Mangala oyunu iki kişi ile oynanır. Oyun tahtası üzerinde karşılıklı 6'şar adet olmak üzere 12 küçük kuyu ve her oyuncunun taşlarını toplayacağı birer büyük hazine bulunmak- tadır. Mangala Oyunu 48 taş ile oynanır.
Mangala oyunu beş set halinde oynanır. Oyuncuların önünde 6 tane kuyu ve 1 tane hazine kuyuları vardır. Her kuyuya 4 adet taş bırakılmak üzere toplam 48 taş bulunur. Oyuncuların kendi önlerindeki kuyular kendi bölgeleridir.
Her kuyunun içerisine dörder tane taş konur. Kuyulardan biri lider kuyu seçilir. İstenilen bir kuyudaki bütün taşlar alınıp diğer kuyulara (karşı oyuncunun kuyuları dahil) sırayla pay edilir. Lider kuyudaki taşlar diğer seferler alınmaz.
Mangala, bir Türk zeka oyunu olan Köçürme; dünyadaki yaygın adıyla Mankala oyunudur. Gaziantep, Urfa, Hatay gibi illerde oynanan Köçürme oyununun adıdır. Köçürme oyunu Türkiye'de de Mangala adıyla piyasaya sürülmüştür.
Mangala, oyun sırasında taşları hareket ettirmeniz gereken birkaç yuva bulunan bir tahtaya sahip Afrika kökenli bir masa oyunudur. Aynı zamanda Kalaha olarak da bilinir. Oyunun temel amacı, taşları tahtanın etrafında hareket ettirmek ve mümkün olduğunca çok rakibin taşını ele geçirmeye çalışmaktır.
İlgili 36 soru bulundu
Oyuna başlayacak olan takımdan bir kişi yaklaşık 5 metre kadar uzaklaşır ve topu atarak taşları devirmeye çalışır. Sonrasında topu atan takım kaçmaya başlar. Diğer grup ise topla kaçanları vurmaya çalışır. Kaçan takım hem vurulmamalı hem de taşları tekrar dizmelidir.
Oyuncular sırayla bir taşı bir kareden diğer bir kareye taşımaya çalışırlar. Taşlar yalnızca çapraz veya yatay olarak hareket edebilir, taşların üzerinden atlamak veya geriye gitmek mümkün değildir. Oyunun amacı, rakip oyuncunun taşlarını hareketsiz hale getirmek veya tahtadaki taş sayısını azaltmaktır.
Fotik Oyunu
Bir çukur açılır ve bu çukura uzaktan fındıklar atılır. Eğer fındıkların hepsi çukura girerse oynayan kazanır. Bazı fındıklar çukura girmezse oynayan o kadar fındık kaybeder (Duman, 2008: 116).
Nasıl Oynanır
Burada amaç rakibin stratejisini bozmak ya da kendi lehine bir durum oluşturmaktır. Oyunculardan hangisi kendi renginden topu yatay, dikey ya da çaprazda 5'li şekilde dizerse oyunu o kazanır. Eldeki toplar bittiği halde kimse 5'li dizilim gerçekleştirememişse oyun berabere biter.
Karttaki şekli en kısa sürede ve doğru yapan oyuncu, kartı alır. Son aşamadaysa oyuncular küpleri zar gibi atar ve her atışta karttaki şekli tamamlayacak küpleri toplar. Hızlı olan oyunu kazanır ve kartı alır. Oyunun sonunda en çok karta sahip kişi şampiyon olur.
Taşları dizen grup kaçarken başka grup hemen topu alıp ellerindeki topla taşları devirmeye, grubun üyelerini hızlı bir şekilde vurmaya çalışır. Taşları deviren grubun hedefi vurmadan taşları aynı şekilde tekrar üst üste dizmektir amaç.
Bu oyunda ortada bulunan aşık kemikleri vurulup, çizilen halkanın dışına çıkarılmaya çalışılmaktadır. Halka dışına çıkarılan kemikler, başarılı bir atış yapan oyuncu tarafından itilir. Bu oyun bütün kemiklerin, halkanın dışına vurularak çıkarılması ile birlikte son bulur.
1. çocuk mandalları alıp belirtilen süre içinde arkadaşının giysisine, saçına vb. takar, 2. çocuk ise arkadaşının mandalları takması için ayakta bekler. Gruplardaki tüm yarışmacılar oyuna katıldıktan sonra oyun biter ve öğretmen her oyun sonunda kaydedilen mandal sayılarını toplar.
Koridor oyununda amaç birçok strateji oyununun aksine rakibin taşlarını yemek değil, piyonunuzu rakibin başlangıç alanına taşımaktır. Bu illa ki rakibin başladığı kare olmak zorunda değil. İlk sıradaki 9 kareden birine piyonunuz ulaşırsa oyunu kazanırsınız.
OYUNCU SAYISI: Reversi, iki oyuncu arasında oynanan bir strateji oyunudur. Oyun İçin Gerekli Malzeme: 8x8 lik kare tahta ve 64 tane çift renkli oyun taşı.
MANGALA TİLKİ KURALI
Mangala da oyun sırası gelen oyuncunun elindeki son taş kendi tarafındaki boş kuyuya düşer ise hem o taşı hem de boş kuyunun karşısındaki rakip kuyudaki taşları hazinesine gönderir. Bu durumda tilki kuralı adı verilen bu hamle oyunun gidişatını her an değiştirme gücünü barındırmaktadır.
Takımların her birinin ana üslerine "evler" (집) denir. Üstteki daire hücum takımının evi, alttaki dikdörtgen ise savunma takımının evidir. Oyuncular hücum ederken sadece tek ayakla hareket edebilirler. Ancak, oyuncunun bir ayağını "güvenli alana", bir ayağını diğer alana koymasına izin verilebilir.
Bu oyunda amaç, 12 farklı beş kareli şekilleri kullanarak, kitapta çizimi yapılan figürlerin içini doldurmaktır. Pentomino 5-99 yaş arası herkesin keyifle oynayabileceği bir oyundur. Kutuda bulunan kitap içerisinde beş düzeyde toplam 75 adet bulmaca (puzzle) vardır.
Oyuna başlayan oyuncu herhangi bir taşı seçer ve rakibine verir. Taşı alan oyuncu, taşı platform üzerindeki boş duran dairelerden birisinin içine yerleştirir ve kenarda duran taşlardan birini alarak rakibine verir. Taşı alan oyuncu da platform üzerine yerleştirir ve oyun devam eder. Oyunda QUARTO yapan kazanır.
Başlayan oyuncu kendine ait çukurlardan 4 taş alır istediği çukurdan başlayarak sırayla her çukura 1 er taş koyar. Diğer oyuncu da aynı eylemi tekrarlar. Bu taş yerleştirme esnasında kendi çukurunda 1 taş brakmayı başaran oyuncu karşısındaki diğer oyuncunun çukurundaki bütün taşları almaya hak kazanır.
Belli sayıdaki karşılıklı küçük kuyulara, belli sayıdaki taşların birer birer, sırayla göçürülmesi, dağıtılmasıyla oynanan ve eldeki son taşların bırakıldığı kuyudaki konumuyla üstünlük kazanılan bir oyundur. Kuyulardan taş göçürme, aktarma oyunları da denilebilecek köçürme oyunu, çok geniş bir oyun ailesidir.
Teneke devrildiği an ebe ve oyuncular harekete geçerler. Oyuncuların amacı; ebeye yakalanmadan kendi taşlarını attıkları yerden alıp çizgiye dönmektir. Ebenin amacı ise; tenekeyi işaretli olan yuvarlağa geri koymak ve bu arada henüz taşını alıp yerine dönmeyi beceremeyen oyuncuyu yakalayarak ebelikten kurtulmaktır.
Çelik çomak oyununda çelik olan kısa çubuk taşların üzerine konur ve çomak olan uzun sopa ile bu kısa olanın en uzağa atılması sağlanır. Eğer karşı takımın oyuncusu çeliği havada yakalarsa oyunu onlar kazanır. Yakalayamazlar ise düşen yârden alınır ve ocağa doğru atarlar.
Ebe yumağı istediği bir arkadaşına fırlatıp oyunu başlatır. Yumağı her alan oyuncu ipi elinde tutarak fırlatır. Oyuncular istediği oyuncuya yumağı atmakta özgürdür. Yumakta ip bitince ortada oluşan düğüm, örümcek ağı gibi şekle Arapsaçı denir.
Oyuncu çocuklar koşarak mendil hakeminin içinde olduğu dairenin içine gelirler. Oyun oyuncu çocuklardan birisinin mendili alıp takımının bulunduğu dip çizgiden çıkacak şekilde koşması ile sürer. Dip çizgisinin herhangi bir yerinden çıkması ile biter. Eğer vurulmadan sahayı terk ederse kazanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri