Burun kanamalarının tekrarlamasını önlemek için: Burun içini fizyolojik serum damla veya spreylerle nemlendirin.
Burun kanamasına acil olarak yapılacak işlemler sırasıyla; Burun kanatlarından sıkılarak 10 dakika baskılı tampon uygulanması. Gümüş nitrat veya koter ile kanamanın durdurulması. Durmayan kanamalarda buruna ön ve/veya arka tampon konulması.
Burnu temizlerken güç uygulamamalı, şiddetli hapşırma ve sümkürme hareketleri yapılmamalıdır. Bir süre ağır aktivitelerde bulunmamak ve sıcak su ile banyo yapmamak da tekrar kanamasını önlemek açısından önemlidir.
Ani burun kanaması yaşayan kişilerin öncelikle sakin olması gerekmektedir. Telaş yapmadan dik pozisyonda oturup başın biraz öne eğilmesi kan yutulmaması için önemlidir. Ağızda kan varsa tükürülmeli ve burun deliklerine işaret parmaklar ile 10 dakika baskı yapılmalıdır. 10 dakikadan önce baskı işlemi bırakılmamalıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Bastırma: Burun kanamasının en yaygın tedavisidir. Burnunuzun kanayan kısmını bir parmağınızla 5-10 dakika boyunca bastırın. Bu süre zarfında başınızı öne eğin ve kanın yutulmamasını sağlayın. Buz kompresi: Burnunuza buz kompresi uygulamak kan damarlarını daraltmaya ve kanamayı durdurmaya yardımcı olabilir.
Burun Kanaması Ne Zaman Tehlikelidir? Kan tükürülmesi veya kusma ile ağızdan kan geliyorsa, 38,5 derece ateş ve döküntü/kızarıklık gibi ek belirtiler varsa, vakit kaybedilmeden kulak burun boğaz uzmanının bulunduğu bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
Eğer burun kanaması sorunuyla karşılaştıysanız ilk olarak başınızı öne doğru eğmelisiniz. (Yukarı kaldırmak doğru değildir.) Eğdikten sonra burnun ön kısmına parmakla 5-10 dakika kadar baskı yapmalısınız. Ardından buz uygulamasıyla damaların kasılmasına yardımcı olabilirsiniz.
Burun yapısında yer alan kan damarlarının zengin olması sebebiyle bu bölgeye gelen darbeler veya burun karıştırma, sümkürme ya da aksırma esnasında oluşabilecek zedelenmeler sebebiyle kanamalar oluşabiliyor. Ayrıca kullanılan bazı kan inceltici ilaçlar da durdurulması zor olan burun kanamalarına yol açabilir.
Kanamayı önlemek için direk bası uygulanması, soğuk uygulama, immobilizasyon ve yüksekte tutma işlemleri gibi durdurma yöntemleri kullanılır. Akut dönemde, etkilenen alana soğuk kompres yapılması kanamayı azaltır. Kronik dönemde ise emilimi hızlandırmak ve ağrıyı azaltmak için sıcak uygulama önerilmektedir.
Burun kanamasını başlatacak arttıracak faktörleri azaltmak. Birinci olarak burun karıştırmama ve sık burun temizleme alışkanlığının azaltılması , tuzlu su solüsyonları , nazal jeller ile burun nemliliğinin arttırılması sıralanabilir. Bulunduğumuz ortamın çeşitli aletlerle nemlendirmek önerilir.
ayaklarının yükseltilmesi en doğru bilinen ilk yardım. hatalarından biri.
Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Avcu, burun kanamalarında başı geriye yaslamanın veya yatmanın doğru olmadığını, burnun uç kısmına 5 dakika sürekli baskı işlemi uygulamanın kanamayı durduracağını belirtti.
Cerrahi ile durdurulamayan ciddi kanamalarda hayat kurtarıcıdır. Burun kanamalarının az bir kısmı, hastanede tedaviye ihtiyaç duyar. Çoğu burun kanaması ufak tamponlamalarla durur. Hastaların bir kısmı da KBB (kulak, burun ve boğaz) doktorları tarafından cerrahi müdahale ile tedavi edilir.
Soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, akut veya kronik sinüzit ve septum deviasyonu (burun kemiğinde eğrilik) gibi görece tedavisi kolay hastalıkların bir semptomu olarak ortaya çıkabilen burun kanaması, çok daha ciddi hastalıklar ile ilişkili de olabilir.
Burun kanamasında ilk yardım
•Hasta ya da yaralının mümkünse oturması sağlanır. •Hasta ya da yaralının burun kanatları iki parmakla sıkıştırılır. •Bu işleme yaklaşık 5 dk kadar devam edilir. Kanamanın durmaması halinde hasta ya da yaralının en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi sağlanır.
Kuru havanın neden olduğu kurumuş burun zarları uykuda burun kanaması nedenlerinden biridir. Diğer yandan alerjiler ve burnunuzu kaplayan hassas burun zarına zarar veren üst solunum yolu enfeksiyonları da uykuda burun kanamasının başlıca nedenleri arasındadır.
Burun Kanaması Stresten Olur mu? Stres, burun kanamasında temel olarak tanımlanabilen nedenler arasında değildir. Fakat burun kanamasının tetiklenmesinde önemli bir rolü olabilir.
Burundan geçen hava, burnun içini kaplayan zarları kurutabilir ve tahriş edebilir. Fakat çoğu burun kanaması ciddi değildir ve evde tedavi edilebilir. Ancak bazıları doktor tarafından kontrol edilmelidir. Çünkü bazı durumlarda burun kanamaları diğer tıbbi sorunların erken bir işareti olabilir.
Lösemide burun kanaması, genellikle kanamayı durdurmaya yardımcı olan trombosit adlı hücrelerin belirgin ölçüde azalması (trombositopeni) sonucu oluşur. Bu nedenle, lösemi olan kişiler genellikle kolayca morarma ya da kanama yaşarlar ve burun kanaması da bunlardan biridir.
Yüzde kılcal damar çatlaması özellikle burun çevresinde görülebilir. Bunun birçok sebebi vardır. Cilt derisinin ince olması, genetik faktörler, yaşlanma, uzun süre güneş ışığına maruz kalmak gibi nedenleri olabilir.
Bu tedavi yöntemi, kılcal damarların tedavi edilmesini ve burun estetiğinin iyileştirilmesini sağlar. Burun kılcal damar tedavisi, genellikle lokal anestezi altında yapılır. İşlem sırasında minimal rahatsızlık hissedilir.
Burun kanamalarının genellikle hafif atlatıldığını ancak şiddetli ve sık tekrarlayan kanamalarda mutlaka doktora gitmek gerektiğini belirten KBB Uzmanı Doç.
Çocuklarda ve yetişkinlerde burun ve diş eti kanamaları, geçmeyen küçük noktasal kanamalar kan kanseri belirtileri olabiliyor. Löseminin diğer belirtileri için tıklayınız.Burun kanamaları çok sık görülmekle beraber, bu kanamaların çok azı tümörlere işaret edebiliyor.
Vücut sağlığını doğrudan etkileyen beslenme ile burun kanaması arasında bir bağ olabileceğini duymak sizi şaşırtabilir. Ancak K vitamini eksikliğinin basur, diş etleri kanaması gibi başka sorunların dışında, burun kanamasına da neden olduğu bilinmektedir. K vitamini kan pıhtılaşmasını kolaylaştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri