değerlendirilmesi, Hasta veya yaralının hava yolunun açıklığı sağlandıktan sonra solunum seslerini dinleyip solunum hareketlerini izleyerek ve solunumunu hissetmeye çalışarak solunumun olup olmadığı değerlendirilir (Bak- dinle- hisset yöntemi).
10- Hasta/yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: · Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, · Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
Bak-Dinle-Hisset Yöntemi
Bu sayede kişinin nefes alıp almadığının kontrolü yapılır ve buna göre ilk yardım uygulaması yapılır. Hasta nefes alıyorsa mevcut durum değerlendirmeli, solunum yoksa yorulana kadar ya da kalp atışı gelene kadar kalp masajı yapılmalıdır.
10- Hasta / yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüsün üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
İlgili 39 soru bulundu
İlkyardımcı yalnız ise yetişkin kişilerde solunum kontrolünden (BAK-DİNLE-HİSSET) sonra, çocuk ve bebeklerde ise Temel Yaşam Desteğini (Suni solunum ve Kalp masajı) 5 tur yaptıktan sonra kendisi 112'yi arar.
Bebeğin solunum yapıp yapmadığı Bak – Dinle – Hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir. Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır. Eğilip kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
Bilinci kapalı kişilerde dil arkaya düşüp hava yolunu tıkayabilir. Ya da herhangi bir yabancı ( kum ,toprak , diş protezi v.b.) madde solunum yolunu tıkayabilir. Bu durumda baş geriye itilip çene yukarı kaldırılarak soluk yolu açılır.
Yarı Oturur Pozisyon Nedir: Bilinci açık solunumu olan fakat soluk alıp vermekte güçlük çeken H/Y' ya rahat nefes alıp vermesini sağlaması amacı ile verilen pozisyondur.
Hasta sırt üstü olacak şekilde dümdüz yatırılır. Yaralının bacakları yaklaşık 30 cm. kadar yukarı kaldırılır. Hastanın bacaklarının altına destek olması için çarşaf, battaniye, yastık, kıvrılmış giysi gibi bir cisim konulur. Kişinin üstü örtülerek ısınması sağlanır.
Hastanın vücudunda, burun veya ağız çevresinde herhangi bir kanama bulunuyor ise, gerekli önlemler alınarak hemen durdurulması sağlanmalıdır. Bütün önlemler acil bir şekilde alındıktan hemen sonrasında şok pozisyonu vermek için geçilmelidir.
Eğer kalbin durduğuna kanaat getirilirse, 30 kere sternum alt yarısının ortasına kalp masajı yapılır ve 2 kere de ağızdan nefes üfleme uygulanır. Kompresyon dakikada 100-120 defa olacak şekilde yapılmalıdır ve her kompresyonda göğüs minimum 5 cm inmeli, 6 cm'i geçmemelidir.
30) Baş çene pozisyonu verirken nelere dikkat edilmelidir? Bir el alında, diğer elin iki parmağı çenede olmalıdır. Baş geriye doğru itilir. Çok dikkatli ve hassas davranmalıdır.
Alına konan elin baş ve işaret parmağıyla burun kanatları sıkılır. Ağız hastanın ağzına tam kapatacak şekilde yerleştirilir. İki kez derin nefes alınarak hastanın akciğerleri şişecek şekilde soluk verilir. Hastanın dışarı çıkardığı hava solunmaz.
Hava yolu açıklığı sağlandıktan sonra, hasta veya yaralının solunumuna bakarak; dinleyerek ve hissederek solunumun olup olmadığı, 5–10 saniye içinde kontrol edilir.
İlk yardımın ABC'si
Bilinç kontrol edilmeli, kapalı ise aşağıdakiler hızla değerlendirilmelidir: A: Hava yolu açıklığının sağlanması ve rahat nefes alıp vermeyi kolaylaştırma. B: Solunumun olup olmadığının değerlendirilmesi. C: Nabız olup olmadığının kontrol edilmesi.
Yaralı alnından bastırarak çeneden kaldırılır ve baş geriye doğru itilerek Baş geri- Çene yukarı pozisyonu verilmesi gerekmektedir. - Eğer yaralı olan kişinin bilinci kapalı fakat solunum ve nabzı varsa Koma pozisyonuna getirilmesi gerekmektedir.
Bak Dinle Hisset Yöntemi 10 sn Nasıl Verilir? : Güvenlik, kontrol ve olay yerinde hakimiyet sağlanır. Bilinç kontrolü yapıldıktan sonra bilinç yoksa 112 aratılır. Sıkan giysileri varsa açılır, ağzı açılıp bakılır.
Silvester metodu:Bu metodda hasta sırtüstü yatırılır, ilkyardımcı yaralının baş tarafına geçer, ellerinden tutup her iki yana ve yukarıya doğru açar, bu şekilde yaralı nefes almış olur, sonra yaralının ellerini bırakmadan göğsünden bastırır, bu şekilde yaralı nefes vermiş olur.
Hastanın yanında veya arkasında durulur. Bir elle göğsü desteklenerek öne eğilmesi sağlanır. Diğer elin topuğu ile hızla 5 kez sırtına (kürek kemikleri arasına) süpürür tarzda vurulur. Tıkanıklığın açılıp açılmadığına bakılır, açıldıysa işlem durdurulur.
Ani kalp durması olarak ifade edilen kardiyak arrest bir anda ve hızlı bir şekilde gerçekleştiği için kişi herhangi bir şey hissetmeyebilir ancak bazı durumlarda göğüs ağrısı, kalp çarpıntısı ve nefes darlığı gibi semptomlar görülebilir.
Kalp durması hızlı ve şiddetlidir: Bilincinizi kaybedersiniz, nabzınız atmaz ve nefes alamazsınız. Olmadan hemen önce yorgunluk hissi, baş dönmesi, halsizlik, nefes darlığı olabilir. Bayılabilir veya göğüs ağrınız olabilir.
Tüketilen besinler, sigaradan uzak durmak, egzersiz yapmak, stresten kaçınmak en çok bilinenler. Ancak son zamanlarda trend olan, üzerine akademik çalışmalar da yapılan nefes egzersizleri, kalp yogası, kalp meditasyonu kalp sağlığına iyi gelebiliyor ve kalbi rahatlatabiliyor.
Kazazede düz ve sert bir yerde sırt üstü yatırılır. Ayaklar yukarıya kaldırılır, üstü örtülür, baş yana çevrilir. Üstünü örtmekle vücut sıcaklığı korunur, başını yana çevirmekle dilin solunum yolunu tıkaması ve kusma olursa akciğerlere kaçması önlenmiş olur.
Hasta/yaralıya koma pozisyonu verilir , Yardım çağrılır (112), Sık sık solunum ve nabız kontrol edilir, Yardım gelinceye kadar yanında beklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri