Yenidoğan Bebekler 2-3 saatte bir beslenmesi gereken yenidoğan bebeklerin her iki tarafta da 10-15 dakika emzirilmesi gerekir. Ortalama 20-30 dakikalık bir beslenme, bebeğin yeterince anne sütü almasını sağlar.
Bebekler ilk aylarda ortalama 15-20 dakika arasında emzirmeyi sürdürebilir. Ancak henüz çok küçük olan bebekler emerken yorularak uyuyakalabilir. Uyuya kalan bebek sıklıkla acıkabilir. Bebeğinizi emzirdiğiniz 1-2 saat aralıklarında henüz zamanı gelmemiş olsa bile bebeğiniz her acıktığında mutlaka emzirmelisiniz.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
1.ay- 3. ay arası emzirme süreleri
her ağladığında emzirilmelidir. Günde ortalama 6-7 kez emerler. Bebeğin gelişimi idealse artık geceleri 4-5 saat emmeden uyuyabilir, emzirmek için uyandırıp uyku düzenini bozmaya gerek yoktur.
Bebekler ilk günlerde 2-3 saatte bir emzirilmesi gerekir. Uykusu 3-4 saatti geçerse, uyandırılıp emzirilmelidir. 2-3 haftalıktan sonra kendisi açlığı hissedeceğinden uyanıp emmek isteyecektir.
İlgili 38 soru bulundu
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO),bebeklerin ilk 6 ay, sadece anne sütü ile beslendikleri dönemde, günde en az 10-12 kez emzirilmesini önerir. Anne sütü, yenidoğanın midesinde midenin tam dolu haliyle yaklaşık 90 dakikada sindirilir. Yani, bebek 1.5 - 2 saatte bir emme seansına hazırdır.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Çok Uzun Süre Emzirme
Yenidoğan bebeklerin uzun süre beslenmesi ve bu sürenin normalden daha uzun olması yaygın görülen ve endişeye gerek olmayan durumlardır. Ancak 5. günden sonra süt miktarının artması ile emzirmenin en fazla 45 dakika içinde yapılması gerekir.
Bebek gelişim tablosuna göre 2 aylık kız bebeğin boyunun, ortalama 57 cm., ağırlığının 4750 gr. ve baş çevresinin 38,3 cm olması beklenir. 2 aylık erkek bebeklerin boyu ortalama 58,5 cm. ağırlığı 5200 gr. ve baş çevresi 39,1 cm olarak hesaplanır. Tüm bu değerlerin ortalama değerler olduğu unutulmamalıdır.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez.
Son Süt: Bebek emmeye başladıktan 2-3 dakika sonra gelen süttür. Krema kıvamında ve yağ içeriği yüksektir.
Bebeğin Doymadığını Düşündüren Durumlar
Bunlar arasından öne çıkanlar; bebeğin emme isteğini sıklıkla tekrarlaması, emme süresini ya kısa ya uzun tutması, parmağını emmesi veyahut ağlamasıdır.
Yenidoğanlar, ilk haftalarda 3-4 saatlik bloklar halinde yaklaşık 16-20 saat uyuyabilirler.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir.
Yeni doğan bebeğin kaç saat uykuya ihtiyacı vardır? Yeni doğan bebeğinizin günün 16-18 saatini uyuyarak geçirmeye gelişimi için ihtiyacı var. Bebekler, bu günlük uyku ihtiyacının tamamını genelde 2-4 saatlik periyotlar halinde uyuyup uyanarak karşılıyorlar.
Emzirme sıklığı ve süresi bebeğin kaç aylık olduğuna göre değişir. Yenidoğan bebeklerin midesi çok küçüktür. Bu sebeple yenidoğan emzirme süresi oldukça kısadır. Anne sütü kolayca sindirilen bir gıda olduğundan mide çok hızlı dolar ve aynı hızda da boşalır.
Bebek kolun iç yüzeyine, baş dirsek boşluğuna gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Ardından sırtı boyunca popoya kadar el ile desteklenmelidir. Bebek vücut olarak tamamen anneye dönük, karın karına olmalıdır. Bebeğin emzirme esnasında baş ve vücudunun aynı düzlemde olmasına dikkat edilmelidir.
Bebeğiniz normalden daha az miktarda ya da koyu renkli kaka yapmaya başladıysa bu yeterli süt alamadığı anlamına gelir. Aynı şekilde daha az çiş yapması da bebeğin beslenemediğinin bir göstergesidir. Yeterli süt olmaması ya da sütün kesilmeye başlamasının en doğru işaretlerini bebeğinizden alabilirsiniz.
Bir bebeğin doğumda kilosu ortalama 2.5-4.0 kg arasındadır. Yaşamın ilk yılında ortalama kilo alımı şöyledir: 1-2-3 ay: 750 gr/ay, 4-5-6 ay: 600 gr/ay, 7-8-9 ay: 450 gr/ay, 10-11-12 ay: 200 gr/ay. Bebek bir yılını tamamladığında, doğum kilosunun yaklaşık 3 katına çıkar.
1 aylık olduğunda bu süre 12-16 saate düşer. Ancak uyuma süreleri genellikle 2 ila 4 saati geçmez. Bu nedenle geceleri altını değiştirmek, beslemek veya rahatlatmak amacıyla sık sık uyanmanız gerekebilir. 6 – 8 haftalık olan bebeğiniz artık geceleri daha fazla, gündüzleri daha az uyumaya başlar.
Gece uykusu ise eskiye göre çok daha derindir, bu nedenle uykudan acıkarak uyanmıyorsa gece 5 saatte bir uyandırarak emzirmeniz yeterli olur.
Bu gelenek ile bebeğin artık dış dünyayla tanışabileceği ve ilk deneyimi kutlanmış olur. Anne ve bebek, doğum sonrası 40 gün süreyle birçok hastalığa ve mikroba açık hâldedir. Bu gelenek ile her ikisi de kırklanarak bu süreci üzerlerinden atarlar.
Kırk Uçurma Neden Yapılır? Eski zamanlarda annenin dikişlerinin iyileşmesi, kendini toparlaması için 40 gün gerektiği söylenmiştir. Bu 40 günlük sürede bebek de dış dünyaya adapte olup annesi ile bağ kurmaktadır. Bu süreçte de anne ve bebek mikrop kapmaya çok müsait durumda olduğu için ikisine de özel bakım yapılır.
Genellikle kırkı çıkan anne ve bebeğin yıkandıktan sonra 7 ev gezmesi yapması yaygın bir gelenektir. Yıkama ritüeli Bu gelenekte gezilen evlerde anne ve bebeğe verilenler bebek kırk uçurma sepeti içine konarak sunulur. Kırk uçurma sepeti nasıl yapılır sorusunun cevabı çok eskilere dayanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri