Yapılan araştırmalar haftada 5 gün 30-45 dakika arası yapılan tempolu yürüyüşlerin fazla kilolar ile mücadelede büyük etkisi olduğunu gösteriyor. Vücutta kan dolaşımına iyi gelen yürüyüş kalp- damar ve beyin- damar hastalıkları ile ilgili de riskleri azaltıyor.
Düzenli olarak yapılan 30 dakikalık yürüyüş işe kişinin kardiyovasküler zindeliği artar, vücuttaki yağlanma azalır, kas gücü artar ve kemik sağlığı güçlenir. Bunun yanında tip 2 diyabet, osteoporoz, kalp hastalığı ve bazı kanser türlerinin yaşanma riski de azaltılır. Üstelik her gün 45 dakika yürümek yeterlidir.
Yürümek, özellikle sırt ve bacaklarınızdaki kaslar olmak üzere kas kütlesi ve kas kuvvetini güçlendirebilir. Kelimenin tam anlamıyla daha güçlü bir kalbe giden yolda yürüyebilirsiniz. Yürüyüş, aerobik bir aktivitedir ve bu nedenle kalp atış hızını ve kan basıncını artırarak kalbin daha verimli çalışmasını sağlar.
Yürüyüş önemli bir egzersiz öyle ki, 45 dakika süren tempolu yürüyüşün olumlu etkisi 48 saat sürüyor.” Günde 45 dakika yürüyen kişilerin insülin direncine karşı önemli bir avantaj elde ettiğini belirten Dr. Arıkan, yürüyüş yapmak için sağlık sorunu olmaması gerektiğini vurguluyor.
Kalbi güçlendirir, kalp-damar hastalıkları riskini azaltır, dolaşımı düzenler: Günde en az 30 dakika, haftada 5 gün yürüyüş ile koroner arter hastalığı riski %20'ye yakın azalır. Yürüme süre ve mesafesi arttıkça, riskin azalması daha da belirginleşir.
İlgili 31 soru bulundu
Yapılan araştırmalar haftada 5 gün 30-45 dakika arası yapılan tempolu yürüyüşlerin fazla kilolar ile mücadelede büyük etkisi olduğunu gösteriyor. Vücutta kan dolaşımına iyi gelen yürüyüş kalp- damar ve beyin- damar hastalıkları ile ilgili de riskleri azaltıyor.
Gün içinde kilo problemi yaşayan ya da yaşamayan herkesin sağlığı için en az 40 dk yürümesi gerekmektedir. Her gün 1 saat diliminizi yürüyüşe ayırdığınızı sayarsak ayda 5-6 kilo verebilirsiniz.
Yürüyüş yapmanın faydalardan biri de cildin daha genç kalmasıdır. Düzenli olarak yapılan yürüyüş akneleri azaltmakta, yaşlılık belirtilerin ortaya çıkmasını da geciktirmektedir. Yürüyüş sırasında kan dolaşımı artmaktadır. Aynı zamanda besinlerin deri hücrelerine daha iyi dağıtılmaktadır.
Yürüyüşten sonra, kaslarınızı desteklemek için karbonhidrat ve protein almanız önemlidir. Egzersiz sonrasında kaslarınızın toparlanması ve azalan enerjinizin yerine gelmesi için yarım saat içinde bir ara öğün tüketebilirsiniz. Meyve ve süt veya yağlı tohumlar en iyi alternatiflerden.
Bu hareket sadece kalori yakımını hızlandırmakla kalmaz aynı zamanda karın bölgeniz de dahil olmak üzere tüm bedeninizi harekete geçirir. Özetle yürüyüş esnasında kollarınızı hızlıca hareket ettirmeniz daha fazla enerji harcamanızı, kalori yakmanızı ve karın bölgenizdeki yağları daha hızlı yakmanıza yardımcı olur.
Yürüyüş, merdiven çıkma ve bisiklet gezileri
Kalça bölgesindeki fazla yağlardan kurtulmak adına, yüksek tempolu yürüyüşleri hayatınıza dahil edebilirsiniz. Yüksek tempolu yürüyüşler, kalori açığı oluşturmanız konusunda da en etkili egzersizlerin başında gelir.
Göbek eritmenin en kolay yolu düzenli olarak yürüyüş yapmaktır. Haftada 3 saat egzersiz sağlık sınırıdır. Göbek eritmek için mekik gibi sadece karın çalıştıran aktivitelerden ziyade kalbi ritmik çalıştırdığımız yürüyüşler daha etkilidir. Günde 40 dakika orta tempo bir yürüyüş ile göbek eritme hızınızı artırabilirsiniz.
Tüm doktorlar ve sağlık uzmanları, yürüyüş yapmanın herkes için en güvenli yöntem olduğunu düşünüyor. Yürüyüş yapmak; hastalıklardan koruyor, kilo kontrolü sağlıyor, kronik hastalıkların neden olduğu ağrıları azaltıyor. Ayrıca yürüyüş yapmak için para harcamanıza gerek yok. Yürüyüşü her zaman, her yerde yapabilirsiniz.
Sabahları yürüyüş yapmak enerji verir, zihni canlandırır ve günün geri kalanında daha aktif olmanızı sağlar. Ek olarak sabah havası genellikle daha serindir ve hava kirliliği daha az olabilir. D vitamini sentezini artırır ve kemik sağlığı için önemli olan bu vitaminin alımını destekler.
Bir “alışkanlık” haline getirilerek her gün düzenli yapılan yürüyüşle ömrünüze ömür katmanız ve yaşlanmayı geciktirmeniz mümkün. Yapılan araştırmalar haftada yaklaşık 20-25 kilometre yürüyen insanların, yürüyüş yapmayanlara göre daha uzun yaşadıklarını kanıtlamıştır. Kalbinizi ve akciğerlerinizi korur.
Yürürken en çok çalışan kas grubu bacak fakat başka yardımcı kas grupları da çalışıyor. Vücudumuzun ortasına yer alan ve çekirdek bölge olarak bilinen core kaslarımız yürürken dengemizi sağlamaktan, koordinasyonumuzu güçlendirmeye kadar bir çok yarar sağlıyor. Bu sayede yürüyüş bize sağlıklı bir vücut kazandırıyor.
Spor esnasında vücut fazlaca su kaybettiğinden spordan sonra su içilir. Spordan sonra hücrelerin yenilenmesi ve faaliyetlerini sorunsuz biçimde yerine getirebilmesi için su içmek gerekir.
Yürüyüş, kilo kontrolü için mükemmel bir egzersiz türüdür. Düzenli olarak yürüyüş yapmak metabolizmayı dinç tutarak yağ yakımını artırır; fazla kalorilerin yakılmasını sağlar. Günde 30 dakika yürüyüş ile bacaklar sıkılaşır ve güçlenir.
Tempolu yürüyüşe başlamadan önce mutlaka ısınma ve hafif esneme egzersizleri yapın. Bu ısınma hareketleri gelişebilecek kas ile eklem yaralanmalarını önleyebileceği gibi kalp ve damar sisteminin egzersize uyumunu da kolaylaştırır. Günlük yürüme süresi 30-60 dakika arasında olmalıdır.
Eğimli yüzeyde koşmak ya da yürümek, kalça ve arka bacaklarınız için ağırlık çalışmak gibidir, bu bölgeleri toplar ve sıkılaştırır. Kardiyovasküler egzersiz olduğu için de yağ yakmanızı sağlar.
Normal nabız aralığının %70 – %85 oranında artması yağ yakımını başlatır. Bu da en az 25 dakikalık orta tempolu yürüyüş ile sağlanır. 1 gram yağ yakımı için yaklaşık 7 kalori harcanması gerekir. Kişinin yürüyüş temposuna ve kilosuna göre 1 saat içinde harcadığı kalori miktarı değişir.
Özellikle basen ve kalçalardan kilo vermek isteyenler kesinlikle hızlı ve kolay diyetleri denememeli. Yürüyüş yapmadan kesinlikle olmaz! Bacakların kan dolaşımını hızlandırmadan basenlerinizi eriteceğinizi aklınızdan bile geçirmeyin. Her gün en az 40 dakika yürüyün.
Araştırmalar, yürüyenlerin koşanlara kıyasla daha çok yağ yaktığını gösteriyor." Formda ve sağlıklı bir vücut söz konusu olduğunda, yürüyüş her zaman koşuya kıyasla daha az etkili ve daha zayıf bir egzersiz formu olarak görülmüştür.
Uzmanların yürüyüş yapanlar için önerdikleri süre minimum 30 dakikadır. Çünkü 30 dakikadan az süren yürüyüşler vücudun yağ yakımına geçmesi açısından yetersiz kalırlar. Bu nedenle yağ yakımı için yapacağınız yürüyüşün miktarı en az 30 dakika olmalıdır.
Spor yapmaya başladığınızda vücut yağ yakımı yapar. Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız. Ayda vermeniz gereken kilo miktarı mevcut kütlenize göre değişir. Eğer vücut kitle indeksiniz 30'dan fazla ise, ayda 5-7 kilo vermeniz mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri