Yurt dışına e-Arşiv Fatura kesilirken alıcı vergi kimlik numarasına, e-arşiv fatura yurtdışı vergi numarası olarak 10 adet 2 (2222222222) rakamı yazılmalıdır. VUK Genel Tebliği (454 Sıra Numaralı) doğrultusunda e-faturaya kayıtlı olmayanların, yurtdışı e fatura zorunluluğu yoktur.
(6) Bildirim formlarında alıcı veya satıcının vergi kimlik numarası, ithalat işlemlerinde “1111111111”, ihracat işlemlerinde ise “2222222222” olarak kodlanacaktır.
Nihai tüketicilere yapılan mal ve hizmet satışlarının KDV hariç 5.000-TL ve üzerinde olması halinde 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan açıklamalar doğrultusunda nihai tüketicinin T.C. Kimlik Numarası belirtilerek Bs bildirim formuna dahil edilmesi gerekmektedir.
- İngiliz firması Charles S.A.'ya hesap dönemi içinde muhtelif tarihlerde düzenlenmiş 18 fatura karşılığında toplam 75.000 EURO (126.735,00 YTL) tutarında boya satmıştır. Charles S.A.'için vergi kimlik numarası olarak “2222222222” yazılacaktır.
İlgili 41 soru bulundu
Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan gerçek kişiler için vergi kimlik numarası olarak Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının kullanılmaya başlanıldığı tarihten itibaren belgelerde vergi kimlik numarası satırına onbir haneli Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası yazılacaktır.
VAT (Katma Değer Vergisi) Numarası, Avrupa Birliği'nde faaliyet gösteren işletmeler için zorunlu olan bir vergi numarasıdır. Bu numara, bir işletmenin belirli bir Avrupa Birliği üyesi ülkede Katma Değer Vergisi mükellefi olduğunu ve dolayısıyla bu ülkedeki vergi mevzuatına uygun olarak işlem yaptığını gösterir.
Bir yandan müşteri, mutlaka kullanmak zorunda olmadığı halde bir ürünü satın alan kişidir. Örneğin, her süpermarkette olduğu gibi, nihai tüketicilere satmak için ürün satın alan, ancak şirketlerin müşterisi olan ancak nihai tüketici olmayan müşterilerden bahsedebiliriz.
Vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere düzenlenecek faturalarda vergi dairesi ve vergi kimlik numarası veya T.C. Kimlik Numarası bilgilerine yer verilmesi zorunluluğu bulunmuyor.
VKN; vergi mükellefi olan tüm gerçek ve tüzel kişilerin elde ettikleri kazançlara ait ödemekle mükellef oldukları tüm vergileri öderken veya ticari işlemleri esnasında kullanmaları zorunlu olan, vergi dairesi tarafından kendilerine özel tanımlanan 10 haneli numaralardır.
Online başvuru: İnteraktif Vergi Dairesi (gib.gov.tr) adresine girin. Yabancılar İçin Potansiyel Vergi Kimlik Numarası linkine tıklayın ve karşınıza çıkan formu eksiksiz doldurun. “Tamam” butonuna bastığınızda sistem size bir vergi numarası verecektir.
TC tabiyetinde bulunan gerçek kişiler, söz konusu tarihten itibaren, belgelerdeki vergi kimlik numarası satırına, 11 haneli TC kimlik numarasını yazacak. İşlemlerde de, vergi numarası yerine TC kimlik numarası ibraz edilecek.
Katma değer vergisi kimlik numarası (KDV No) olarak da bilinen KDV numarası, AB'de kullanılan bir tanımlayıcıdır. Kaydolmanızın ardından üye ülkenin vergi dairesi tarafından size sağlanır. Bu numara, katma değer vergisi tahsil edilebilmesi için ülkeler tarafından satıcılar için düzenlenir.
İhracat'ta e-Fatura Nasıl Düzenlenir? İhracat e-Fatura'sı kullanmak için mali mühür olması gerekmektedir. Daha sonra GİB'e dijital ortamda başvuru yaparak, özel entegrasyon veya GİB Portal yöntemlerinden birini seçmelisiniz. İhracat e-Fatura'larında alıcı bilgisi bölümüne Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yazılır.
Bu kod, GİB tarafından ihracat faturaları için tanımlanmış istisna kodudur. e-İhracat faturası oluştururken ticari alım-satım yapan firmalar 301 istisna kodunu seçmelidir. Fatura detaylarında e-Fatura tipi "ihracat faturası" olarak seçilmelidir.
e-fatura kayıtlı kullanıcıları düzenleyecekleri ihracat faturalarını e-fatura olarak düzenlemelidir. e-fatura yerine e-arşiv veya kağıt fatura düzenlenmesi usul açısından uygun değildir ve tespiti halinde cezai yaptırım gerektirir.
Vergi dairesinden alınması gereken vergi numarası, Türkiye'de “vergi kimlik numarası” olarak da adlandırılır. 10 haneden oluşan vergi numarası, özellikle şirketler, işletmeler, dernekler ve gerçek kişiler için zorunludur. Gerçek ve tüzel kişiler, vergi numaraları olmadan işlemlerini yapamaz.
Vergi kimlik numarası olmayan kişi ve kurumların, belirli vergilendirme sorumluluklarını üstlenmesi mümkün değildir. Sonuç olarak kurumlar aracılığıyla verilen bu kimlik numarasına sahip olmak ve işlem sırasında kullanmak zorunludur.
E-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere yapılan satışlarda vergiler dahil toplam tutarın 5 Bin TL'yi, vergi mükelleflerine düzenlenenler için 4.400,00 TL'yi aşması halinde, faturaların kağıt fatura yerine e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
Nihai tüketiciye yapılan satışlarda, tüketici e-fatura sistemine tabi olmadığı için e-fatura düzenlenmeyecektir.
Müşteri= düzenli alışveriş yapan kişi, işletmeden sürekli hizmet alan ya da devamlı aynı markayı satın alan tüketicidir. Her tüketici müşteri değildir ama her müşteri tüketicidir.
Vergi dünyasında sıkça kullanılan VAT numarasının açılımı Value Added Tax'dir. Türkiye'de kullandığımız katma değer vergisi yani KDV anlamına gelir.
- https://ivd.gib.gov.tr sitesine giriş yapılarak en üstte bulunan 'Doğrulama' seçeneği içinden vergi kimlik numarası sorgulama bölümüne girilmesi gerekir. Bu bölümde Ad, Soyad, Baba Adı, Doğum Yeri ve Doğum Yılı bilgileri eksiksiz girildiği taktirde vergi kimlik numaranızı öğrenmeniz mümkün olmaktadır.
Belirli harflerden ve sayılardan oluşan VAT numarası örneği AB237543749 şeklinde verilebilir. VAT numarasının ilk iki hanesinde yer alan harfler ülkeyi temsil eder. Dolayısıyla VAT numarası Türkiye bazlı işletmeler için TR harfleriyle başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri