Kırkı karışır inancıyla iki kırklı kadın bir arada bulunmaz. Birbirlerini görürlerse, kadınlar birbirleriyle ekmek değişirler. Bunu bebeklerin kırkı karışmasın, zayıf olmasın diye yaparlar. Bu işi yapılmazsa bebeklerin zayıf kalacağına, öleceğine inanılır.
Lohusa ve yenidoğan enfeksiyon kapmaya çok derece müsait bir durumda oldukları için, özellikle de kendileri gibi bağışıklığı o an için düşük olan başka bir bebek ve anneden hastalık kapıp/bulaştırma ihtimalleri hayli yüksek olduğu için süreç içinde bunları gözlemleyen insanların bu durumlara “kırkı karışmak” adını ...
Kırkıncı gün bitince anne ve çocuğun kötü rüyalar görmesine kırk basması denir. Bir cenaze varsa, cenazeden birisi kırklı çocuğun yanına giderse kırk basar. Kırk basarsa çocuk ölür.
Kırklama annesi banyo suyunu hazırladıktan sonra bebeği tam 40 kez suyun içerisine sokup çıkarmaktadır. Bu suyun içerisinden 40 tas bebek, 40 kas ise anne için alınmaktadır. Ayrılan bu su, banyo bittikten sonra “Ömürleri su gibi uzun olsun” denilerek anne ve bebeğin başlarından aşağı bırakılmaktadır.
Aile büyüğü banyo suyunu hazırlar. İçine taş, buğday, altın, gümüş, çeşitli mevsim çiçekleri veya gül yaprakları, nazar boncuğu atar. Suya atılacak tüm malzemelerin dezenfekte edilmesi veya temiz olması gerekir. Banyo yaptıracak aile büyüğü abdestini alır, ardından bebeğe hazırlanmış sudan 40 tas döker.
İlgili 35 soru bulundu
Kırk banyosunun yapılışı her toplumda farklı farklı usulde uygulanmaktadır. 40 banyosu yapma işlemi bazı yörelerde bebeğin banyo yapacağı su (40 tas) dolu kovanın içerisine tek tek okunan 40 buğday (pirinç) tanesini atılır ve bu suyla bebek yıkanır. Son olarak bu sudan 40 kaşık su bebeğin başından aşağı dökülür.
Suyun içine temiz kırk adet taş veya fasulye koyulur. Bunun dışında ise suya altın, gümüş, mevsim çiçekleri, nazar boncuğu, bozuk para konur. Bu malzemelerin hepsi temizlenmiş olmalıdır.
Bebeğin Yarı Kırkı Nedir? Adetlerimizden kaynaklı olarak 40 gün boyunca dışarı çıkarmadığımız yenidoğanların 20. günde banyo yaptırılmasına yarı kırk denir. Günümüzde daha çok kırk çıkarma yöntemiyle aynı olarak bilinir ve aynı şekilde yapılır. Annenin ve bebeğin iyileşme süresi olarak adlandırabileceğimiz bir süredir.
Bebeğin doğumunun kırkıncı gününe dair dinen yapılması gereken herhangi bir işlem bulunmamaktadır. Kırk gün boyunca bebeğin ve annenin evden dışarı çıkmaması, bebeğin kırkının çıkarılması gibi uygulama ve inanışların dini bir dayanağı yoktur.
Halk arasında "lohusanın mezarı 40 gün açık kalır" sözü yaygın olarak kullanılır. Bu söz bir yerde gerçekleri yansıtmaktadır. Çünkü doğum ve lohusalık döneminde ortaya çıkan hastalıklar hayatı tehdit edici boyutlarda olabilir.
Alkarısı - Türk, Anadolu ve Altay halk inancında lohusa dönemindeki kadınlara ve atlara musallat olduğuna inanılan yaratıktır. Efsanenin temeli Şamanizm'e kadar uzanır. İnanışa göre lohusaların ve yeni doğmuş çocukların ciğerleriyle beslenir. Alkarısından korunmak için çeşitli çarelerin olduğuna inanılır.
Lohusalık süresinin alt sınırı yoktur. Üst sınır ise Hanefî mezhebine göre kırk; Şâfiî mezhebine göre altmış gündür.
Bunu bebeklerin kırkı karışmasın, zayıf olmasın diye yaparlar. Bu işi yapılmazsa bebeklerin zayıf kalacağına, öleceğine inanılır.
Kırk çıkarma uygulaması, çocuğun doğumunun 39. ya da 41. gününde yaȬ pılır Erken yapıldığı vakit “bir gün çaldık” ifadesi kullanılır. Çermik'te sadece kız çocuklarının kırk çıkarma pratiği doğumlarının 39. gününde yapılır. Erkek çocukların kırkı ise 40. günde çıkarılır.
Doğumdan sonraki kırkıncı günde anne ve bebek için yapılan son tören "Kırklama"dır. Kırklama anne ve çocuğun riskli olan bu dönemi atlatmasının verdiği sevinçle yapılan bir tören olup toplumumuzda yaygın olan bir uygulamadır.
Suyun içine atılan kırk adet taş, nazar boncuğu ve altın ile önce bebek, sonra anne banyo yaptırılarak kırk çıkarma işlemi gerçekleştiriliyor. Buna "Yanlış ve sakın yapılmasın!" diyemeyiz ancak dini bir zorunluluk olarak kabul edilmemeli.
Anne ve bebeğin birbirini tanımaya çalıştığı ve baş başa geçirdikleri kırk günün ardından anne ve bebeğin yıkanmasından sonra dışarıya çıkıp gezmeleri ve sosyalleşmelerini sağlayan bir gelenektir. Dini bir adet olmamasıyla birlikte halen günümüz anneleri tarafından sıkça uygulanan bir etkinliktir.
Bunlar başta un olmak üzere şeker, pirinç, yumurta, tuz, pamuk ve bozuk paradır. Bu erzaklar küçük cam şişelere ya da tül keselere konularak süslenmektedir.
Bebek beşiğe yatırıldıktan sonra beşiğin içine bahşiş atılır” • “Lohusa ve bebeğin kırkı çıkarılır.” - Anne ve bebek 7, 20 ve 40. günlerde birlikte yıkanır. Doğumdan yirmi gün sonra, “yarı kırk çıkarma” yapılır. 20 tane küçük çakıl taşı, dua okunarak suyun içine atılır. Daha sonra anne ve bebek bu su ile yıkanır.
Bebeklere Banyodan Sonra Ciltlerine Ne Sürülmeli? Banyodan sonra tüm vücudu eğer kuruyor ise nemlendirici sürebilirsiniz. Belirgin bir kuruma yok ise hiçbir şey sürmeyiniz. Nemlendirici seçerken, içeriğinin doğal olduğuna dikkat etmenizde fayda vardır.
Uzmanlara göre bebek günün her saatinde yıkanabilir.
Geleneklere uygun bir sepet hazırlamak istersen, bu sepette olmazsa olmaz 7 nesne vardır. Bunlar; un, şeker, yumurta, pirinç, tuz, bozuk para ve pamuk. Erzakları minik cam şişelere veya çok şık tül keselere koyup süsleyebilirsin.
Yarı kırk uçurma bebeğin 20. gününde, kırk uçurma ise 40. gününde yapılır. Tamamen geleneksel bir ritüel olan yarı kırk banyosu, herhangi bir bilimsellik veya dinsel bir temel içermemektedir. Dolayısıyla dinimizde yarı kırk ile ilgili herhangi bir zorunluluk olmadığı söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri