Birincisi (44. âyet), Allah'ın indirdiğini inkâr ettikleri veya hafife aldıkları için onunla hükmetmeyenler olup bunlar kâfirlerdir. İkincisi (45. âyet), Allah'ın indirdiğine inandığı halde onunla hükmetmeyenlerdir. Allah'ın hükmü adaleti, onun zıddı zulmü temsil ettiğinden onunla hükmetmeyenler zalimlerdir.
Siz insanlara iyiliği emrettiğiniz halde, kendinizi unutuyor musunuz? (Yoksa kendinizi sorumsuz mu sanıyorsunuz?) Halbuki siz, üstelik Kitabı (ve Kur'an'ı) da okuyor (Allah'ın emirlerini de biliyor)sunuz. (Buna rağmen) Hâlâ akıllanmayacak (ve yanlışınızı anlamayacak) mısınız?
Sadece Biz'den ulaşacak bir rahmet ve onları bir vâdeye kadar yaşatma irademizle hayatta kalabilirler. Ancak bizden bir rahmet ve bir süreye kadar yaşatma vardır (acıyarak onları bir süre yaşatırız). Ancak tarafımızdan eser-i rahmet olarak bir vakt-i mu'ayyene kadar onları yaşadırız.
44: O peygamberleri apaçık delillerle ve kitaplarla gönderdik. Sana da, hikmet ve öğüt dolu bu Kur'an'ı indirdik ki, kendilerine indirilen gerçekleri insanlara apaçık bir şekilde anlatasın ve böylece onlar da Allah'ın âyetleri üzerinde sistemli bir şekilde düşünsünler.
44: Biz o Kur'an'ı yabancı bir dilde indirseydik, onlar elbette: “Onun âyetleri anlayacağımız bir dille iyice açıklanmalı değil miydi? Arap olmayana yabancı dilde bir kitap olur mu?” diyeceklerdi.
İlgili 16 soru bulundu
Fussilet Suresini okuyan kişiler her türlü belalardan okunurlar. Özellikle yolculuk sırasında ve ya yolculuğa çıkılırken Fussilet Suresi okunursa her türlü tehlikeden de emin olunur. Sureyi okuyanın ise malı korunur. Ayrıca düzenli okunduğu takdirde göz hastalıklarına da şifa olur.
“Fussilet”, “genişçe açıklandı” demektir. Sûre, ayrıca “Hâ Mîm es-Secde” diye de anılır. Sûrede başlıca hakka davet, batılda ısrar edenlerin uyarılması, vahyin insanlar üzerindeki ahlâkî ve manevî etkileri konu edilmektedir.
Medine döneminde inmiş olan son üç ayetin dışındakilerin Mekke döneminde indirildiğine inanılmaktadır. Sure, ismini 68. ayette geçen ve "bal arısı" anlamına gelen "nahl" kelimesinden almıştır.
(Allah elçi seçtiği) Kullarından dilediklerine; melekleri, Kendi emrinden olan ruh (Hz. Cebrail ve vahiy) ile; “Benden başka İlah yoktur, şu halde ancak Benden korkup (küfür, zulüm ve kötülükten) sakının, şeklinde uyarın” diye indirir.
Hz. İbrâhim'in -müşriklerin iddiasının aksine- Allah'a ortak koşan bir kimse değil hakka yönelen ve rabbine itaat eden, O'na şükretmekten geri durmayan ve doğru yoldan ayrılmayan seçkin bir kul olduğu ifade edilmekte, Resûlullah'a onun peşinden gitmesi yolunda vahiy indirildiği bildirilmektedir.
Muhammed'e bir hitaptır (Âlûsî, XXII, 525; krş. Taberî, XXII, 178). Ardından Kur'an'a yemin edilerek Muhammed'in Allah'a ulaştıran yol (sırât-ı müstakîm) üzerinde bulunan peygamberlerden olduğu, Kur'an'ın da gafletten bir türlü kurtulamayan kitleleri uyarmak amacıyla Allah tarafından indirildiği ifade edilir.
(Barla Lâhikası-144) YÂSİN SURESİ OKUMANIN FAZİLETİ FAYDALARI: 1- Yasin süresi bir günde veya 7 güne bölerek 41 defa okunursa okuyan kişinin haceti hayırlı ise kabul olur. 2- Yasin süresini 1 defa okumak Kur'an-ı Kerimi 10 defa okumaya denk olduğunu söyler kaynaklar.
1- Yasin Suresi okunan hanede sofralar bereketlenir. 2- Günde 99 kez Yasin Suresi okunan ev melekler tarafından korunur. O eve şeytan giremez. 3- Yasin Suresi mümin kulların maneviyatını güçlendirir ve imanını tazeler.
Fatih Çollak - 44.Sayfa - Bakara Suresi (265-269) Bakara Sûresi Medine döneminde inmiştir.
45,46. Sabır ve namazla Allah'a sığınıp yardım isteyin; Rablerine kavuşacaklarını ve Ona döneceklerini umanlar ve huşu duyanlardan başkasına namaz elbette ağır gelir. Sabrederek ve namaz kılarak (Allah'tan) yardım dileyin. [14] Şüphesiz namaz, Allah'a derinden saygı duyanlardan başkasına ağır gelir.
Hem siz (doğru olanı) bile bile hakkı bâtıl ile karıştırmayın ve hakkı gizlemeyin! Hakkı (Kur'an'ı) yanlışlarla örtmeyin, bildiğiniz halde doğruları saklamayın. Bile bile doğruyu iğri kılığına sokmayın.
İnsan hiçbir söz söylemez ki onun yanında (yaptıklarını) gözetleyen (ve kaydeden) hazır bir melek bulunmasın." (Kâf suresi, 16-18) Ayrıca Kâf suresi, 20-21; Zuhruf Suresi 79-80 ve İnfitâr suresi, 11-12. ayetlerde de bu meleklerden bahsedilir.
Geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı sizin emrinize verdi. Yıldızlar da O'nun buyruğuna boyun eğmiştir. Şüphesiz bunda, aklını kullanan bir topluluk için ayetler vardır. Gece ile gündüzü mükemmel bir sistem hâlinde düzene koyan ve Güneş ile Ay'ı sizin yararlanmanız için koyduğu yasalara boyun eğdiren O'dur.
Hicr Suresi, 30. ayet: Böylece meleklerin tümü, topluca secde etti. Nahl Suresi, 2. ayet: Kullarından dilediklerine, melekleri emrinden olan ruh ile indirir: Benden başka İlah yoktur, şu halde Benden korkup-sakının, diye uyarın."
41. Zulme uğradıktan sonra Allah yolunda hicret edenlere gelince, elbette onları dünyada güzel bir şekilde yerleştiririz. Ahiret mükafatı ise daha büyüktür. Keşke bilselerdi...
(nahl 16/15): “yer kabuğu sizi sarsmasın diye yere sabit dağlar yerleştirdi. hedefinize ulaşabilmeniz için de ırmaklar ve yollar oluşturdu.”
Balın arı tarafından nasıl yapıldığı ise Nahl (arı) sûresinde (68. âyet) anlatılmaktadır: “Rabbin bal arısına bal yapmayı şöyle öğretti: Dağlarda, ağaçlarda, insanların çardak kurdukları yerlerde kendine kovanlar yap. Sonra her bir meyveden ye.
41,42. Kitap kendilerine gelince, onlar, onu inkar etmişlerdir; oysa o, değerli bir Kitap'dır. Geçmişte ve gelecekte onu batıl kılacak yoktur. Hakim ve övülmeğe layık olan Allah katından indirilmedir. Kur'an kendilerine geldiğinde onu inkâr edenler mutlaka cezalarını göreceklerdir.
Fussilet Suresi (Arapça: سورة فصّلت) Kur'an'ın 41. suresidir. Sure 54 ayetten oluşur. Sure ismini 3. ayette geçen ve ayrıntıları ile açıklandı anlamına gelen “fussilet” kelimesinden alır. Mekke devrinin sonlarına doğru Miraç olayının ardından Mümin Suresi'nden sonra indirildiğine inanılmaktadır.
Mekke döneminde inen sure, adını 38. âyette geçen “Şûrâ” kelimesinden almıştır. Şûrâ, danışma demektir. Sûrede başlıca müslümanların işlerini kendi aralarında danışma yoluyla yürüttükleri, ayrıca kâinatta Allah'ın birliğini gösteren deliller ve kıyamet gününün hâlleri konu edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri