4A hizmet dökümü, SGK'ya bağlı çalışanların sigortalarının başlama tarihleri, prim miktarları ve toplam gün sayılarını öğrenebildiği bilgi sistemini ifade eder. 4A hizmet dökümü alarak sigortanıza dair tüm bilgileri listeyebilir, gerekli işlemler için bu bilgileri kullanabilirsin.
Önce SSK'lı sonra devlet memuru olanlar için 4/a tescil başlangıç tarihi ilk kez SSK'lı olunan tarihi ifade etmektedir. 01.01.2001 ise muhtemelen devlet memuru olarak hizmete başladığınız tarih. Devlet memuru olarak emekli olacaksanız SSK'lı girişiniz sigorta girişi olarak değerlendirilmez.
Sigortalılık başlangıç tarihi sigortalının uzun vadeli sigorta kolları kapsamına girmesini sağlayacak biçimde ilk kez çalışmaya başladığı tarihtir. [2] Kurum'a bağlı üç farklı sigorta sistemi vardır. Bunlar 4A (SSK), 4B (BağKur) ve 4C (Emekli Sandığı) olarak bilinmektedir.
Eğer özel bir iş yerinde çalışıyorsanız, zorunlu olarak yatırılması gereken sigortanız 4A sigorta üzerinden belirlenen tutarlar karşılığında maaşınızdan kesilerek sigortaya aktarılır. 5510 sayılı kanuna göre bir işveren altında çalışan herkes 4A sigorta ile çalışmaktadır.
Sigortalılık süresinin başlangıcı kısaca adınıza uzun vadeli sigorta kolları priminin yatırıldığı tarihtir.
İlgili 35 soru bulundu
Bu nedenle ilk kez sigortalı olunan tarihin gün, ay ve yıl olarak bilinmesi ve emeklilik hesabının buna göre yapılması gerekir. Çalışanların e-Devlet üzerinden 'SGK Tescil ve Hizmet Dökümü'hizmetinden faydalanarak ilk kez sigortalı oldukları tarihi gün, ay ve yıl olarak öğrenmeleri çok önemlidir.
4a hizmet dökümü toplam uzun vade gün sayısı
4a hizmet dökümü sosyal güvenlik sistemi kapsamında uzun vadeli sigortalılık süresini gösterir. Bu süre, çalışanın sigortalı olarak geçirdiği toplam gün sayısını ifade eder.
4a sigortası, Eskiden Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) çatısı altında olan ve SSK'ya prim ödeyenleri dahil eden bir sigortaydı. Ancak SSK, SGK'ya bağlandığında halk arasında bilinen SSK sigortası da 4a sistemi adını aldı. 4a sisteminin kapsamı ise özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerdir.
Kurumlardan herhangi birine ilk defa sigortalı olunan tarih, sigortalılık süresinin başlama tarihidir. İşe giriş bildirgesi ile sigortalının ilk kez çalışmaya başladığı güne ait hizmetin kuruma bildirilmesi farklı eylemlerdir.
Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.
4/a (SSK) sigortalıları için bir gün bile olsa adlarına ilk defa uzun vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödenmeye başlanan tarih, sigortalılık sürelerinin başlangıcı kabul edilir.
Emeklilikte, aylığı bağlayıp ödeyecek kurumun belirlenmesinde, sigortalıların emeklilik tarihinden geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen son 7 yıllık fiili hizmet (360 x 7 = 2520 gün) süresi esas alınıyor.
Uzun vade gün sayısı emeklilik için ödenmiş olan toplam gün sayısı anlamına gelir ve çalışanlar tarafından takip edilir. Sigorta dökümünün yer aldığı alanda uzun vade gün sayısını bulmak mümkündür.
Askerlik borçlanması sigorta giriş tarihini öne çekiyor mu? "Askerlik borçlanmasında kişi, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlamış olsa dahi işe başlamadan önce askere gittiyse sigorta giriş tarihini geri çekebiliyor.
İşveren tarafından düzenlenerek imzalanan ve Kuruma verilen sigortalı işe giriş bildirgesinin, işçinin en az 1 gün süreyle o işte çalıştığına karine teşkil edeceği kabul edilmelidir.
Kendilerine ” EYT mağduru” diyen kişiler yaşlarından dolayı emekli olamıyor. Rakamlara bakıldığında ise Türkiye'de yaklaşık 5 milyon kişi EYT kapsamında olacak. En açık ifadeyle emeklilik sigortası girişi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan kişiler EYT kapsamında yer alıyor.
2829 sayılı Kanun'un 6'ncı maddesinde de sigortalılık süresinin başlangıcı başlığı altında “Kurumlardan herhangi birine ilk defa sigortalı olunan tarih, sigortalılık süresinin başlama tarihidir.” hükmü bulunmaktadır.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, SGK işe giriş bildirgesi verme süresine dair detayları açıkça ortaya koyar. Kanunun 6.maddesinin (I) bendi kapsamındaki çalışanlar için işe başlama tarihinden itibaren 1 ay içerisinde bildirimde bulundurmak gerekir.
9 eylül 1999 öncesi çalıştığımı nasıl ispat ederim? Sigortalı çalışmanın tespitine ilişkin bir dava açmanız gerekecek ve bu davada çalıştığınız sürenin ispat edilmesi gerekecektir. Bu şekilde bir davada tanık ve evrak gibi kayıtlar iddianızı ispat edecektir. Her tanık bu şekildeki davalarda iddianızı ispat edemez.
TC Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapın. Kurumlar menüsünden Sosyal Güvenlik Kurumu'nu bulun. Ardından açılan bölümde “4A İşe Giriş Çıkış Bildirgesi Doğrulama” yazan linke tıklayın. İsterseniz aramakısmına “4A İşe Giriş Çıkış Bildirgesi Doğrulama” yazarak da gerekli sayfaya ulaşabilirsiniz.
4A Hangi Meslekleri Kapsar? Bu sigorta kapsamında prim ödemesi yapılan çalışanlar genellikle özel sektörde çalışan kişilerdir. Özel sektörde çalışan işçiler, memurlar, öğretmenler, sağlık çalışanları, avukatlar, mühendisler ve diğer meslek grupları da yer almaktadır.
SGK 4A aktif ne demek diye baktığınızda ise fiilen herhangi bir sigortalı işte çalışan kişilerin sahip olduğu haklardır. SGK 4A hizmet dökümü bilgilerinizi e-Devlet üzerinden görebilir, prim gün sayınızı öğrenebilirsiniz. Sistem üzerinden 4A özet hizmet dökümü ile güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.
4/a Sigortalılar için:
4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirenler, yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.
Çalışan işçi, memur, esnaf, tüccar, çiftçi, muhtar ve isteğe bağlı sigortalılara aktif sigortalı diyoruz. Emekli, malul, ölen sigortalının eşi ve çocukları ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara da pasif sigortalı diyoruz. İdeal olanı, 4 ya da 3 çalışana (aktif sigortalıya), 1 çalışmayan (pasif sigortalı) düşmesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri