SUYUN ÇÖZÜCÜ ÖZELLİĞİ Dipolar özelliğinin bir sonucu olarak su, diğer sıvılardan çok daha iyi bir çözücüdür. Kristal haldeki tuzlar ve diğer iyonik bileşikler kloroform ve benzen gibi apolar çözücülerde çözünmezler halbuki su içinde kolaylıkla çözünürler.
Saf su iyi bir çözücü mü, Saf suyun çözücü özelliği vardır. Ancak temas ettiği yere göre değişir. Aç bir sudur. Korozatif özelliktedir.
Saf su; kimya, ilaç, temizlik ve laboratuvar gibi alanlarda kullanılır.
İnsan eli ile oluşturulan saf su hipotonik özellik gösterebilir. Bu özelliği de hücre ile temasında hücreye zarar verebilir, hücreyi şişirebilir ve patlatabilir. Bu durumlar oluşabileceği için saf su insan için zararlı bir madde olarak uzmanlar tarafından açıklanmıştır.
Evlerimizde veya herhangi bir ortamda tükettiğimiz sular kesinlikle bir saf su değildir. Saf su içerisinde mineral veya herhangi bir element barındırmadığı için içilemez. Saf su daha çok ilaç, kimya, dezenfektan, deterjanlar veya laboratuvar gibi alanlarda kullanılabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Açılan şişe ve damacana içerisinde uzun süre tüketilmeden bekletilen veya bardakta bekleyen su bayatlayabilir. Hem musluk suyu hem de şişe veya damacanada satılan içme sularının içerisinde sağlığı tehdit eden bazı maddeler bulunabilir veya su bekledikçe oluşabilir.
Arıtma sonrası elde edilen bu tür sular, neredeyse saf ya da damıtılmış su niteliği taşıyor. Saf su, sağlıklı ve doğal demek değildir.
Kaynamış su saf su mudur, Kaynamış su safsu değildir.
Antifrizi seyreltmek için de saf su kullanılır. Saf suda kireç olmadığından ince kanalların tıkanması engellenir.
Saf suyun içinde yosunun olabilmesi için birtakım moleküllere ihtiyaç var. Bunlar aminoasitler olabilir, bitki kökenli maddeler olabilir. Dolayısıyla su yosun tutmuşsa eğer saf su değildir. Yeraltından gelen sular bu özelliği göstermiyor ama göletin, derenin kenarındaki su o nedenle yosun tutar.
Arıtılmış su ile duş alınır mı konusunda ise kesinlikle evet cevabı verilir. Temiz ve hijyenik su sayesinde cildimiz pürüzsüz hale gelir. Bu sayede gereken mineral ve vitaminler alınır. Su arıtma muslukları sayesinde sadece mutfağınızda değil banyonuzda da arıtılmış suyla buluşabilirsiniz.
Kozmetik, otomotiv, içecek, tekstil gibi sektörlerde de saf su kullanılır. Uyku apnesi için kullanılan cihazlarda veya hava nemlendirici cihazlarda da saf su kullanılır. Tıp alanında özellikle enjeksiyon sırasında kullanılan ilaçlar sıklıkla saf su ile seyreltilerek uygulanır.
0 ile 7 aralığında besin değerleri asidik, 7 ile 14 aralığındaki besin değerleri de bazik olarak adlandırılır. Saf suyun pH değeri ise 7, yani nötr şeklindedir. Gün içerisinde tüketilmesi gereken ve insan vücudu için daha sağlıklı olduğu kanıtlanan su pH değeri, 7,2 ile 8,5 arasında olmalıdır.
Herkesin bildiği en iyi çözücü olma özelliğine sahip madde sudur. Bilindiği gibi pek çok katı, sıvı ya da gaz madde su içerisinde kolay bir şekilde çözünebilmektedir. Alkollü su, deniz suyu, çay, şekerli su, mürekkepli su, kola çözeltilere örnek olarak verilebilir.
Suyun 0 derecede donması için deniz seviyesinde olmasına gerek yoktur. Herhangi bir düzenekle 1 atmosfer basınç altında da 0 derecede donabilir. Asıl soruya gelirsek; suyun içindeki bazı yabancı maddeler (tuz, şeker , minareller v.b) suyun kaynama noktasını yükseltir ve donma noktasını düşürür.
Su iyi bir çözücüdür. 1 oksijen atomu, 2 hidrojen atomuna simetrik olmayan bir şekilde bağlanmaktadır. Bu simetrisizlik durumu dengesiz bir yük dağılıma sebep olmakta ve bu da su molekülüne polar, yani kutuplu bir özellik kazandırmakta, suyun bu özelliği çok iyi bir çözücü olmasını sağlamaktadır.
Durulama Sırasında Saf Su Kullanmak, Kurutma Gerektirmez!
Normal su ile durulama sonrasında araç yüzeyinde kalan partiküller, yukarıda değindiğimiz üzere leke oluşumuna neden olur. Kurulama yapılmazsa otomobilin tüm yüzeyleri için bir tehdit oluşturur.
Yağmur Suyu Kalitesi:
Hava içinde bulunan su buharını teorik olarak “saf su”, yani saf H₂O olarak kabul edebiliriz. Yağmur damlası da bu saf su buharının yoğunlaşması ile meydana geldiğine göre, yağmur damlasını da teorik olarak “saf su” olarak kabul etmemiz mantıklıdır.
Kireçli suyun içerisinde demir, çinko, manganez, alüminyum gibi metaller de bulunduğundan kireçli sular oldukça serttir. Bu nedenle sürekli kireçli su içmek zararlıdır. Musluktan akan içme suyu olsa bile insan sağlığı için iyi değildir. Vücuda çok fazla magnezyum mineralinin girmesi ishal oluşumuna neden olur.
Bu konuda yağmur suyunu örnek gösterebiliriz. Saf suyun içinde mineral bulunmadığı için tadı yavandır ve ağızda burukluk bırakır. Normal suyun içinde mineraller bulunduğundan dolayı iletkenlik sağlamaktadır. Saf suyun içerisinde sadece su olduğundan dolayı iletkenlik en azdır.
Suyu 2 ya da 3 dakika boyunca kaynatarak içerisindeki bakteri ve mikroorganizmaları öldürmek mümkündür. Su kaynatıldığında suyun içerisindeki faydalı mineraller zarara uğramaz. Fakat içme suyunu kaynatarak arıtıyorsanız dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Suyu çok uzun süre kaynatmak, suyun tadını bozar.
Saf suyu, bir bardağa konulması halinde, bakılarak ayırt etmek mümkün değildir. Ancak içilirse saf su olduğu anlaşılır. Çünkü içerisinde mineral bulunmadığından dolayı, ağızda yavan ve buruk bir tat bırakır. İçilmesinde zarar yoktur ancak yarar da yoktur.
Su arıtma cihazları ile sağlanan arıtma su bu maddeleri barındırmaz. Arıtma su ne musluktaki ne de damacanadaki zararlı maddeleri barındırır. Bu sebepten ötürü de son derece sağlıklı kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra filtrelenmiş, arıtılmış suların birçok hastalığın oluşumunu engellediği de bilinmektedir.
Kısaca söylemek gerekirse kaliteli bir su arıtma cihazı sağlığınızı tehlikeye atmamaktadır. 'Arıtma su sağlıklı mı? ' başlığı kapsamında söylemeliyiz ki musluk ve damacanaya kıyasla su arıtma cihazları daha sağlıklıdır. Çünkü musluklarımızdan gelen suyun içerisinde kireç ve klor tarzı maddeler bulunmaktadır.
En sağlıklı su arıtma sistemi olarak kabul gören ters ozmoz su arıtma sistemleri dünyanın hemen her yerinde doktorlar tarafından öneriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri