MEVZUAT Bir ülkede yürürlükte olan yasa, tüzük, yönetmelik vb. bütünü.
Bir kuruluşun çalışma yöntemini belirleyen kuralların tümü. Bu kuralların yazılı olduğu belge, talimatname. Yasa ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak amacıyla hazırlanan, düzenleyici kuralların yazılı olduğu resmî belge.
Yönergeler bir kurum, örgüt veya işletme içerisinde uygulanan yöntem ve süreçlere yöneliktir. Yönetmelikler bazen kurum dışındaki 3. kişilerin de bilmesi gereken uygulama ve kuralları içerirler. Yönergeler, daha çok uygulamaya yönelik prosedür ve etapları anlatırlar.
Yönetmelik :
Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerince, kanun ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak için çıkarılır. Tüzüklerden farklı olarak yönetmelikler için belli bir şekil şartı getirilmemiştir.
GENELGE :YASA VE YÖNETMELİKLERİN UYGULANMASINDA YOL GÖSTERMEK, HERHANGİ BİR KONUDA AYDINLATMAK, DİKKAT ÇEKMEK ÜZERE HAZIRLANAN DÜZENLEYİCİ İŞLEMLERDİR. YÖNERGE : YÖNETMELİKLERDE DEĞİNİLMEYEN KONULARA AÇIKLIK GETİRMEK İÇİN DÜZENLENEN RESMİ BELGE.
İlgili 45 soru bulundu
Hukuk düzenimizde normlar hiyerarşisi Anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik ve adsız düzenleyici işlemler olarak sıralanmakta ve denetime esas hiyerarşi de bu şekilde kabul edilmektedir.
Bu dört norm Türk hukuk sisteminin normlar hiyerarşisi olup Türk mevzuat sistemi aynı zamanda yürütme organlarınca yayımlanarak yürürlüğe giren genel tebliğ, tebliğ, genelge, yönerge gibi adsız düzenleyici işlemlerden de oluşur. Genel bir kural olarak kanunlar Anayasa'ya, yönetmelikler de ilgili kanuna aykırı olamaz.
Yönetmelikler; Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerinin kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla çıkardıkları yazılı hukuk kurallarıdır.
Parlamentoların kabul ettiği genel, sürekli ve zorunlu hukuki düzenlemelere kanun (yasa) denir.
İdarî bir işlem olan yönetmeliklerin denetimi idarî yargıda yapılmaktadır. Bakanlıkların yönetmelikleri ile kamu kuruluşlarının ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ülke çapında uygulanacak yönetmeliklerinin yargısal denetimi, ilk derece mahkeme olarak Danıştay'da yapılmaktadır.
“Anayasamızın 113 üncü maddesi “bakanlıklar ve kamu tüzel kişiliği kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla yönetmelikler çıkarabilirler.
Kanun ile ilgili olan bir alanda yönetmelik çıkartma yetkisi Cumhurbaşkanına, kamu tüzel kişiler ya da bakanlara ait olarak belirtilmektedir. Ancak Bakanlar Kurulunun çıkarmış olduğu yönetmeliklere Cumhurbaşkanının imza atması gerekmektedir.
Tüzük için yetki kanununa ihtiyaç duyulmaz. KHKnin yargısal denetimi Anayasa Mahkemesi tarafından, Tüzüklerinki Danıştay tarafından yapılır. Yönetmelikler, tüzüklerden farklı olarak çok daha dar ve özel bir alanı kapsar, Danıştayın incelemesine gerek yoktur. Bakanlıklar ve kamu tüzel kişileri tarafından çıkarılırlar.
- Kanun, yasa. - Kanun Hükmünde Kararname. - Tüzük. - Yönetmelik.
Bir kurum, işletme ya da alanda geçerli olan hukuk kurallarını kapsayan kurallar bütününe mevzuat adı verilmektedir. ''Mevzuatta yeri yok'' ya da ''Mevzuatın gerektirdikleri'' gibi cümleleri özellikle devlet dairelerinde ve birçok kurumda gündelik hayatlarımızda duyabiliyoruz.
Dr. Erdoğan Teziç'e göre Anayasa tüzük çıkarmaya Bakanlar Kurulunu yetkili kıldığına göre ve yönetmelik yetkisini düzenleyen 124. madde Bakanlar Kurulunu saymadığına göre, Bakanlar Kurulu yönetmelik çıkaramaz.
Asıl (Bağlayıcı) Kaynaklar; yazılı kaynaklar olan Anayasa, Kanunlar, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, Milletlerarası Anlaşmalar, Yönetmelikler, Genelgeler ile yazısız kaynak olan Örf ve Adet Hukuku'dur. Bağlayıcı olmayan yardımcı kaynaklar ise içtihatlar ve doktrinlerdir.
TTK'nın 419/2 maddesi gereği, anonim şirket yönetim kurulu, genel kurulun çalışma esas ve usullerine ilişkin kuralları içeren, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından asgari unsurları belirlenecek olan bir iç yönerge hazırlar ve genel kurulun onayından sonra yürürlüğe koyar[1]. Bu iç yönerge tescil ve ilan edilir.
Arapça wḍˁ kökünden gelen mawḍūˁāt موضوعات “konulmuş olanlar, konular” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça mawḍūˁ مَوضُوع “konulmuş, vazedilmiş, konu” sözcüğünün +āt ekiyle çoğuludur. Daha fazla bilgi için mevzu maddesine bakınız. Modern anlamı "vazedilmiş kanun ve kurallar" düşüncesinden türemiştir.
Mevzuat ve piyasalarla ilgili en önemli ikinci bilgi kaynağı ise www.imkb.gov.tr adresinde bulunan İMKB'nin internet sitesi.
Türkiye mevzuatı, Türkiye'de yürürlükte olan yasa, cumhurbaşkanlığı kararnamesi, tüzük ve yönetmelik gibi hukuki düzenlemelerin hepsini ifade eder.
Mevzuat ve Yönetmelikler. Bu sayfa Aralık 2021'de güncellenmiştir. Lütfen güncel yönetmelik ve mevzuat için mevzuat.gov.tr sitesini ziyaret edin.
Genelge ya da tamim yönetmeliklerin uygulanmasında yol göstermek amacıyla ilgililere gönderilen yazıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri