bir şekilde atılmasını sağlayarak kilo vermeye yardımcı olabilir.
Faydalı bir bitki olan sinir otu bünyesinde: flavonlar, silisik asit, allantoin ve tanen gibi pek çok etkin maddeyi barındırır. Halk arasında çoğunlukla mide spazmlarında, yaraların ve kuru öksürüğün tedavisinde kullanılır.
Bazı bitki çaylarının adet söktürücü özelliği vardır. Ancak sinir otu çayının adet söktürücü özelliğine dair yapılan net bir açıklama yoktur. Bazı kadınlar adet dönemini çok fazla sancılı ve kramplı geçirir. Sinir otu çayı da sakinleştirici etkisi ile bu dönemi daha sakin atlatmaya yardımcı olabilir.
- Akciğer ve karaciğerde oluşan yağlanmaları temizler. - Boğmaca hastalığının tedavisinde kullanılır.
Işkın olarak adlandırılan ekşi, mayhoş lezzetli bu bitki farklı yörelerde eşgın, uçkun, dağ muzu olarak da adlandırılıyor. Işkın C vitamini ve Selenyum kaynağıdır, yani bir antioksidan deposudur. Işkının bu içeriğiyle kansere karşı koruyucu özelliği olduğu yapılan çalışmalarla desteklenmiştir.
"Türkiye'de aynı zamanda yapışkan andız otu olarak da bilinen kanser otu, sağladığı birçok fayda ile ön plana çıkıyor. Her ne kadar çok az bilinen bir ot olsa bile son dönemlerde araştırılan bitki çeşitleri içerisinde yer almaktadır.
Nar çekirdeği yağı, kanser tedavisinde olduğu kadar, kanserden korunmada da antioksidan özelliği ile çok önemli bir role sahip. Hücreleri koruyarak, kanser riskini azaltıyor. Nar çekirdek yağının yapısında Punicic asitin yanı sıra antioksidan özellikleri, yüksek oranda da E vitamini bulunmaktadır.
Bol miktarda lif içeren meyve ve sebzeler de damarları korumak için önemli besin kaynaklarındandır. Özellikle brokoli, ıspanak, lahana, havuç ve turpgiller gibi sebzeler, antioksidanlar ve flavonoidler açısından zengindir ve kan basıncını düşürerek damarlardaki tıkanıklık riskini azaltır.
Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması. Bu tedavi yöntemi yüksek başarı oranına sahip.
Sarısabır, Asphodelaceae familyasından Aloe cinsini oluşturan anavatanı Afrika olan bitki türlerinin ortak adıdır. Bu bitkinin yapraklarından çıkan jelin şifa özelliği bulunmaktadır. Jel oksijenle temas ettikten sonra bir çeşit oksitlenme yapmakta ve yaklaşık 5 saat içinde şifa özellikleri ortadan kalkmaktadır.
Özellikle yaralar ve çıban çıbanlar sinir otu sayesinde kolayca iyileşir. Tabi bu şifalı bitkinin tek yararı bu değildir. Mide dostu olan sinir otu aynı zamanda şeker hastaları için bir şifa kaynağı olarak görülür. Ayrıca solunum yolu problemleri bulunan kişilerde bu ottan fayda görebilirler.
İltihap kurutucu etkileri olan Sinir Otu, insan sağlığı için önemli faydalara sahiptir. Eski dönemlerden beri kullanılan bitkiler arasında ilk sıralarda kendisine er edinmiş olan bu ot türü, çağımızın da vazgeçilmezleri arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri