Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Buna göre, önlisans ve lisans düzeyindeki (4, 5 ve 6 yıllık) tüm yükseköğretim programlarında kayıtlı öğrenciler, hiç almadıkları veya devam şartını sağlamayarak başarısız oldukları dersler için de 2547 sayılı Kanun'un 44/c maddesinde yer alan sınav haklarından yararlanabilecek.
Öğrencilere, azami öğretim süreleri sonunda kayıtlı oldukları programdan mezun olabilmeleri için öncelikle hiç almadığı, alıp devam koşulunu yerine getirmediği ve başarısız oldukları bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilir.
1) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 44 üncü maddesinde, azami süreler sonunda mezun olamayan son sınıf öğrencilerine başarısız oldukları bütün dersler için 2 ek sınav hakkı verileceği belirtilmektedir.
Mezun olmak için gerekli bütün derslerden geçer not aldıkları hâlde yönetmeliklerinde başarılı sayılabilmeleri için öngörülen not ortalamalarını sağlayamamaları sebebiyle ilişikleri kesilme durumuna gelen son dönem öğrencilerine not ortalamalarını yükseltmek üzere diledikleri derslerden sınırsız sınav hakkı tanınır.
Ek sınavlara girme hakkı elde eden öğrenciler, azami öğrenim süresi sonunda yapılacak olan ilk ek sınavlara girmek zorundadır. Birinci ek sınava girmeyen öğrenciler, bu sınav hakkını kullanmış sayılırlar. Birinci ek sınavda başarısız olan öğrenciler, ikinci ek sınava girebilir.
İlgili 37 soru bulundu
evet hocam. ''Bu süreler içerisinde okulunu tamamlayamayan ve mezun olmayan kişiler için okuldan uzaklaştırma gerçekleşir ve öğrencilik halleri sona erdirilir.''
öğrenim süresi iki yıl olan önlisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar.
Azami öğrenim süresi veya Ek sınavlar sonunda başarısız ders sayısını 1 (bir) derse indiren öğrenciler, öğrencilik hakkından yararlanmaksızın başarısız oldukları dersin sınavlarına “sınırsız” girme hakkı elde ederler.
2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunun 44.maddesinin C fıkrası gereğince 4 yıllık lisans programlarında azami öğrenim süresi 7 yıl, 5 yıllık lisans programlarında azami öğrenim süresi 8 yıl, 6 yıllık lisans programlarında azami öğrenim süresi 9 yıl, ön lisans programlarında azami öğrenim süresi 4 yıldır.
Azami öğrenim süreleri sonunda mezun olamamış ve ek sınav hakkını kullanarak veya kullanmayarak eğitimlerine devam eden öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Bu öğrenciler sınava girdiği ders başına öğrenci katkı payı/öğrenim ücretini ödemeye devam ederler.
Bu uygulama esasları; 2547 sayılı kanunun 44. Maddesinin (c) fıkrası ile Beykent Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda azami öğrenim sürelerini dolduran son sınıf öğrencilerine ilişkin olarak yapılacak işlemleri kapsar.
Azami öğrenim süresi sonunda ya da ek sınavlar sonunda bir dersten başarısız olanlara öğrencilik haklarından faydalanmaksızın sınırsız sınav hakkı verilir. Bu öğrenciler dersin açıldığı yarıyılda, yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarına girerler.
MADDE MAZERET SINAVLARI. 2022-2023 Güz yarıyılı sonunda yapılan tek ders sınavlarına ve 44.madde kapsamında yapınan ek sınavlara girme hakkı bulunduğu halde, deprem felaketinden etkilendiği için bu sınavlara giremeyen yüksekokulumuz öğrencileri için mazeret sınav hakkı tanınmıştır.
2 yıllık programlarda; en az %50'sine, 4 yıllık programlarda en az %75'ine, 5 yıllık lisans programlarında ise en az %80'ine karşılık gelen dersleri başarmış öğrenci “son sınıf öğrencisi” olarak kabul edilir ve 2 ek sınav hakkından yararlanır.
Buna göre, önlisans ve lisans düzeyindeki (4, 5 ve 6 yıllık) tüm yükseköğretim programlarında kayıtlı öğrenciler, hiç almadıkları veya devam şartını sağlamayarak başarısız oldukları dersler için de 2547 sayılı Kanun'un 44/c maddesinde yer alan sınav haklarından yararlanabilecek.
Azami süresi dolmuş öğrenciler üniversite içi bölümler arası geçiş başvurusunda bulunamaz. Başka yükseköğretim kurumlarına yapılacak yatay geçiş başvurularıyla ilgili kural ve koşullar ilgili üniversiteler tarafından belirlenir.
Öğrenciler, öğrenim süresi iki yıl olan ön lisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, içinde tamamlamak zorundadırlar.
10- Özel öğrencilik statüsünde öğrenim gören öğrencilere, dönem sonunda, aldıkları teorik/uygulamalı derslere ilişkin AKTS kredileri ve sınav sonuçları gibi kazanımları gösteren onaylı bir belge verilir.
(2) Bir öğrencinin mezun olabilmesi için ön lisans programlarında en az 120, lisans programlarında en az 240 AKTS kredisi almış olması gereklidir.
Çünkü tek ders sınavları sayesinde notunu yükseltme ve dersten geçme şansı verilmektedir. Fakat tek ders sınavını da geçemeyen öğrenciler için mezuniyet gelecek yıla kalacaktır.
Azami süreler ise öğrencinin kayıt yaptırdığı dönemden başlamak üzere önlisans programları için 8 yarıyıl, lisans programları için 14 yarıyıldır.
Mezuniyetleri için tüm derslerden (staj hariç) devam şartını yerine getirerek FF veya GR notu aldığı tek dersten, öğrenimi süresince bir kez olmak üzere akademik takvimde belirlenen tarihlerde tek ders sınav hakkı verilir.
Üst üste sekiz (8) dönem katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle YÖK kanunun 44/C maddesi kapsamında yetkili kurullarının kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile öğrencilerin ilişikleri kesilebilir.
Öğrencilerin lisans eğitim hayatında bir süre bulunuyor. Bu sürenin geçilmesi durumunda tüm öğrencilik hakları elinden alınabiliyor. Hazırlık okumayan kişilerin normal şartlarda başarılı bir şekilde 4 yılda okulunu bitirebiliyor. Fakat başarısız olması durumunda en fazla 7 yıl hakkı bulunuyor.
Ders kaydını yapıp gitmezsen devamsızlıktan kalırsın sadece. Okulun uzar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri