-Derece: Başta kumaşa uygun yıkama derecesi ifade edilir. Örneğin 30 ile 40 derecede çoğu kumaşın çekmediğini belirtmek gerek. -Sıcaklık: Sıcaklığın fazla olması da kıyafetlerin çekmesine neden olur. Çekmemesi için el yıkaması önerilebilir.
Beyaz pamuklu iç çamaşırlarını kaynama sıcaklığında yıkayabilirsiniz ama o zaman bile 40- 60°C genellikle yeterli. Viskon veya dantelden yapılmış daha hassas kumaşlar pek dayanıklı değil: bunlar için, çamaşır devrini 40°C'ye ayarlayıp uygun yumuşak bir deterjanla yıkayınız.
Kıyafetlerin bazılarında nasıl yıkanması gerektiği ifade edilmiştir. Bu sayede siyah çamaşırlar kaç derecede hangi programda yıkanır öğrenirsiniz. Şöyle ki: 40 derece siyahlar için uygundur.
Renkliler eğer pamuklu ise en az 30 en çok 40 derecede yıkanmalıdır. Yün ve ipek kumaşlı renkliler en fazla 30 derecede yıkanmalıdır. Çok kirli renkliler için ortalama olarak 60-90 dakika arası yıkama süresi yeterlidir. Az kirli renkliler için ise 30-60 dakika arası yıkama süresi yeterlidir.
Hem yıkamanın hem durulamanın sıcak suda olmasını sağla çünkü polyester giysileri küçültmekte sıcak su, soğuk sudan çok daha etkilidir. Çamaşır makinesine deterjan eklemene gerek yok ama küçültme işlemini engellemeyecektir.
İlgili 38 soru bulundu
Çamaşırın kumaşına bağlı olarak derece tercih etmek gerekir. Mesela yünlü olanların 90 derece yıkanması çekmelerine neden olacaktır. 90 derecede çamaşır çeker mi sorusuna kumaşlara göre yanıt vermek gerekir. 90 derece daha çok çok kirli ve sentetik çamaşırlar için tercih edilir.
Giysilerinizin çoğu ılık suda yıkanabilir. 40 derece üzerinde gerçekleşen yıkamalarda kıyafetlerinizin çekme olasılığı diğer derecelere oran ile çok daha yükselir.
Bu nedenle siyah çamaşırların renklerini korumak adına uygulanması gereken en yüksek su sıcaklığı, 40 C derece olarak belirlenmiştir. Yani “siyahlar kaç derecede yıkanır?” sorusunun yanıtı, 30 ila 40 C derece olarak verilebilmektedir.
Makinenin yıkama programı ne kadar soğuk ve kısa olursa kotlar için o kadar iyidir. Denim pantolon üzerindeki yıkama talimatını dikkate alarak işlem yapın. 30 derece ve hassas program genellikle kotlar için idealdir.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir.
40 dereceden düşük ısıda beyazları yıkamak, renklerinin grileşmesine neden olur, özellikle pamuklu kumaşlarda sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.
Beyazların herhangi bir renk verme sıkıntısı olmadığı için ve beyaz çamaşırlar kirleri çok daha net bir şekilde gösterdikleri için yüksek ısılarda yıkanmaları mümkün oluyor. Yine de yıkayacağınız beyaz çamaşır, yün ya da ipek gibi hassas yapıda bir kumaş ise en fazla 30 derecede yıkamak gerekiyor.
Pamuklu kumaşlar için renkli kıyafetler adına ideal yıkama 40 derecedir. Ancak ipekli ve bu gibi narin kumaşlar adına 30 derece yeterlidir. Sentetik kumaşlar konusunda ise eğer ön yıkama da bulunuyorsa, 50 veya 60 derece ayarlanmalıdır.
Örnek vermek gerekirse her kıyafeti 90 derecelik bir ısıda yıkamanız mümkün değildir. Çünkü kıyafetin kumaşı çok hassas olduğu takdirde 90 derecelik bir su sıcaklığı kıyafete hasar verir. Bazı kumaş türlerinin çekmesine neden olur ya da renkli kıyafetlerin renklerinin solmasına neden olur.
Renklere Göre Derece Ayarlaması
Seçtiğiniz sıcaklık kumaşın türüne göre değişebilir, ancak genellikle koyu renkli, orta derecede kirli çamaşırları yıkamak için ideal sıcaklık 30 derecedir. Ancak siyah kumaşlar en iyi şekilde düşük sıcaklıklarda yıkanır.
Pamuklu programlar daha yüksek sıcaklıklarda yıkama yaparken, sentetikler 40 derece civarında yıkanıyor. Bu da sentetik malzemelerin daha hassas olmalarından kaynaklanıyor. Sentetik programda çamaşırların daha az zarar görmesi için sıkma işlemi de daha düşük seviyede tutuluyor.
Kot pantolon 60 derecede yıkanırsa ne olur? - Pantolon daraltma işlemini birkaç yıl önce kilo verme sonucumda bende uyguladım. Yüksek sıcaklık, 60 derece yıkamak çekme işlemi için ideal bir yöntem diyebilirim. 60 derecede yıkayabilirsin.
Su kaynadıktan sonra ısıyı düşürüp 20-30 dakika kadar kaynatmaya devam et sonrasında kurumaya bırak. Kısa sürede daralıp çekmiş olacaktır. Daha fazla çekmesini istiyorsan eğer çamaşırı yıkadıktan sonra güzelce ütülemek pantolonların çekmesine neden olacaktır.
Havlular kaç derecede yıkanır sorusu, temizlik için oldukça önemlidir. Bu ürünleri yüksek sıcaklıkta yıkamamanız önerilir. Düşük sıcaklıkta temizlenen havlular zarar görmez. Bundan dolayı 30 ya da 40 derecede, hassas program seçmeniz önerilir.
Bazı kumaşlar normal yıkamada küçülüyor.40 da yıkayıp deneyin olmazsa bir çözüm bulursunuz. Ama 90 da küçülme dışında kırışma çok olabilir.O riske girmeyin derim. Güle güle kullanın.
Koyu renklerin orijinal renklerini korumaya yardımcı olmak ve daha açık renkli giysilere akmayı önlemek için koyu renkleri soğuk su döngüsünü (60 ila 80 derece) kullanarak birlikte yıkayın.
Çamaşır ve bulaşık makinaları en kayda değer enerji oranını suyu ısıtmak için kullanmakta. Kullanılan enerjinin ortalama yüzde 70'i suyu ısıtmaya harcanmaktadır. Eko programlarda ise suyu 60 derece yerine 40 dereceye çıkarırsınız. Yani suyu ısıtmak için harcanan enerjiden kısarsınız.
Bu sayede de kıyafetlerinizi yıkayabilir ve çekme durumu ile karşı karşıya kalmazsınız. Pamuk, keten, ipek ve yünden yapılmış olan kıyafetlerin çekmesi oldukça normal. Ancak sentetik kumaşlarda ya da polyester gibi doğal olmayan kumaşlarda çekme durumu gözlemlenmez.
Ama kumaş ilk ölçülerine dönemez. Su, yüksek ısı, çalkalama, sıkma ve deterjan; hepsi birden kumaşın çekmesini kolaylaştırırlar. Kumaş bir kere yıkandıktan sonra ölçüleri dengeye ulaşır ve bundan sonra ne kadar yıkanırsa yıkansın boyca kısalmaz.
Yumuşatıcı Kullanmayın: Yumuşatıcı kullanmak, kumaşın liflerini daha fazla gevşeterek çekme olasılığını artırabilir. Yumuşatıcı kullanmak yerine, doğal bir alternatif olarak beyaz sirke veya kurutma tozu ekleyebilirsiniz. Aşırı Döndürmeyin: Yıkama işlemi tamamlandıktan sonra çamaşır makinesini aşırı döndürmeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri