SATSO Ticaret Portalı - Nace Kod : 42.11.01-Oto yollar, kara yolları, şehir içi yollar ve diğer araç veya yaya yollarının inşaatı kategorisi altındaki firmalar.
42.11.02 nolu NACE kodunuza göre “Yol yüzeylerinin asfaltlanması ve onarımı, kaldırım, kasis, bisiklet yolu vb.lerin inşaatı, yolların vb. yüzeylerin boyayla işaretlenmesi, yol bariyeri, trafik işaret ve levhaları vb.nin kurulumu gibi yol, tünel vb. yerlerdeki yüzey işleri” ile uğraşıyorsunuz ve işyeriniz “çok ...
NACE Kodu Nasıl Alınır? Oluşumların NACE kodu alabilmek için başvurabileceği en kolay yöntem internet vergi dairesi üzerinden barkodlu bir vergi levhası alınabilir. Vergi levhası üzerinde bulunan 'Ana Faaliyet Kodları' bölümünde NACE kodu bulunur.
Avrupa Birliği'nde Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması anlamına gelen NACE kodu, iş yerlerinin çalıştıkları alanlara göre tehlike sınıflarını belirleyen sistemin oluşturduğu altı haneli bir koddur. Bu sebeple altılı faaliyet kodu olarak da bilinir.
NACE kodu iş yerinizin tehlike derecesini göstermektedir. İş yerinizin tehlike derecesini (çok tehlikeli, tehlikeli, az tehlikeli) öğrenerek iş güvenliği gerekliliklerini yerine getirmeniz, işinizi sorunsuz sürdürmenizi de sağlar.
İlgili 35 soru bulundu
Şirketler, sahip olduğu 1 adet ana NACE kodunun yanı sıra 4 adet yan NACE kodu belirleyebilecektir.
Vergi levhasında NACE kodu nerede yazar? Bir iş yerinin vergi levhası üzerinde ana faaliyet kodu ve adı kısmı yer alır. Bu kısımdaki altı satırı bulunan kod altı faaliyet ya da diğer adı ile NACE kodudur.
Eğer meslek kodu bildirilmez veya yanlış bildirilirse işverenlere idari para cezası verilir. Bu para cezası asgari ücretin %10'u şeklindedir.
Şayet bakanlığa beyan edilen NACE Kodunun yanlış olduğu belirlenmişse, imtiyaz sahibinin vergi dairesinde düzeltilmesini sağlaması ve sonrasında ise yine kayıtlı olduğu ilin ticaret odasına tebliğ etmesi gerekiyor. Firmaların aynı alanda faaliyet gösteren merkezleri ve şubeleri için de kod başvurusu yapması gerekiyor.
Uygulama iç genelgesinde yer aldığı şekliyle; “Mükellefin fiilen iştigal ettiği ana faaliyet alanına ve dolayısıyla olması gereken ana faaliyet koduna ilişkin çalışmalarını başvurudan itibaren 15 gün içerisinde sonuçlandırır.
Her iş kolu farklı 6 haneli rakamlar grubuna sahip olduğundan altılı faaliyet kodu olarak da geçer. Başlangıçtaki iki rakam genel meslek grubu adını, sonraki dört rakam ise alt faaliyet alanını tanımlar. Örneğin; e-ticaret ilgili NACE kodu daima 47.91.14 rakamına tekabül eder.
İLAVE NACE kodu eklenmesi için;
İstenen NACE kodunun yer aldığı mükellefiyet yazısı alınması ve Ticaret Odası Başkanlığı'na hitaben yazılmış dilekçe ile müracaat edilmesi gerekmektedir. Eklenmesi istenen NACE kodunun şirket amaç konularında yer alması gerekiyor.
Türkiye'de ise NACE kodları, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hazırlanan Türkiye Ekonomik Faaliyet Sınıflandırması (TEFS) listesi kullanılarak belirlenir. TEFS listesi, işletmelerin faaliyetlerini 21 bölüm ve 732 alt sektöre göre sınıflandırır.
Ayrıca, Faaliyet Konusu Oto alım satım işi olacak (Nace Kodu: 45.11.11 )) Mesleki Yeterlilik Belgesini Almış Belge Sahiplerinin de 31.12.2019 Tarihine Kadar Ticaret İl Müdürlüğüne İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Yetki Belgesini Almak İçin Başvuruda Bulunmaları lazımdır.
Çok tehlikeli sınıfta ise; maden işletmeciliği, krom, bakır, kurşun, manganez üretimi, taş ocakları, radyasyon alanları, kimyevi alanlar, ağır metaller, patlayıcı maddelerin olduğu alanlar gibi sektörel faaliyetler dahildir.
SATSO Ticaret Portalı - Nace Kod : 71.11.01-Mimarlık faaliyetleri ve mimari danışmanlık faaliyetleri kategorisi altındaki firmalar.
Bu işlem için işyeri şifresiyle SGK'nın resmi web sitesine giriş yapılarak NACE Kodu değişikliği sayfasından yeni NACE kodunun seçilmesi gerekmektedir. Değişiklik talebinin SGK tarafından yapılacak incelemeler sonucunda uygun görülmesi durumunda SGK sisteminde işyerinin NACE kodu değiştirilir.
Kurumunuza dilekçe yazabilirsiniz. Kurum bu durumu farkettiğinde Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yazarak düzeltebilir.
Kuruluşta ana faaliyet konusu için tek NACE kodu yazılmalı, tescilden sonra önce maliyeden işletilmesi koşulu ile İTO merkez de üyelik işlemleri müdürlüğünden NACE kodları eklenmesi dilekçe ile talep edilebilmektedir, konu hakkında ilgili odadan bilgi alınması yerinde olacaktır.
İş kurma sürecinin olmazsa olmaz kavramlarından biri NACE kodudur. Yeni bir iş kurmak istiyorsanız öncelikle mutlaka yapacağınız faaliyetin dahil olduğu NACE kodunu öğrenmeniz gerekmektedir. NACE kodu, Avrupa Birliği'nde “Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması” anlamına gelmektedir.
Bağlı olunan vergi dairesinden, talep edilen faaliyet kodunun vergi levhasına işletilmesi, Odamıza hitaben yazılan NACE talep dilekçesi ekine vergi levhası eklenerek [email protected] e-posta adresine gönderilmesi veya İTO Merkez Üyelik Hizmetleri Müdürlüğü'ne müracaat edilmesi gerekmektedir.
NACE Kodu Nasıl Okunur? NACE kodu, hiyerarşik, dört seviyeli bir yapı içinde alt bölümlere ayrılmıştır. En üst düzeydeki kategorilere bölümler denir. Kodun ilk iki rakamı bölümü tanımlar, üçüncü rakam grubu tanımlar ve dördüncü rakam sınıfı tanımlar.
NACE kodu, işyerinin faaliyet alanını ve bununla bağlantılı olarak işyeri tehlike sınıfı bilgisini veren bir koddur. Yeni bir işyeri açarken işyerini Ticaret Odası'na kaydettirmeden önce NACE kodunu mutlaka öğrenmeniz gerekir. Doğru NACE kodu belirlendiğinde işyeri tehlike sınıfı da doğru tespit edilebilir.
İşletmenin faaliyet kodu olarak ifade edilebilen NACE kodu; 6 haneli ve işyerinin yaptığı işin tanımlanıp sınıflandırılmasını sağlayan bir koddur. NACE kodu şirket kuruluşunda belirlenir ve şirket sözleşmesi ile bu kod arasında uyum olmalıdır.
46.21.01 Hayvan yemi toptan ticareti (kuş yemi, yemlik kökleri, yemlik kıvırcık lahana, darı, kaplıca, yonca, yemlik mısır vb. ile kepek, kırma, küspe, vb.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri