Yasalara göre belirlenmiş olan alkol sınırınını aşan sürücüler 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 48/5 maddesine göre para cezasına çarptırılır. Alkollü olarak araç kullanma cezası 2023 yılı itibariyle 4.064 TL olarak güncellenmiştir.
48/5 trafik cezası Hususi otomobili 0,50 promilin üzerinde alkollü olarak kullanmak, Hususi otomobil dışında kalan diğer araçları 0,20 promil üzerinde alkollü olarak kullanmak, yasaktır.
Bu kişiye 3.defa alkollü araç kullanma cezası 2023 yılında 8.190 TL para cezası olarak uygulanır. Ayrıca eğer 3.kez aynı suçu işlersen ehliyetine 5 yıl süresince el konulur, aracın trafikten menedilir ve 20 ceza puanı alırsın. Alkollü araç kullanmak, hapis cezası ile de sonuçlanabilir.
Alkollü araca ceza konulduğu takdirde cezanın silinmesi yaklaşık 5 yılı bulabilir. 2 kez alkolden ehliyeti alınanlar ne yapmalı? Ehliyetine alkolden dolayı el konulan kişiler, belirli bir miktar para cezası ödemelidir.
Sürücü, alkolmetre ile yapılan test sonucunda alkollü çıkarsa; 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 48/5 maddesi gereğince para cezası ile cezalandırılır, aracı trafikten men edilir ve sürücü belgesi (6) ay süreyle Trafik Polisince geri alınır.
İlgili 35 soru bulundu
Ayrıca 1 bira ilede yüksek promil alkol çıkabilmekte.
1 Adet Bira Kaç Promildir? 1 bira yaklaşık olarak 33 ila 53 oranında promil değerine sahiptir. Bu promil oranı biranın 33 cl veya 50 cl olmasına göre değişiklik gösterir. 33 cl biranın promil değeri, 50 cl biraya göre daha düşüktür.
Yukarıda da belirtildiği gibi alkollü araç kullanma cezası idari ceza olarak tayin edilir ve suç değil kabahat durumundadır. Bu sebeple alkollü araç kullanmak adli sicil kaydına işlemez. Diğer bir deyişle sabıka kaydı içerisinde idari yaptırımlar yer almamaktadır.
E devlet sürücü belgesi ceza sorgulama işlemlerinde ek bir bilgi girişi istenmemektedir. E devlet giriş yapan kişilerin profil bilgileri üzerinden ehliyet durumu kolay bir şekilde öğrenildiğinden dolayı direk e devlet sürücü belgesi ceza sorgulama hizmeti kapsamında kişilerin ehliyet cezaları ekranda yayınlanmaktadır.
1 duble konyak, 1 duble votka veya iki kadeh şarap 0.50 promile ulaştırır. 1 büyük bardak bira ya da 2 duble rakı da 0.50 promile getirir ve bu sürücünün kaza yapma riski 2 katına çıkar.
1 duble rakı, viski, votka ya da 2 kadeh şarap, 2 bardak bira içtiğinizde 0.5 promile karşılık gelecek miktarda alkol almış oluyorsunuz... Alkolün en az miktarı bile sürücülük becerilerinizi bir çok açıdan etkiler!
Eğer sanık 18 yaşından küçük ise ya da 65 yaşından büyük ise, bir yıl ve daha az süreli hapis cezası vermiş ise para cezasına çevirmek zorundadır. (50/3) Suç eğer taksirli suç ise, diğer şartlar da varsa, 1 yıldan uzun süreli de olsa hapis cezası para cezasına çevrilebilir.
Sürücü alkolmetreye üflemiş ve alkollü olduğu için idari para cezası uygulanmış ise alkolmetreye üflememekten dolayı ceza kesilmesi kanunlara aykırıdır. Bu kurala aykırı şekilde kesilen cezaların iptali mümkündür.
Plakaya veya adınıza yazılmış cezaları banka şubeleri, vergi daireleri ve PTT şubeleri üzerinden nakit şekilde kolaylıkla ödeyebilirsiniz. Kredi kartı ile trafik cezası ödeme işlemi yapmak istiyorsanız Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yetkilendirdiği online kanalları da kullanabilirsiniz.
Verilen bu cezalar internet aracılığı ile veya PTT aracılığı ile ödenebilmektedir. 48/5 trafik cezası tutarı 2023 yılı için 1. cezada 4064 TL, 2. cezada 5096 TL, 3. C cezada ve daha fazlasında ise 8190 TL ödeme gerçekleştirilmektedir.
Bu durumda trafik cezası affı tartışma konusu olmaktadır. Ancak böyle bir uygulama geçmişte olmadığı gibi bugün de yoktur. Sürücü belgesinin geri alınması ancak sürenin tamamlanması ve idari para cezasının ödenmesi ile olur.
Alkollü sürücünün ehliyeti 1. seferde 6 ay, 2. seferde 2 yıl ve 3. seferde 5 yıl geri alınacak - İş-Yaşam Haberleri.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Ehliyetine el konan sürücüler, belgeye el koyan trafik birimine ya da en yakın trafik denetleme şube müdürlüğüne, alıkoyma süresinin bitiminde dilekçe ile başvurarak sürücü belgelerini geri alabilirler. Bunun için herhangi bir ücret ödemesi gerekmez; cezanın ödendiğine dair belge ve “borcu yoktur” belgesi olmaktadır.
1 şişe bira ceza yer mi? 1 Şişe %5 alkollü 33'lük bira 0.33 promildir. Bu değer ceza sınırı olan 0.5 promilin altında olduğundan ceza yemez.
Mesela üç büyük bira tüketimi gerçekleştirdikten sonra alkol kandan yaklaşık 5 veya 6 saat sonra atılır. Bu durumda küçük bir akının etkisi ise 8 ya da 9 saat kadar sürmektedir. Bu süre zarfı tamamlandıktan sonra ise alkolün etkisi tamamen yok olur.
Trafikte ilk defa alkollü yakalanan sürücü için idari para cezası bedeli, Karayolları Trafik Kanunu Madde 48/5′ e göre 2022 yılı için 1823 TL'dir. Buna ilaveten sürücünün ehliyetine 6 ay süre ile el konulur.
Alkolün vücuttan atılmasını en kolaylaştırıcı şey, su olduğu için fazlaca su içmek gerekir. Lenf dolaşımını düzene sokan, potasyum açısından zengin sebze ve lenf dolaşımını düzene sokan balık ağırlıklı beslenilirse, aşırı tüketimden sonra alkol kısa zamanda vücuttan atılır.
Bu nedenle bir bira 75 kilo bir kişinin kanından yaklaşık 3 saatte atılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri