Web sitelerinin SSL bağlantı kurmasına yarayan 443 portu, sitenin adres çubuğunda https:// ile başlamasını sağlar. Https:// ile bağlantı sağladığından site adresi yeşil renk ile bağlantı alır. Bu da güvenli bir bağlantıyı ifade eder.
443 SSL (Secure Sockets Layer): Güvenli Soket Katmanı olarak da bilinir. Web sitelerine güvenli bağlantıyı sağlayan sertifikalardır. 445 SMB (Server Message Blocked): Server-client arasındaki iletişimi sağlayan bir protokol. Paylaşılan dosyalara erişimi, ağlar, yazıcılar ve çeşitli bağlantıları sağlar.
Bazı servisler TCP için ve UDP için port kullanabiliyorlar. Hangi şartlarda kullanılıyor bunun için DNS ile ilgili bir örnek üzerinde sormak istiyorum. DNS udp ve tcp için 53 nolu portu kullanıyor.
HTTPS, HTTP (Hypertext Transfer Protocol) protokolünün SSL/TLS şifreleme ve kimlik doğrulama teknolojileri ile geliştirilmiş bir sürümdür. Bu protokol, Mayıs 2000'de RFC 2818 belgesinde tanımlanmıştır ve varsayılan olarak HTTP'nin standart bağlantı noktası 80 yerine, 443 numaralı bağlantı noktasını kullanır.
HTTPS URL'leri "https: //" ile başlar ve varsayılan olarak bağlantı noktası(port) 443'ü kullanırken, HTTP URL'leri "http: //" ile başlar ve varsayılan olarak bağlantı noktası(port) 80'i kullanır.
İlgili 31 soru bulundu
Http ve Https birbirine yakın olsalar da önemli bir farka sahip. Https'nin açılımı, 'Hyper Text Transfer Protocol Secure' yani 'Güvenli Hiper Metin Transferi Protokolü'dür. Sebebi ise şudur: Http ile belli bir oranda güvenli veri aktarımı sağlanmaktadır. Https ise bu güvenliğin arttırılmış biçimidir.
Web sitelerinin SSL bağlantı kurmasına yarayan 443 portu, sitenin adres çubuğunda https:// ile başlamasını sağlar. Https:// ile bağlantı sağladığından site adresi yeşil renk ile bağlantı alır.
TCP açılımı “Transmission Control Protocol” olarak karşımıza çıkıyor. TCP kısaca cihazlar arasındaki veri transferinin herhangi bir veri kaybı olmadan yürütülmesini sağlıyor.
445 portu microsoftun kullandığı bir port sonuçta. Bu portu dışarıdan içeri kapattığınız zaman bir sorun yaşamazsınız. SMB portu windows sistemlerde dosya ve yazıcı paylaşım hizmeti vermesine ve makineler arası dosya paylaşımı yapılmasına olana sağlar.
Port 143 – Şifrelenmemiş port.
TCP, bağlantı tabanlı (connection oriented) bir protokoldür, UDP bağlantı tabanlı değildir (connectionless). TCP'de akış kontrolü vardır, UDP'de akış kontrolü yoktur. TCP başlığı (header) 20 bayttır, UDP başlığı 8 bayttır. TCP, UDP'den daha yavaştır, çünkü verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder.
Port 135 (MSRPC): Microsoft Remote Procedure Call olarak adlandırılmaktadır. Sunucu ile istemci arasındaki iletişim için kullanılıp uzaktan kod çalıştırılmayı sağlamaktadır. Port 139 (NetBIOS-SSN): MS-Windows hizmetleriyle iletişim kurmak için kullanılan ve NETBIOS Oturum Hizmeti sunan bir TCP protokolüdür.
Üst Katman TCP(Transmission Control Protocol) verinin iletimden önce paketlere ayrılmasını ve karşı tarafta bu paketlerin yeniden düzgün bir şekilde birleştirilmesini sağlar. Alt Katman IP (Internet Protocol) ise, iletilen paketlerin istenilen ağ adresine yönlendirilmesini kontrol eder.
Windows tabanlı işletim sistemlerinde uzaktan erişim (remote desktop) için standart 3389 nolu port kullanılmaktadır. Uzak erişim portunuzu değiştirerek sunucu güvenliğinizi belirli bir oranda arttırmış olursunuz. Sunucunuzun 3389 portuna gelen uzak erişim isteklerini bu şekilde engellemiş olursunuz.
5432 Postgres
Postgres veritabanına bağlantı yapmak için kullanılan port numarası.
Gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlamalı bilgisayar iletişiminde kayıpsız veri gönderimi sağlayabilmek için TCP protokolü yazılmıştır. HTTP, HTTPS, POP3, SSH, SMTP, Telnet ve FTP gibi internetin kullanıcı açısından en popüler protokollerinin veri iletimi TCP vasıtasıyla yapılır.
Aslında TCP (Transmission Control Protocol) protokolünün en önemli özelliği kimlik doğrulaması yapması ve veriyi karşı tarafa gönderirken veya alırken verinin bütünlüğünü sağlamasıdır. Gelişmiş bilgisayar ağlarında ortaya çıkan kayıpları önlemek için TCP protokolü yazılmıştır.
TCP / IP temelleri
Bu sistemde, ağ servislerine iki bileşen kullanılarak referans verilir. Bunlar: ana bilgisayar adresi ve bir bağlantı noktası numarasıdır. 65.536 adet birbirinden farklı ve kullanılabilir port numarası vardır.
Varsayılan port 8443'tür. Kablosuz yönlendiricinin internet kullanıcı ara yüzünü çalıştırmak için https://[WAN IP]:8443 veya https://[DDNS ismi]:8443 seçeneklerini kullanabilirsiniz. Detaylı bilgi için [Kablosuz Yönlendirici] DDNS tanıtıcı bilgileri ve kurulumu başlıklı sayfadan yararlanabilirsiniz.
139 NetBIOS
NetBIOS Microsoft Windows ve bazı UNIX / Linux programları, dosyaları paylaşmak için kullanılır.
SSL, bilinen güvenlik açıklarına sahip eski algoritmaları destekler. TLS, gelişmiş şifreleme algoritmaları kullanır. SSL el sıkışması işlemi karmaşık ve yavaştır. Bir TLS el sıkışması daha az adıma ve daha hızlı bir bağlantıya sahiptir.
Açılımı “Secure Hyper Text Transfer Protocol” olsa da dilimizde “Güvenli Metin Aktarma Protokolü” olarak biliniyor. Temelde iki protokol de aynı işi yapsa da HTTPS'de güvenlik öne çıkar. HTTP protokolüne SSL sertifikası eklenerek oluşur. Kısacası internet sitelerinin metinlerle kurduğu bağlantının şifrelenmesidir.
Peki, HTTPS nedir? Güvenlik sertifikası olmayan ve HTTP olarak belirtilen web sitelerinde, verici ve sunucu arasında paylaşılan verilerde şifre yoktur. Farklı bir deyişle tüm veriler şifresiz olarak kaydedilir. Herhangi bir güvenlik protokolüyle korunmayan bu siteler, dış tehditlere karşı savunmasızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri