Elma sirkesindeki dost bakteriler, enfeksiyonlardan korunarak bağışıklık sistemini güçlü kılar. Ayrıca sağlıklı bakteriler, hastalandığınızda da çabuk iyileşmenizi sağlar. Elma sirkesinin vücudumuzdaki patojenlerle savaşabileceği düşünülür. Kilo vermek isteyen kişiler için elma sirkesi iyi bir yardımcı olabilir.
Elma sirkesi ile iltihapları temizlemek adına; her sabah 1 su bardağı suyun içine 1 kaşık elma sirkesi ekleyerek tüketebilirsiniz. Ayrıca elma sirkesi ile salata da hazırlayıp vücudun iltihaplara karşı daha güçlü olmasını sağlayabilirsiniz.
Yarım litre suya katacağınız iki yemek kaşığı elma sirkesini gün içinde tüketin. Bir bardak suya bir yemek kaşığı elma sirkesiyle hazırlayacağınız bu sirkeli su idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir.
Beyaz sirke doğal bir temizlik maddesi olarak kullanıldığından anti-mikrobik özellikler de gösterir. Yemeğinize beyaz sirke eklerseniz asetik, laktik, sitrik, propionik ve tartarik asit gibi organik asitler sayesinde vücuttaki zararlı bakterileri öldürür.
Vücut direncini güçlendiren üzüm sirkesi, bağışıklık sisteminize de güç katacaktır. Kış günlerinde daha sağlıklı olmak ve yaz sıcaklarından korunmak için yıl boyunca ölçülü şekilde üzüm sirkesi tüketebilirsiniz. Üzüm sirkesinde yer alan vitaminler vücudunuzu enfeksiyonlara karşı koruyabilir.
İlgili 45 soru bulundu
İltihap yok edici özelliği bulunan üzüm sirkesini bir pamuk yardımı ile ağrıyan dişe koymak, ağrıların hafiflemesinde yardımcı olacaktır. Antioksidan kaynağı olan üzüm sirkesi bağışıklık sistemini de kuvvetlendirir.
Elma sirkesi ve üzüm sirkesinin içeriğinde maya, antiseptik bileşenler ve meyvelerden gelen vitaminler bulunuyor. Elma sirkesi A, B, C ve E vitaminleri bakımından güçlü bir besin kaynağı olurken; üzüm sirkesi de A ve C vitaminleri bakımından zengin bir sirke çeşidini oluşturuyor.
Elma sirkesi ve üzüm sirkesi gibi sirke türleri, meyvelerin fermantasyonu ile elde edildiği için bu sirkelerin asit oranı daha düşüktür ve daha içilebilir bir tadları bulunur. Beyaz sirke ise bu sirke türlerine oranla daha sert bir tada sahiptir ve bu sebeple direk içmek için tercih edilmez.
Renkleri dışında beyaz ve elma sirkesi arasında birkaç fark vardır. Elma sirkesi, %5-6 arasında asetik asit içerir. Ezilmiş, fermente edilmiş elmalardan elde edilir. Beyaz sirke ise %4-7 asetik asit içerir ve tahılın fermantasyonundan elde edilir.
Renkleri benzeyebildiği için iki sirkenin de aynı olduğu düşünülebilmektedir; ama elma sirkesi elmadan yapılır, beyaz sirke ise farklıdır. Mısır ya da şeker pancarının fermente edilmesi sonucu elde edilen beyaz sirkenin alkol oranı yüksektir ve bu nedenle dezenfektan olarak da kullanılabilir.
Sirkeli Su Kullanım Alanları
Günümüzde en çok üzüm sirkesi ve elma sirkesi kullanılıyor. Sirkenin kullanım alanları da farklılık gösteriyor. Özellikle elma sirkesi çoğunlukla yüz, cilt ve saç temizliğinde kullanılıyor. Ayrıca sirkeli su karışımı yemeklerde ve salata soslarında da rahat bir şekilde kullanılıyor.
Elma sirkesi çok konuda olduğu gibi enfeksiyonları yok etme konusunda da faydalıdır. Bir bardak suyun içine birkaç kaşık elma sirkesi ilave ederek içmek idrar yolu enfeksiyonunu idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelebilir.
Elma sirkesi içmek neye iyi gelir son zamanların sıkça merak edilen konusu. Pek çok bitkisel tedavi alanında önerilen elma sirkesi tam bir şifa deposu. Antioksidan özelliği yüksek olan elma sirkesi, birçok ilacın gösterdiği etkiye sahip. Çeşitli hastalıkları önlemek ve etkisini azaltmak için elma sirkesi içebilirsiniz.
Enfeksiyon tedavisi, enfeksiyon türüne göre uygulanır. Ancak genellikle ilaçla tedavi; antibiyotik, antiviral ilaç, antifungaller, antiparazitik ile uygulanır. Antibiyotik tedavisi; bakteriyel enfeksiyon durumunda bakteri üremesini engellemek adına kullanılır.
Sirke İltihap Kurutur Mu? Elma sirkesinin enflamasyonu düşürücü etkide olduğunu, saygın araştırmalar göstermiştir. Örneğin iltihaplı romatizma çeşitlerinden bir tanesinden muzdaripseniz, elma sirkesi enflamasyonu düşürdüğü için rahatlamak maksatlı kullanılabileceğini hatırlatmakta fayda var.
Elma sirkesi ve beyaz sirke içindeki asit sayesinde mikrop öldürücü özelliğe sahiptir. Ayrıca, içeriğinde kimyasal ürün barındırmaması bakımından da uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Güçlü antioksidan özellikler gösterdiğinden bağışıklık sistemini güçlendiriyor, vücudu hastalıklara karşı koruyor. Cilt sağlığına da iyi gelen beyaz sirke, cildin ışıl ışıl gözükmesine destek oluyor. Cildi sivilce, siğil, tırnak mantarı gibi birçok sorundan koruyabiliyor.
Elma sirkesi, doğal sağlık için tercih edilen en popüler sirke türüdür. Birçoğu bilimsel kanıtlarla desteklenen çok sayıda faydası vardır.
Sirkeli su içmenin çeşitli faydaları olduğu görüşü oldukça yaygın. Sirkeli su içmenin kilo vermeye yardımcı olduğu, kolesterolü azalttığı, kan şekeri seviyesini düşürdüğü ve diyabet semptomlarını iyileştirdiği kabul ediliyor.
Pek çok kişi beyaz sirke içilir mi? diye merak eder. Beyaz sirke fazla keskin olduğundan direkt içilmesi pek tavsiye edilmez. Ancak farklı besinler ve içeceklerle karıştırıp tüketebilirsiniz.
Banyo suyuna sirke eklemek, suyu daha asidik hale getirir bu sayede sirke cildin ve saçın nem dengesinin korunmasına yardımcı olur. Bunun yanında ciltte ve saçta oluşabilecek enfeksiyon, bakteri, mantar ve zararlı organizmaların engellemesini sağlar.
Alıç sirkesi sağlımız için oldukça faydalıdır. Elma ve üzüm sirkesi gibi yaygın kullanıma sahip olamayan fakat son dönemde de popülerleşmeye başlayan alış sirkesi antioksidan ve antiseptik özelliğe sahiptir. Alıç Sirkesinin Şifa Dolu Faydaları düşündüğümüzden fazladır.
Elma sirkesinin cilde faydaları arasında ölü deriden arındırma özelliği ilk sırada yer alır. Cildi temizleyen ve gözenekleri açan sirke, su ile karıştırılarak pamuk yardımıyla cilde sürülür. Cilt üzerindeki bakterileri öldürerek mikrobiyal sorunları azaltır.
Kan Şekeri Seviyesini Düşürmeye Yardımcı Olabilir
Yapılan başka bir çalışma ise uyumadan önce içilen iki kaşık elma sirkesinin ertesi sabah ölçülen açlık şekerini %4 azalttığını belirtmektedir. Dolayısıyla gece yatarken sirkeli su içmek açlık şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir6.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri