12- Birden Fazla Çalışanın 30 günden az çalışma sebebi birden fazla ise (örneğin hem rapor hem de puantaj varsa) bildirimde bu kod kullanılır.
12- Birden fazla: Eksik gün nedeninin birden fazla olduğu durumlarda kullanılır. 13- Diğer Nedenler: Eksik gün nedeni, belirlenen nedenleri içerisinde bulunmuyorsa kullanılır. 15- Devamsızlık: Sigortalı çalışanın mazereti bulunmadan işe gelmediği durumlar için eksik gün bildirimi.
Eksik gün bildiriminde işveren Sosyal Güvenlik Kurumu'na her ayın 23'üne kadar çalışanlarının işe gelmedikleri günleri belgeleyerek bildirmesine deniliyor. Bu eksik gün bildirimi çalışanın iş yerinde 30 günden az çalışması ile bildirilmektedir.
En başta sigorta primlerini eksik yatıran işveren tespit edildikten sonra hakkında öncelikle bir adli para cezası uygulanır. Bunun yanı sıra işçi bu durumda bir hizmet tespit davası açacaktır. Ek olarak hizmet tespit davasının yanı sıra kaybettiği alacaklarına ve mevcut alacaklarına dair dava yoluna da gidebilecektir.
Puantaj eksik gün bildirimi, çalışanın belirli bir zaman dilimi içinde çalışma süresinin yanlış veya eksik olarak bildirildiğini gösterir.
İlgili 19 soru bulundu
21- Eksik Gün Nedeni
Doğum ücretsiz izni haricinde verilen mazeret izni, v.s gibi ücretsiz izin sebebi ile 30 günden az çalışanların bildirimi için kullanılır.
Gelir testini öğrenci oldukları yerlerde yaptıramıyorlar. Şayet, ayda 30 günden az SGK'ya bildiriliyorsanız, eksik gün sebebi kod 7 olarak yani puantajlı çalışma olarak bildirilirse 30 günden eksik kalan süreler için GSS primi ödemekten kurtulursunuz.
12-Birden Fazla: Yine, Nisan dönemi öncesi için, kısa çalışma uygulaması kapsamında olduğu halde, kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan işçilerin, o ay içerisinde, kısa çalışmayla beraber, devamsızlık, istirahat vb. eksik gün nedenleri de varsa bildirimler bu kod üzerinden yapılacaktır.
Düzenlendiği tarih itibariyle hüküm ifade eder. 12 Birden fazla: Eksik gün sebebi birden fazla ise bu kodla bildirim yapılır. (Hem hastalıktan raporlu olması hem de kısmi istihdam olması gibi) Eksik gün nedeninin niteliğine göre her zaman düzenlenebilir nitelikte olan veya olmayan belgelerle ispat edilir.
Emeklilik için prim günü eksik olanlar borçlanma ve isteğe bağlı sigortayla prim günlerini tamamlayabilirler. Borçlanma ve isteğe bağlı sigorta yaparken son 7 yıl kuralına ve öncelik sıralamasına dikkat edilmelidir.
- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirenler, yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.
Aylık prim ve hizmet belgesinin her ayın 30'una kadar elektronik ortamdan bildirilmesi gerekmektedir.
Eksik gün nedeni olarak kısmi istihdam gösterilen çalışanın aylık 1-8 gün arası eksik günü 30 güne tamamlanır. Ancak 9 gün ve daha fazla olan eksik günü 30 güne tamamlanmak zorunda değildir.
İlave borçlanma hakkınız yoksa prim gününü doldurmak için ya çalışmanız ya da isteğe bağlı sigorta yaptırmanız gerekiyor. Borçlanmaya rağmen prim gününü dolduramayan SSK'lılar ya fiilen bir işte çalışacak ya da 1260 günü aşmamak koşuluyla isteğe bağlı sigorta primi ödeyecek.
Eksik prim günleri ancak erkeklerde askerlik, kadınlarda doğum borçlanması ile tamamlanabilir. Bunun dışında geçmişe dönük topluca prim ödeme hakkı bulunmuyor. Kalan eksik günlerinizi sadece isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek tamamlayabilirsiniz.
Eksik Gün Bildirim Formu Uygulaması Kaldırıldı, Asgari Ücret Desteği Düzenlemesi. Eksik Gün bildirimi uygulaması: 27 Mart 2018 tarihinden itibaren “Eksik gün bildirim formu” nun düzenlenmesine gerek kalmamış bulunmaktadır.
EKSİK GÜNÜ PUANTAJ OLANLAR BORÇLANAMAZ KISMİ SÜRELİ OLANLAR BORÇLANIR Emeklilikte eksik günleri tamamlamanın yollarından biri de kısmi süreli, hizmet dökümünde eksik gün kodu "6" eksik günlerin borçlanılmasıdır. "7- puantaj" eksik günü olanlar borçlanamaz.
Eksik gün nedeni olarak kısmi istihdam (06 kodlu) seçilip 20 günden fazla hizmet bildirilmesine çalışıldığında “Eksik gün nedeni olarak “6-Kısmi İstihdam” seçilenler için 20 günde fazla hizmet bildirilemez.” şeklinde uyarı verilmektedir.
Hizmet dökümünde, herhangi bir aya ilişkin olarak sadece Asıl ve İptal ibareleri yer alıyor, Ek ibaresi yer almıyorsa bu durumda o aya ait olarak işçi adına SGK'ya yapılan gün ve kazanç bildirimi tamamen iptal edilmiş, yani o aya ait sigortalı hizmeti silinmiş demektir.
Bir ayda çalışmadığınız 15 gün için isteğe bağlı sigortalı olarak ve kendiniz prim ödeyerek süreyi 30 güne tamamlayabilirsiniz. Böylece hem emeklilik için gün kazanmış olursunuz hem de sağlık yardımlarından yararlanırsınız.
İşveren Çalışanın Sgk Dökümünü Görebilir Mi? Hayır, onun yerine sigorta yapabilmek için SGK sigorta belgesi istenir ve üzerinde çalıştığına ait dönem aralıkları yer alır.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ALAN SİGORTALILARA AİT EKSİK GÜN KODLARI: İşyerinde kısa çalışma ödeneği alan sigortalı bulunması halinde, bu sigortalıların eksik gün nedeni SGK' ya “18 Kısa çalışma ödeneği” olarak bildiriliyordu.
Ücretsiz İzine Çıkarılan Çalışanlara Yönelik Eksik Gün Kodu Olarak “28 Pandemi Ücretsiz İzin” Kodu Sisteme Tanımlanmıştır.
iliskin olmak üzere eksik gün nedenlerine “25-Diger belge/kanun türlerinden gün tamamlama” adında bir eksik gün nedeni ilave edilmistir. Bu kapsamda bildirimi yapılacak Türkiye Cumhuriyeti vatandası sigortalılar ile yabancı uyruklu sigortalılar için bu eksik gün nedeninin seçilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri