İskenderiye Kütüphanesi, MÖ 3. yüzyılın başlarında Mısır'ın İskenderiye kentinde Ptolemaios hanedanı tarafından kurulmuş olan antik kütüphanedir. İskenderiye Müzesi olarak bilinen araştırma enstitüsünün bir bölümü olarak inşa edildi. İnsanlık tarihinde meydana getirilmiş önemli eserlerden biridir.
Osmanlı devrinde ilk büyük saray kütüphanesi Sultan Orhan'ın Bursa'da kurduğu zengin kütüphanedir. Bu kütüphane 1402'de Timur işgali esnasında yanmıştır. Fatih döneminde tam 14 kütüphane kurulmuştur. İstanbul'un ilk bağımsız kütüphanesi olan Köprülü Fazıl Mustafa Paşa Kütüphanesi 1678 yılında kurulmuştur.
Abdülmelik'in bu kütüphaneyi teşkilâtlandırdığı ve bir kütüphaneciyle bir müstensih tayin ettiği kaydedilmektedir. Sem'ânî'nin Kitâbü'l-Ensâb'ında burada görevli kütüphanecinin adının Sa'd olduğu kaydedilmektedir. Görevi “sâhibü'l-mesâhif” olarak belirtilen Sa'd, adı günümüze ulaşan ilk müslüman kütüphanecidir.
Asur Bani Pal kitaplığı, bilinen ilk kütüphanedir. Yani ilk kütüphane Asurlular tarafından kurulmuştur.
Böylece Hititler'in, başkentleri Hattuşa'da (Boğazköy, Çorum) kil tabletlerden oluşan arşiv nitelikli ilk kütüphaneyi oluşturdukları ortaya çıkmış. Hitit kraliyet arşiv-kütüphanesi, Anadolu'nun bugüne kadar bilinen ilk kütüphanesi.
İlgili 31 soru bulundu
Kütüphaneyi ilk kuranların Babilliler olduğunu biliyoruz. Kimi tarihçiler, MÖ 1700'ü gösterirler Babillilerin kütüphane kurdukları tarih olarak. İlk kütüphanecinin de Demetrius olduğu söylenir.
İlk kütüphane Selçuklu Türkleri devrinde Emir Şemsettin Altınapa tarafından İplikçi Medresesi'nde açılmış, bundan sonra Nizamiye Hankâhı'nda ve Sadreddin-i Konevî Medresesi'nde, Kutlu Melek Hatun tarafından ise Atabekiye Medresesi civarında çok sayıda kütüphaneler kurulmuştur.
Asur Devleti Hükümdarı Asurbanipal tarafından M.Ö. 625 yılında kurulan Ninova Kütüphanesi bilinen en eski kütüphanedir. Yapılan kazılar neticesinde elde edilen ve bu kütüphanede bulunan çivi yazısıyla yazılmış kil tabletlerden 20.000 kadarı bugün İngiltere'deki British Museum koleksiyonları arasında yer almaktadır.
Bilinen en eski kütüphane Asur imparatorluğunun merkezi olan Ninova'daki krallık kütüphanesidir. Kütüphane olduğu kesinlikle kanıtlanabilen, dünyanın ilk kütüphanesidir.
İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan kütüphane, dünyanın en büyük kütüphanesi statüsüne sahiptir. Kütüphane de kitap, el yazması, ses kaydı ve dergilerden oluşan yaklaşık 170 milyon eser vardır. Bunun yanı sıra 8 milyon parçacık pul koleksiyonu vardır.
3. Cordoba (Kurtuba) Kütüphanesi
Müslüman İspanya'da kurulan en önemli kütüphane şüphesiz Kurtuba'daki saray kütüphanesidir. Başlangıçta yavaş gelişen bu kütüphane halife II. Abdurrahman, III. Abdurrahman ve özellikle II. Hakem devrinde gelişerek Ortaçağ İslâm dünyasının en büyük kütüphanelerinden biri haline gelir.
Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü - T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
İskenderiye Kütüphanesi'ndeki tüm eserler şehrin hamamlarına dağıtılarak yaktırıldı ve böylece insanlık tarihinin bu bilim ve kültür hazinesi yok oldu.
İstanbul. Türkiye'nin devlet eliyle kurulan ilk kütüphanesi Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Sultan 2. Abdülhamid'in direktifleriyle 24 Haziran 1884 tarihinde, Beyazıt Külliyesi'nin imaret kısmında hizmete açıldı.
Beyazıt Devlet Kütüphanesi (eski adı:Kütüphane-i Umumî Osmanî), Bayezid Camii ve tarihî Sahaflar Çarşısı yakınında, Beyazıt Meydanı'na bakan iki tarihi binada 1884 yılından beri araştırmacılara hizmet veren kütüphanedir. Türkiye'de devlet eliyle kurulan ve oluşum şartları bütün ayrıntılarıyla bilinen ilk kütüphanedir.
1884'te devlet eliyle kurulan ve kuruluşu ayrıntılarıyla bilinen ilk kütüphanedir. Kütübhâne-i Umûmî-yi Osmânî adıyla kurulmuş olan kütüphane bir süre de Bayezid Umumi Kütüphanesi olarak adlandırılmış, adı 1961'de Beyazıt Devlet Kütüphanesi olarak değiştirilmiştir.
1914-1918 arasında İzmir Valisi Rahmi Bey, kütüphane ile yakından ilgilendi. Üzerinde kütüphane binası ve kütüphaneye gelir sağlayacak tesisler inşa edilmesi için arsa tahsis etti. Binaların proje ve planları Kolordu Mimarı Tahsin Sermet Bey'e yaptırıldı.
Hz. Ömer döneminde, 642 yılında Amr b. As tarafından şehrin fethedilmesinden sonra halifenin emriyle İskenderiye Kütüphanesi'nin yıkıldığı, içindeki kitapların da aylar boyu şehrin hamamlarını ısıtmak için yakıldığı şeklinde bir hikâye anlatılır.
Arapçada "kütüb" kelimesi kitaplar demektir. Yani kitap kelimesinin çoğulu kütübtür. Kütüphanelerde de bir çok kitap bulunması nedeniyle kitaphane değil kütüphane kelimesi kullanılmıştır.
Asur Devleti'nin merkezi olan Ninova; Dicle nehrinin karşısında ve doğu yönünde, Musul'un yanıbaşındadır. Ninova şehrini kuran Ninova veya Ninos. Ninova;, Asurluların hükümdarı olup 52 sene hükümran olmuştur. Asur Devleti yaklaşık 1300 yıl varlığını sürdürmüştür.
Bergamon Kütüphanesi, Attalos Kralı II. Eumenes (hükümdarlığı M.Ö. 197-159) tarafından Pergamon (aynı zamanda Pergamum) şehrinde kurulmuş ve Mısır'ın İskenderiye şehrindeki kütüphaneden sonra en tanınmış ve saygın bilimsel bir merkez haline gelmiştir.
Günümüzde de dünyanın en büyük gençlik kütüphanesi olma özelliğini taşıyan Uluslararası Gençlik Kütüphanesi (UGK), 1948 yılında Jella Lepman tarafından Alnamya 'nm Münih kentinde kuruldu.
Günümüzdeki binanın projesi Cumhuriyet devri mimarisinin önemli isimlerinden Sedad Hakkı Eldem ve Hamdi Şensoy tarafından tasarlanmıştır. Cumhuriyet döneminin modern mimarisine damgasını vuran Sedad Hakkı Eldem mimari üretiminin yanı sıra mimarlık tarihine ve kuramına dair birçok çalışmaya imza atmıştır.
İkinci Mahmud döneminin devlet adamlarından Mehmet Necip Paşa tarafından 1827'de İzmir'in Tire ilçesinde inşa ettirilen Necip Paşa Kütüphanesi, 1800'ü el yazması 5 bin 156 kitapla hizmet vermeyi sürdürüyor.
Özet. Beytü'l-Hikme (Arapça: بيت الحكمة, anlamı: Hikmetler evi), Abbasiler tarafından, 800'lü yılların başında, Bağdat şehrinde kurulan kütüphane ve çeviri merkezinden oluşan bir bilim merkezidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri