Okçulukta libre, yayın sertliğini veya gücünü ifade etmek için kullandığımız bir birimdir. Aslında libre, bir kütle birimi olduğu için sertlik veya güç birimi olmadığından bir karışıklık da yaratmaktadır. Libre, kilogramın yüzde kırk beşine denk gelen bir kütle birimidir.
Karpowicz'e göre Müze koleksiyonunda 40 lbs-240 lbs (18-108,96 kg) arasında yay bulunmaktadır.
50 lbs 22,7 kilograma karşılık geliyor. Spor salonlarında kullandığınız 50 librelik bir ağırlık 22,7 kg değerine tekabül ediyor.
Yaylarımız 20 - 25 libre aralığında çıkmaktadır.
Yay Ölçüleri:
Dıştan Yay Uzunluğu:127cm. Libre:20-25.
İlgili 16 soru bulundu
Aslında libre, bir kütle birimi olduğu için sertlik veya güç birimi olmadığından bir karışıklık da yaratmaktadır. Libre, kilogramın yüzde kırk beşine denk gelen bir kütle birimidir. Yani bir kütle 100 libre olarak veya 45 kg olarak ifade edilebilir.
Yine, üç yay sınıfı vardır: doğrusal (veya sabit oranlı) yaylar, değişken oranlı yaylar ve sabit kuvvet yayları.
Yay çekiş sertliği ise yeni başlayanlar da yaşa bağlı olarak değişkenlik gösterir. Başlangıçta 12#- 30# libre arasında bir yay tercih etmek daha uygun olacaktır.
Okçulukta libre, yayı ne kadar çekebileceğinizi belirleyen bir terimdir. Çekmekte çok zorlandığınız bir yay yerine rahat bir şekilde çektiğiniz bir yay ile çok daha az yorulur ve daha stabil bazı atışlar da yapabilirsiniz. Rakamların ise, atış deneyiminizin önüne geçmesine izin vermemeniz gerekir.
Avcılık için Hangi Yaylar Kullanılır? Yayla avcılıkta kullanılan 3 farklı çeşit yay vardır. Bunlar; geleneksel yaylar, makaralı yaylar ve arbalettir (crossbow).
Bir pound-kuvvet, kütlesi bir pound (453,59237 gram) olan yeryüzündeki bir cismin, üzerinde bulunduğu desteğe uyguladığı kuvvettir ve 4,448222 N'a eşittir.
-Başlangıç ve hobi düzeyine okçuluk sporu gayet maliyetli bir spordur ancak profesyonel okçu olmayı düşünenler için uzun vade için bir miktar para harcaması gerekmektedir. Alınan malzemenin ömrü 5 yıl gibi bir süreyi kapsadığından uzun vade için yine maliyetli bir spordur.
Makaralı yaylar avcılık için icat edildiklerinden olimpik yaylara göre çok daha stabil atış sağlar ve çekiş yükünü makaralar taşıdığından daha konforludur. Makaralı yaylar güçlü makinelerdir ve bir makine özeni ile kullanılmalıdır. Olimpik veya geleneksel yaya kıyasla çok daha fazla özelleştirme imkanı bulunur.
Okun arkasında oku yönlendiren 3 tane tüy bulunur. Oklar 60 ila 71 cm uzunluğunda, ağırlıkları ise 20 ila 28 gram arasında olmalıdır.
Yayın boyutu: Yay sabiti, yayın boyutuna bağlıdır. Daha kalın ve kısa yaylar daha yüksek bir yay sabitine sahipken, daha ince ve uzun yaylar daha düşük bir yay sabitine sahip olabilir. Yayın geometrisi: Yayın geometrisi de yay sabitini etkiler.
Ok hızı (Archery Chrony, F–1 modeli) öz ışık kaynaklı bir süreölçerden yararlanılarak ölçülür. Yay süreölçer camından yaklaşık 1 yarda (0,91 m) uzakta yer alır. Ölçümler bu yakın yay mesafesinde ok türü, biçimi ve tüylendirme şeklinden etkilenmez.
Lamine yaylar farklı malzemelerden müteşekkil olduklarından (ağaç, fiber ve tutkal) her bir malzemenin ısıya duyarlılığı ve genleşme özellikleri farklılaşabilmektedir. KeskinYay tarafından üretilen lamine tipi yaylar bulunduğumuz coğrafyada rahatlıkla herhangi bir sorun olmaksızın kullanılabilmektedir.
Sabit stant üzerinde belli kuvvet ile plastik numuneye batırılan iğnenin derinliği ölçülerek plastiğin göreceli sertlik derecesinin tayini yapılır. Ucun gerisinde bulunan yay plastiğin sertliğine göre gerelir ve yayın gerilmesine bağlı olarka plastiğin sertliği belirlenir.
Türk yayı Türk yayı Asya kompozit yay geleneğinin zirve örneklerindendir. İslâmiyet'in ilk zamanlarında Arap oklarının mesâfesi bugünkü ölçülerle 500 metreyi geçmiyordu. Osmanlı İmparatorluğu'nda ise ok 845.5 metreye kadar fırlatılmıştır ve bu rekor hala kırılamamaktadır.
Geleneksel Okçulukta ülkemizde mesafeler, Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonunca belirlenmiş olup, puta atışlarında 18 metre ve 70 metre arasında değişmektedir. Menzil atışlarında ise amaç hedefi tutturmak değil, oku uzağa atmaktır.
Yay ve ok, esnek fırlatma aleti (yay) ve uzun mesafe gidebilen atkıdan (ok) oluşan menzilli silah sistemidir. Okçuluk, ok fırlatmak için yay kullanma sanatı, pratiği veya becerisidir.
Geleneksel Türk Okçuluğu atış tekniğinde oldukça kısa bir yay -sağlaklar için- sol elle tutulur, ok en arkasından, gez kısmından tutularak sporcunun sağ tarafa takılan tirkeşten çekilir. Yay tutan ele tutturulan ok, yayın sağında kalacak şekilde kirişe takılır (gezlenir).
Yay için kullanılabilecek en iyi ağaç hafifliği ve elastikiyeti nedeniyle pernaboue (Quilendesia echinata( dur. Konservatuvarda yaylar Avrupa'dan getirtilmektedir. Yayların kılları (at kuyruğun- dan) burada takılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri