47/1-d trafik ceza kodu ne olduğu ve ihlal edildiğinde uygulanacak cezalar hakkında tüm bilgileri derledik. 47/1-d trafik ceza kodu, kanunlara göre; trafik kurallarına, yasakları ve yükümlülüklerine uymamak anlamına gelir ve kanunlara göre suç unsuru teşkil eder.
Trafik güvenliği ve düzeni ile ilgili olan yönetmelikte belirtilen diğer kurallara ve zorunluluklara uymayan sürücüler, 47/1-d trafik cezası kapsamında ceza alır. Sürücüler idari para cezasını ödemekle yükümlü olduğu gibi ceza puanına da 20 puan eklenir.
Bunun yanında trafik cezaları içerisinde 47/1D olduğu da bilinir. Bu kodun anlamı ise trafik güvenliğini ve düzenini hiçe saymak olarak bilinir. Başka bir deyişle trafik düzeninde ihlal yapmak 47/1D cezasını gerektirir.
47/1-d kusur oranı, trafik kazasında “Trafik güvenliğini tehlikeye düşürmek” olarak bilinen ktk 47/1d kusur oranı denir. Bu ihlal sonucunda Karayolları Trafik Kanununun “Trafik işaret ve kurallarına uyma zorunluluğu” 47. Maddesi hükmünce trafik kazalarında kusurlu sayılmaktadır.
46/2-d trafik cezası maddesi ihlalin konusu geçiş şeridi olan sol şeridin sürekli kullanılması hâlinde uygulanan cezadır. Bu kurak ihlali durumunda 46/2-d ceza maddesi kapsamında sürücünün ehliyetine 20 ceza puanı eklenir.
İlgili 40 soru bulundu
47/1-C Trafik Cezası Maddesi
47/1-c trafik cezası kuralında yer aldığına göre sürücülerin işaret levhalarına uymaması sonucunda yapılan cezai işlemdir. Trafik levhalarına ve cihazlarına uyulmaması yasaktır. Bu kuralı çiğnemekte olan sürücüye hem ceza hem de ceza puanı verilmektedir.
46/2-b trafik cezası maddesi ihlalin konusu araç sürücüsünün bulunduğu şerit değiştirmeden önce geçeceği şeridi kontrol etmeden şerit değiştirmesi olarak ifade edilen trafik cezası maddesidir.
47/1-A cezasının alınması durumunda sürücülerin ödemesi gereken trafik cezası, 951 TL olarak bilinmektedir. Belirlenen rakamın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise %25 oranında bir indirim uygulanacağını söylemekte mümkün olmaktadır.
Trafik kazası sonucu sigorta şirketi, sürücüleri %50 oranında kusurlu bulabilir. Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
Kazada %100 kusurlu sigorta hasarı karşılar mı sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Kasko sigortası kaza sırasında kusurlu olunması durumunda da masrafları öder. Yani bir kaza sırasında kusurlu olduğun için trafik sigortan karşı tarafın hasarlarını öderken, kasko sigortan ise kendi aracındaki hasar masraflarını karşılar.
- Kırmızı ışıkta geçmek ya da görevli memurun dur ikazına uymadan geçilmesi halinde kusurlu olunmaktadır. - Taşıt giremez trafik işaretinin yer aldığı alana ya da bölünmüş bir karayolunda karşı yöne ait olan rampa, şerit ve bağlantı yoluna girilmesi durumunda kazaya neden olmak asli kusur sayılmaktadır.
47/1-b cezası kırmızı ışık ile alakalı bir ceza kodu olarak bilinmektedir. Eğer bir sürücü kırmızı ışıkta beklemeden geçmiş ise bu kod ile birlikte ceza verilmektedir. Cezanın tutarı da 2023 yılı itibari ile 951 TL olarak belirlenmektedir.
DC: 50 - 59 / Koşullu Başarılı - Başarısız. DD: 40 - 49 / Başarısız. FD: 30 - 39 / Başarısız.
Dur İhtarına Uymama Cezası
2023 yılında dur ihtarına uymama cezasının miktarı 951 TL olarak belirlenmiştir. Ancak, bu cezaya "trafiği tehlikeye atma" cezası da eklenebilir ve böylece idari para cezası arttırılabilir.
47/1-c trafik cezası tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ceza alan sürücünün ödemesine %25 indirim uygulanır. Bu durumda ödenmesi gereken tutar 327 TL olarak hesaplanır. Sürücünün sürücü belgesine de 20 ceza puanı işlenir.
Trafik sigortası teminat limitleri her yıl güncellenmiştir. 2023 yılında yapılan son güncellemelere göre trafik sigortası limitleri araç başına 50.000 TL, kaza başına ise 100.000 TL olarak belirlenmiştir. Söz konusu miktarın üzerinde hasarın meydana gelmesi durumunda ise kusur oranı göz önünde bulundurulmaktadır.
Zorunlu olarak her sürücü tarafından yaptırılması gereken trafik sigortası, kaza meydana geldiğinde karşı tarafın maruz kaldığı hasarı karşılar. Dolayısıyla hasar ödemeleri, sigortalı kişinin sigorta şirketi tarafından karşılanır.
TRAMER; Trafik Sigortaları Merkezi'dir. Bu merkezde araçlar için sağlıklı sigorta fiyatları belirlenmesine ilişkin çalışmalar yürütülür ve kazaya karışan araçların kusur oranları belirlenir. Sigorta şirketi ve taraflar TRAMER incelemesine 5 iş günü içinde itiraz etmezse tespit edilen oranlar kabul edilmiş sayılır.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Araç sürücüleri, trafik cezalarının kaç gün içerisinde sisteme düştüğünü merak etmektedirler. 3 iş günü içerisinde bilgiler, e-Devlet sistemine düşmektedir. Trafik cezası tebligatı ise cezanın kesinleşmesinden sonra 10 iş günü içerisinde gelmektedir. Trafik cezası fiyatları suç durumuna göre değişebilmektedir.
Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, cezaya %5 oranında faiz uygulanır. Faiz ödenmeyen her ay için aynı oranda uygulanır. Bununla birlikte taksitlendirme durumu ortadan kalkar.
46/2-c trafik ceza kodu; 'aksine bir işaret bulunmadığı sürece, trafiğin seyrini değiştirecek ve yolcuların can güvenliğini tehlikeye düşürecek şekilde şerit değiştirilmesi yasaktır' kuralıdır.
Özellikle günlük yaşamda bir kişiye benzetme amaçlı deli demek için 46'lık sözcüğü kullanılır. Bu sözcüğün gelmiş olduğu belli bir tarih bulunmaktadır. Aynı zamanda bu tarih bir rapor olarak da ön plana çıkar.
54/1-b trafik cezası maddesi ihlalin konusu, sollama yapılmasının yasak olduğu yerlerde sollama yapan ve bu kuralı ihlal eden kişilere uygulanan bir cezadır. 54/1-b trafik cezası, trafikte araçların sollama yapılmaması gereken yerlerde sollama yapmanın cezası olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri