Geç hamilelik riskleri Son yıllarda kadınlarda evlilik yaşının ve çalışma oranının artmasıyla hamile kalma yaşı ileri yaşa çekildi. İlk ya da ikinci hamilelik yaşı 30, hatta 40'a kadar yükseldi. Fakat 40 yaş ve üzerindeki her 3 kadından 1'i ilk 12 haftada düşük tehdidi altındadır.
40 yaş üstü gebeliklerde daha çok gebelik şekeri, gebelik hipertansiyonu, erken doğum, bebekte gelişme geriliği, ölü doğum ve doğum sonu kanamaları görülür. Bu nedenle genç yaş gebeliklerine göre daha sık doktor kontrollerine gitmelidirler.
Yaş faktörü kadınlarda gebe kalmayı etkileyen en önemli unsurdur. En doğurgan çağ 22-30 yaşları gösterirken özellikle 35 yaşından sonra bir azalma başlamakta, 40 yaşından sonra da hamilelik oldukça zorlaşmakta, 45 yaşından sonra ise teorik olarak mümkün olmamaktadır.
35 yaşından sonraki gebelikler ileri anne yaşı olarak tanımlanmıştır. Bu yaştan ve özellikle 40 yaştan sonraki gebelikler riskli gebelik olarak ele alınır ve daha özel ve yakın takip gerektirir.
Dünyada bir çok tüp bebek merkezi 43 yaşın üzerinde ki kadınlara tüp bebek uygulamasını kabul etmemektedir. Yazımın başında belirttiğim gibi,bu güne kadar kendi yumurtası ile tüp bebekte hamile kalan ve doğuran en ileri kadın yaşı 46 dır, dolayısı ile bu yaşın üzeri bir kere hiç denenmemelidir.
İlgili 42 soru bulundu
Kadınlarda yaş faktörü gebelik durumunu etkilese de ilerleyen yaşlarda da gebe kalınabili4r. 45 yaşından sonra teorik olarak olasılık çok düşüktür. Ancak yumurta rezervi olduğu sürece her yaşta gebe kalınabilir.
Adetten temizlendikten sonraki 2. gün adet süresine bağlı olarak adetin 7. ve 9. günlerine denk düşmektedir. Yumurtlama günü hesaplanırken adetin ilk günü baz alınır. Yumurtlama gününe yaklaştıkça gebe kalma olasılığı başlar.Gebe kalma ihtimali % 15-20 aralığındadır. Adetten 2 gün sonra gebe kalma ihtimali vardır.
İleri Yaşta Gebelik Sonucu Oluşabilecek Komplikasyonlar
İleri yaş hamileliklerde düşük riskinde 4 kat artış gözlemlenmektedir. Ölü doğum yapma riski artmaktadır. Doğan bebeklerde Down Sendromu görülme riski artmaktadır. Operatif vajinal doğum ve sezaryen doğum riski artmaktadır.
Bir kadının menopoz dönemine tam olarak girmesi için 1 yıl kadar geçmesi gerekiyor. Menopoz döneminin başlangıcı ilk 5-6 aylık dönem olur. Bu dönemde menopoz süreci tam olarak tamamlanmaz ve kadınların gebelik riski vardır. Ancak bu dönemde görülen gebelik riski çok azdır.
Evet, 45 yaşında hamile kalmanız mümkündür. Ancak, doğal yollarla hamile kalma şansınız azalmıştır. Bir kadının doğurganlık zamanı, ilk kez ergenlik döneminin sonları ile 20'li yaşları arasında başlar. 30'lu yaşların ortalarına gelindiğinde ise, çocuk sahibi olma şansınız ve doğurganlığınız azalmaya başlamaktadır.
Doğal bir biyolojik süreç olarak tanımlanan menopoz dönemi ortalama olarak 40'lı veya 50'li yaşlarda gerçekleşir. Menopoz, genellikle 3 ila 8 yıl arasında devam eden menopoz öncesi dönem olarak adlandırılan bir sürecin sonunda oluşur.
İnsan ömründe 40 yaşı önemli bir yere sahip. 40 yaş insanın güçlü olduğu ve olgunlaştığı bir yaştır. 40 yaşına gelen insan, artık mesleğinde uzmanlaşmış, hayat konusunda da yeterli imkan ve tecrübeye sahip olmuştur. Resulullah Efendimiz'in de (s.a.v) 40 yaşında peygamber olduğunu unutmayalım. "Teyze çocukları Hz.
Ancak üremeye yardımcı tedavi yöntemleri uygulanarak gebe kalmak mümkündür. Bu bağlamda gebelik için 35 yaşın üzerinin ileri yaş olduğunu söylemek mümkündür.
Anne olmak için ideal üreme yaşının 20-30 arası olduğu belirlenmiştir.
Tek seferde hamile kalma olasılığı %3-5 kadardır. Bu nedenle ilk ve tek sefer denemede hamile kalınmamasına şaşırılmamalıdır. Önemli olan yumurta çatlamasının olduğu günler başta olmak üzere düzenli cinsel birlikteliktir.
Gebe kadının yaşı, gebelik seyri ve doğum prognozu bakımından çok önemli bir faktördür. Gerek adolesan, gerekse ileri yaş gebelikleri, erken doğum eylemi riskinin artması ile ilişkili olarak kabul edilmektedir.
Erken menopozda uygulanacak en etkili yöntemlerin başında hormon tedavisi gelmektedir. Eğer cerrahi müdahale sonucunda hastanın rahmi alınmışsa yalnızca östrojen hormonu tedavisi uygulanır. Eğer böyle bir durum söz konusu değilse östrojen ve progesteron hormonu içeren ilaçlar bir arada verilir.
En yaygın işaretleri adet kanamalarının sıklığının azalması, düzensizleşmesi ve sıcak basmalarıdır. Bu belirtiler genellikle menopozdan 4 yıl kadar önce başlar. Bunların dışında uyku bozuklukları, ruh halinde dalgalanmalar, kilo artışı olabilir.
Hiç çocuk sahibi olmamak: Hamilelik, özellikle birden fazla hamilelik, menopozu geciktirebilir.
Hamilelik sürecinde en riskli dönemlerden biri ilk 12 haftadır. 12. haftanın tamamlanmasının ardından düşük riski azalır. Gebeliğin 20. haftasından sonra ise düşük riski daha da düşer.
23. haftalık gebelikte bebeğin hareketleri belli olur mu? Kendi büyüklüğüne göre yeri daha geniş olduğu için uyumadığı zamanlarda son derece hareketlidir ve anne adayı artık bu hareketleri çoğunlukla hissedebilmektedir. Yaşam (viabilite) sınırı olan 24 haftaya artık 1 hafta kalmıştır.
En son korunmasız ilişkiden sonra zamanında, normal miktarda adet görmüş bir kadın gebe değildir. Ama adet miktarı, süresi, kanama şekli normal adetten farklı ise, kişi bir farklılık hissetmişse gebelik yönünden analiz gerekir.
Adet döneminde hamile kalınır mı sorusunun cevabı evet olarak belirtilebilir. Adet döneminin ilk günlerde gebelik oluşma olasılığı çok düşüktür. Ancak adet döneminin son günlerine doğru cinsel ilişki yaşayan kadınlarda bir gebelik oluşma olasılığı daha yüksek olur.
Yumurtlama dönemi, hamile kalmak isteyen çiftler için büyük önem taşır. Normal bir adet döngüsünde, yumurtlama genellikle adetin 14. gününde gerçekleşir. Bu nedenle, adet döneminin başlangıcından itibaren ortalama 10-14 gün sonrasına kadar ilişkiye girilmesi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri