Yeraltı suları yerüstünden yer altına sızan suların buradaki gözenekli tabakaların(kumtaşı, çakıltaşı) veya, kırıklı, çatlaklı (kireçtaşı) kayaçların içerisindeki boşlukları doldurmasıyla oluşur. Suyu içinde biriktiren bu tür kayaçlara “
“Yerin kaç metre altından su çıkar?” sorusunun cevabını bulabilmek için kaynağın derinliğinin bilinmesi gerekmektedir. Bu kapsamda yer altı suları, her bölgede farklı derinliklerde olabilmektedir. Sondaj yöntemiyle ulaşılabilen sular bazen 1000 metre, bazen ise 100 metrede çıkabilmektedir.
Yeraltı Radarı: Elektromanyetik dalgalar kullanarak yeraltındaki su taşıyan katmanları belirleyen bir yöntemdir. Radar dalgaları toprak altındaki nesnelere çarptığında yüzeye geri yansır, bu da su taşıyan katmanların tespit edilmesini sağlar.
Bir alanda su bulunması için, örneğin vadi gibi bir arazide çakıl ya da kum katmanlarında kil tabakasının olması en büyük işarettir. Böyle yerlerde sondaj yapılması gerekmekte ve araştırmalar sonunda suya kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Suyun araştırıldığı bölgede zemin incelemesi alçak yerlerde yapılmalıdır.
Yer altı suyu içmek için güvenli midir? Hava kirliliğinin yaşandığı bölgelerdeki yer altı sularının içilmemesi önerilmektedir. Şehirleşmenin arttığı, atık ve kimyasal maddelerin yoğunluğu olduğu bölgelere yakın olduğunda da içilmesi güvenli olmamaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Yer altı su türleri karstik kaynak, vadi, artezyen, tabaka, gayzer ve fay kaynağıdır. Karstik kaynak kalker tabakaları arasında biriken yer altı sularının yeryüzüne çıktığı kaynak çeşididir. Bu kaynağa Voklüz ismi de verilmektedir.
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 23/12/1960 Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 10688 YERALTI SULARININ MÜLKİYETİ: Madde 1 - Yeraltı suları umumi sular meyanında olup Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Bu suların her türlü araştırılması, kullanılması, korunması ve tescili bu kanun hükümlerine tabidir.
Yeraltı suyuna ulaşılmak istenen bir arazide hızlı ve kesin bir şekilde suyun varlığını belirlemek için kullanılması gereken en etkili metod aletsel jeofizik ölçümlerdir. Jeofizik ölçümler sayesinde yeraltı suyunun tam lokasyonu, sınırları ve derinliği hızlı bir şekilde belirlenebilir.
İnsan elinde tutulan çubukların kendiliğinden seğirmesine dayanan kehanetin, yerin altındaki herhangi bir şeyi doğru bir şekilde tespit edebildiğine dair hiçbir kanıt yoktur.
Yer altındaki boşluk veya gözeneklerde tutulan suya “yer altı suyu” denmektedir. Yer altı suyu dünyanın tatlı suyunun yaklaşık olarak %22'sini sağlar. Hidrolojik döngünün bir parçasıdır. Yer altı suyunun kaynakları yağışlar, okyanuslar, ırmaklar, göller, bataklıklar, yapay gölcükler ve Su Arıtma sistemlerinden oluşur.
Çubukla yeraltı suyunun bulanların bazılarında bir enerji vardır. Bu enerjiyi kullanarak bulabiliyorlar. Su aramada genellikle söğüt ve incir ağacı dalları kullanılır.
Örneğin su borusu haritalama, akustik dinleme cihazları ile fiziki su kaçağının olduğu bölgenin tespiti ve termal kameralı cihazlar. Buna ek olarak daha gelişmiş yer altı dedektörleri ve radarları ile de su kaçağı yaşanan bölge daha kolay ve hızlı bir şekilde bulunabiliyor.
Bir tarlada Bakır çubuğu silah şeklinde büküp tutuyorlar ve çubuk adeta anten görevi görüp suyun geçtiği bölgeye doğru kayıyor. Ve sonra orayı kazıyorlar. Gerçekten de oradan su kaynağı çıkıyor.
Yerin 0-60 km. derinliğinde olan depremler sığ deprem olarak nitelenir. Yerin 60-300 km. derinliklerinde olan depremler orta derinlikte olan depremlerdir. Derin depremler ise yerin 300 km.den fazla derinliğinde olan depremlerdir.
Yeraltı suyu, yağışın yeraltına süzülerek birikmesi ile oluşur. Yeraltı suyu kuyular açarak ve bulunan su pompalanarak yüzeye çıkarılır.
Türkiye'nin yüzey alanının %3'ü Avrupa kıtasında (Trakya), geri kalanı Asya Kıtasında (Anadolu) yer alır.
Her türlü yaşamın kaynağı olan su, 4,5 milyar yıl önce Dünya oluştuktan yüz milyonlarca yıl sonra yabancı bir madde olarak, donmuş parçalar halinde uzaydan geldi dünyaya. O sırada gezegenimiz yanardağların sürekli patladığı kupkuru bir yerdi.
bu çalışma gücünü kompresörün verdiği hava yardımı ile yapar. hava aynı zamanda kuyudan parçalanan kaya parçalarını ve çıkan suyu yukarıya çıkartır. suyun çıktığı ise hava yardımı ile yukarı çıkar ve bunu çok rahatlıkla görebilirsiniz. metrajınıda tam çıktığı esnada belli eder ve tespit etmiş olursunuz.
Jeofizik mühendisliğinde birçok yöntem olsa da yer altı su etütlerinde en başarılı yöntem elektrik özdirenç yöntemidir. Bu yöntemde yere belirli noktalardan akım verilip belirli noktalardan potansiyel fark ölçülerek yeraltının özdirenç değerlerine göre değişimi tespit edilir.
Yeraltı suları yerüstünden yer altına sızan suların buradaki gözenekli tabakaların(kumtaşı, çakıltaşı) veya, kırıklı, çatlaklı (kireçtaşı) kayaçların içerisindeki boşlukları doldurmasıyla oluşur. Suyu içinde biriktiren bu tür kayaçlara “akifer” denir.
Killi topraklar genelde ne su tutar, nede suyu iletir. doğal bir su geçirmezlik tabakası olan kil genelde göletlerin oluşmasının, barajların zeminin temel malzemesidir.
Yeraltı su kaynakları , yer altındaki veya yeryüzündeki , bir deşarj noktasına doğru akar. Genellikle boşaltma noktası, şarj alanından daha düşük bir yüksekliktedir. Bu nedenle, yeraltı suları genellikle daha yüksek bir noktadan daha düşük bir noktaya doğru akar.
Kaçak Kuyu: Arama ruhsatı olmadan açılmış kuyulardır. Devlet Su İşleri Müdürlüğü'nün görevlilerinin tespiti halinde kuyu DSİ tarafından kapatılır. Kapatma masrafları kuyu sahibinden alınır ve ayrıca yerel yönetimler tarafından kuyu sahibi 2.000'den 7.000'TL ye kadar cezaya çarptırılır.
Yağışların giderek azaldığı son yıllarda, yağışlardan beslenemeyen yer altı sularında, çekilen su miktarı beslenmeden fazla olduğunda yer altı suyunun bitmesi kaçınılmaz bir sonuçtur.
Yeraltusu kaynakları yenilenebilir olmasına rağmen, kaynakların yeniden doldurulması oldukça zordur. Doğal beslenim yöntemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda, yapay yöntemler yeraltısu kaynaklarının daha hızlı yenilenmesine olanak vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri