Platin değil de titanyum ağırlıklı, vücutta hiç yan etki yaratmayan ve bir ömür boyu kalabilen malzemeler kullanıldığı için MR uyumludur. Vücudun herhangi bir yerine MR çekilmesinde herhangi bir sorun gelişmez.
Platin MR çektirmeye uygun değil.
Mr çekimi öncesi takı, mücevher, kemer, toka, metal fermuar, protez diş ve işitme cihazları gibi eşyalar çıkarılmalıdır. Hastanın metal içerikli eşyaları üzerinde bulundurması halinde çekim işlemi gerçekleşmez ve tekrarı yapılır.
İlgili 23 soru bulundu
Birçok koroner ve periferik vasküler stent “MR güvenli”, geri kalanlar ise “MR koşullu” olarak etiketlenmiştir. Dolayısıyla yukarıda tanımlanan hastaya MRG güvenle çekilebilir.
Emar cihazları görüntüler elde edilmek için kullanılan bir manyetik alana sahiptir: Sesleri yaratan ise gradyan bobinler denilen metal bobinlerdir. Metal bobinlerdeki elektrik darbeleri manyetik alanları oluşturur. Oluşan her darbe, bobinlerin titremesine ve yüksek sesler oluşmasına neden olmaktadır.
Vücudunda kalıcı metal protez bulunan hastalara Emar çekilmesi mümkün değildir. Çünkü manyetik alan vücuttaki metalleri çekerek hastada şiddetli yaralanmalara neden olur.
MR cihazının önemli bir parçası büyük bir mıknatısdır. Titanyum dışındaki metalleri çeker. Metal eşya, banka kartı, kredi kartı vb ile MR odasına girilmez. Metal kalp kapakcığı olanlar ve kalp pili olanlara çekilemez.
İlaçlı MR zararlı bir yöntem değildir. Ama bazen bazı hastalarda kullanılan kontrast madde nedeniyle mide bulantısı, baş ağrısı, ilacın verildiği noktada yanma meydana gelebilir. Bazı hastalarda klostrofobi varsa biraz rahatsızlık yaşanabilir. Alerji riski olabilir.
MR cihazı çevresindeki metal, demir içeren nesneleri büyük bir mıknatıs gibi hızla çeker. Bu nedenle inceleme öncesinde hastanın üzerindeki tüm metal eşyaların, kalem, saat, banka kartları, manyetik kartları, çep telefonunun bırakılması, çıkarılması gereklidir.
Uygulanan tedavi için hangi materyallerin kullanılacağı ise implant fiyatları açısından en belirleyici etkendir. Bunlar arasında demir ya da çelik tercihi bulunmadığı müddetçe MR, tomografi ve diğer görüntüleme cihazları sorun yaratmayacaktır.
Tomografi görüntüleme tekniğinde x ışınlarını yani radyasyonu kullanırken, Manyetik Rezonans (MR) görüntülemede manyetik alanlı radyo dalgalarını kullanır.
Kalp Pili Kartı ve Ameliyat Sonrası Epikriz Raporu Kabul Edilmemektedir. Durum Bildirim Raporu Olmayan Kalp Pili,Platin-Protez Bulunduran Ziyaretçiler Raporları Uygun Olmadığı İçin Kuruma Giriş Yapamayacaklardır.
Platinin beş adet kararlı izotopu ve bir de yarılanma ömrü 6 milyar yıl olan radyo-izotopu vardır: Pt-190. Platinin başka radyo-izotopları da vardır ve bunlardan en kararsızı yarılanma ömrü 50 yıl olan Pt-193'tür.
İmplant (platin) çıkarılması ameliyatına sıklıkla gerek kalmaz. Bu yerleştirilen plak-vida sistemleri titanyum özellikli olması, düşük profilli(ince olması) ve derin yerleşimli olması ile hastada şikayet oluşturmazlar. Bu yüzden bu plak vida sistemlerinin sıklıkla tekrardan alınmaları için ameliyata gerek kalmaz.
Platin değil aslında titanyum ağırlıklı, vücutta hiç yan etki yaratmayan ve bir ömür boyu kalabilen malzemeler kullanilir ve bunlar MR uyumludur.
MR kimlerde kullanılamaz? Manyetik Rezonans görüntüleme yöntemi iyonlaştırıcı radyasyon yaymaz güçlü bir manyetik alan kullanır. Görüntüleme işleminin yapıldığı odada metal eşyalar bulunmamalıdır.
Çok fazla bir hazırlık gerektirmez. Ancak çekimden önce hastanın üzerindeki metal cisimlerin çıkarılması gerekmektedir. Bunlar; gözlük, bilezik, küpe, kemer ve metalik düğmesinden dolayı kot pantolon gibi eşyalardır.
Takı ve metal eşyalar: Röntgen çekimi sırasında takılarınızı, saatlerinizi, kemerlerinizi ve diğer metal eşyalarınızı çıkarmanız istenebilir. Bu nesneler, röntgen görüntüsünü engelleyebilir veya görüntü kalitesini bozabilir.
Hastalar cihaza ve cihazın bulunduğu odaya girmeden önce tüm metal eşyalarını çıkarmalıdır. Cihaz manyetik dalgalarla çalıştığı için küpe, yüzük, saat, fermuar, sutyen kopçası gibi metal parçalar tehlikeye yol açabilir.
Titanyum; ferromanyetik bir malzeme olmadığı için herhangi bir engel teşkil etmez ve endişe duymadan diş implantınz varken MR çektirebilirsiniz.
Hormon spirali (Mirena) dışındaki spirallerin konumu MR sonrasında jinekolojik olarak incelenmelidir(Gebelik korumasının sağlanması açısından). Görüntülerimin gerekli durumlarda heyet tarafından değerlendirilmesini kabul ediyorum.
MR ile uyumlu olmaz ve risk faktörü oluşturabilir. 6- Çekim boyunca hareket etmemek gerekir. Baş çekim anında hareketsiz olmalıdır. Çekimin kalitesi açısından dikkat edilmesi gerekir.
Gürültünün etkisini azaltmak için hastaya tetkik süresince kulaklık takılarak müzik dinletilmekte, böylece çekim esnasında gürültünün oluşturduğu rahatsızlık azaltılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri